Bireysel değerlendirme sınavını başarıyla geçen öğrenciler, başarılı oldukları yetenek alanlarında (resim, müzik veya genel zihinsel yetenek) Bilim ve Sanat Merkezine kaydolmaya hak kazanırlar ve o alanlarda eğitim alırlar.
(Bazen 2022'de olduğu gibi 4.sınıflar da dahil ediliyor) Üstün yetenekler; resim, müzik ve genel zihinsel beceri olarak üç gruba ayrılmıştır. BİLSEM sınavlarında başarılı olan öğrenciler, Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim almaya hak kazanırlar.
BİLSEM'in avantajları arasında öğrencilere kendi yeteneklerinin farkına varma, kendini tanıma, potansiyelini en üst düzeye çıkarma, sosyal becerilere katkı sağlama sayılabilir. Bunun gibi öğrencilerin farklı gelişim alanlarına farklı olumlu etkileri vardır.
Eğitim süresi, hazırlık dahil, toplam 5 yıldır. Okulda, Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Lisesi programının yanı sıra, özel yetenekli öğrencilere yönelik farklılaştırılmış eğitim programları uygulanmaktadır.
Bilsem Okulları Mezunu İstediği Liseye Gidebilir mi? Hayır. Bilsem okulları verdiği eğitim dışında fırsat eşitsizliğine sebep olacak herhangi bir avantaj sağlamaz. Bilsem okullarından mezun olan öğrencilerde diğer öğrencilerin tabi olduğu değerlendirme kıstaslarına göre liselere yerleştirilirler.
İlgili 29 soru bulundu
Bireysel değerlendirme sınavını başarıyla geçen öğrenciler, başarılı oldukları yetenek alanlarında (resim, müzik veya genel zihinsel yetenek) Bilim ve Sanat Merkezine kaydolmaya hak kazanırlar ve o alanlarda eğitim alırlar.
Tabi ki faklı üniversitelerin, belediyelerin bünyelerinde açmış oldukları merkezler, kurslar, eğitimler ve/veya uygulamalar var ancak BİLSEM devlete bağlı üstün zekalı ve yetenekli öğrenciler için zenginleştirilmiş müfredat ile özel eğitim gerektiren çocukların ihtiyaçları üzerine kurulmuş tek kurum.
Bilsem sınavında 1. sınıflara 60, 2 ve 3. sınıflara da 70 soru sorulmaktadır. BİLSEM sınavında her doğru cevap 10 puan olarak hesaplanır. Örnek vermek gerekirse BİLSEM sınavında 25 soruya cevap veren öğrenci 250 puan alırken, 45 soruya doğru cevap veren öğrenci 450 puan alıyor.
2023 BURSLULUK ÜCRETİ NE KADAR OLDU? Geçtiğimiz Temmuz ayında burs ücretlerine yüzde 42 zam yapılarak 663 TL'ye çekilmişti. Asgari ücretin artmasının ardından üniversite KYK burs ücretleri ön lisans ve lisans düzeyinde 1.250 TL'ye yükseltilmişti.
19. BİLSEM'de Eğitim Ücretli Midir? Bilim ve Sanat Merkezi´nde eğitim ücretsizdir; ancak Bilim ve Sanat Merkezleri öğrencilerin yapacakları deney, uygulama, etkinlik ve kullanacakları araç ve gereçler için velilerden ücret talep edebilir.
Bilim ve Sanat Merkezleri'ne devam eden öğrenciler herhangi bir ücret ödemezler. Ancak velilerimiz Kurumda öğrencilere sunulan imkânları geliştirmek adına bağışçı olabilirler. Burada da miktar “gönlünüzden ne koparsa” olarak belirlenmiştir. Herhangi bir zorunluluk yoktur.
Bilim ve Sanat Merkezleri veya kısaca BİLSEM; üstün yetenek potansiyeline sahip çocukların potansiyelini desteklemek için özel müfredatlarla eğitim veren, okullardır.
Herhangi bir BİLSEM'e kayıt yaptırabilir miyiz? ----- Öğrencilerimiz kayıtlı oldukları okulların bağlı olduğu il/ilçelerin sorumluluk alanında yer alan BİLSEM'lere kayıtlarını yaptırabilecektir. 3. Burs veriliyor mu? ----- Hayır.
BİLSEM'E KAÇINCI SINIFTA BAŞLANIYOR? Bakanlıkça yayınlanan mevcut öğrenci tanılama ve yerleştirme sürecine göre yalnızca ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf öğrencileri BİLSEM'e aday gösterilebilmektedir. * Tanılama süreciyle ilgili Bakanlıkça alınan kararlar ve Pandemi nedeniyle oluşan durumlar hariç.
Yapay Zeka destekli uygulamamız, çocukların eğitim sürecinde eksik oldukları konuları tespit ederek onlara özel testler sunar. Böylece çocukların, zayıf yönlerini güçlendirerek öğrenme başarılarına katkı sağlar.
Genel olarak 60'ı soru sorulmaktadır. Tablet üzerinden olduğu için ve soruların anında düşünülüp cevaplaması gerektiği için sınav 35 veya 50 dk. arasında bitmektedir.
Tüm sınıf düzeyleri için taban puan genel zihinsel yetenek alanında 130, resim yetenek alanında 85, müzik yetenek alanında ise 70 puan olarak belirlenmiştir.
1-2023-2024 eğitim-öğretim yılında bursluluğa yeni hak kazanan öğrenciler burslarını Ptt işyerlerinden alacakalrı Ön Yüklemeli kartlar ile alacaklardır. Ön Yüklemeli Pttkartlar il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilmeyecek olup sadece PTT İşyerlerine başvuru yapan öğrencilere teslim edilecektir.
Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen tarihlerde yapılan sınav sonuçlarına göre yapılmaktadır. Bu sınav geçen yıla kadar ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmakta idi.
Genel zihinsel yetenek alanında 130 ve üzeri; Resim yetenek alanında 85 ve üzeri; Müzik yetenek alanında 70 ve üzeri puan alan öğrencilerimiz bilim ve sanat merkezlerimize kayıt hakkı kazanmıştır.
Bilsem'in yararlı olacağını düşünen bir veliyseniz ''kimler katılabilir?'' diye sormanız oldukça olası bir durumdur. Bu sınava ilkokul birinci, ikinci ve üçüncü sınıf öğrencileri girebilmektedir. Eğer çocuğunuz dördüncü sınıfa geçtiyse bu hakkını kaybettiği söylenebilir.
2022 yılının ilk dört ayında yıl sonu hedefi aşıldı. Yıl başından bu yana 130 yeni merkezi hizmete alan MEB, 81 ildeki BİLSEM sayısını 355'e yükseltti.
c) Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecektir (genel zihinsel- görsel sanatlar, genel zihinsel-müzik, görsel sanatlar–müzik). Öğrenci bir önceki eğitim öğretim yılında bir yetenek alanından BİLSEM'e kayıt hakkı kazanmış ise bu yıl da başka bir yetenek alanından aday gösterilebilecektir.
RAM ve psikologlar tarafından gerçekleştirilen tanılama işlemleri, aile ya da okulun talebi doğrultusunda başlatılmaktadır. Okullarda akranlarından farklı ve grup ortamlarına uyumu düşük çocuklar RAM'lara yönlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri