Harita çizimi yapılırken çizilen bölgenin yer şekillerine göre renkler değişim göstermektedir. Ülke sınırları kırmızı renkte ve deniz, göl ve akarsu mavi renkte gösterilmektedir. Derinlik arttıkça mavinin renk tonu koyulaşmaktadır.
Kırmızı renk sınırları belli ederken, sarı ova ve yaylaları, kahverengi dağları, yeşil renk ise, çukur yerlerini ve su kütlesinden daha az bir yükseklikte bulunan yerleri, mavi denizleri ve gölleri de gösterir.
Yeşil: Fiziki haritalarda koyu yeşil deniz seviyesine yakın yükseklikleri gösterir, 0-200 metre arasındaki yükseltiler koyu yeşil ile gösterilir. 200 ile 500 metre arasındaki yükseltiler ise açık yeşil ile belirtilir. Genellikle ovalar ve yüksekteki çukur bölgeler yeşil ile gösterilir.
Fiziki haritalar, bir bölgenin yükseltisini gösteren haritalardır. Fiziki haritalarda mor renk, yükseltiyi değil bir bölgenin tekrardan düzenlendiğini gösterir.
Göller ve akarsular mavi renkle fiziki harita üzerinde renklendirilmiştir. Etrafı sularla çevrilmiş olan kara parçaları olarak bilinen adalar, fiziki haritalar üzerinde yeşil renk ile çizilmiştir.
İlgili 42 soru bulundu
Fiziki haritalarda kalıcı olan karlar ve buzullar beyaz renk ile gösterilir. Göl, deniz gibi su bulunan bölgeler genellikle mavi ile gösterilir.
İstiklâl Marşımız 3 kıtadan oluşur. Ülkemizin başkenti Bursa'dır. Bayrağımızın rengi siyah ve beyazdır.
Mor renk, tarih boyunca güç ve zenginliği temsil etmiştir. Hayal gücümüzü harekete geçirirken, ideallerimizin peşinden daha sağlam adımlarla gitmemize yardımcı olur.
Mavi Rengin Anlamı
Mavi renk yalnızlığı, üzüntüyü, depresyonu, güveni ve bilgeliği simgeler.
Haritalardaki renkler, semboller ve anlamları:
Fiziki haritalarda yol çizgileri, demiryolları ve rakım noktaları siyah renk ile gösterilir. Fiziki haritalarda su ile ilgili detaylar mavi renk ile gösterilir. Haritalar üzerindeki kırmızı renkli küçük üçgen flamalar ( bayraklar) gümrük kapılarını gösterir.
Kahverengi, toprak rengi ile birebir aynı olduğu için yaratıcılığı, bolluğu ve bereketi simgeler. Her yıl bahar mevsimi ile birlikte yeniden doğan tabiatın ana renklerinden biri kahverengidir. Psikolojide ise kahverenginin karşılığı uyum ve barıştır.
Google Maps'te kırmızı ile gösterilen yoğun yollar resimde siyah ile, turuncu ile gösterilen orta yoğunlunlukta yollar resimde mavi ile, yeşil ile gösterilen akıcı yollar ise resimde sarı ile gösterilmiştir.
Fiziki haritalarda renklendirmeler yükseltiye göre yapılmaktadır. Fiziki haritalarda plato renkleri sarı ve yeşildir.
Yeşil=Yükseltisi az olan yerlerdir. Sarı=Yayla veya ovanın olduğu yerlerdir. Kahverengi=Dağların olduğu yerlerdir. Kırmızı=Harita sınırlarının belirtildiği yerlerdir.
Özel Haritalar
Bir bölgede arazinin nasıl kullanıldığını gösteren haritalardır. Bu haritalar yardımıyla ekili-dikili alanların, çayır ve mera alanlarının, orman alanlarının, bölünüşü ile kayalık, bataklık gibi kullanılmayan alanlar hakkında bilgi edinilir. Tarımın türü ve tarım ürünleri de bu haritalarda gösterilir.
Nüfus, göç, yerleşme, tarım, hayvancılık, sanayi, turizm gibi özellikler Beşeri ve Ekonomik haritalarda gösterilir. ✮Fiziki haritada dağlar, denizler platolar gibi şeyler görünebilir. ✮Fakat Nüfus görünemez.
Pozitif etkileri çoğunlukta olmasına rağmen, koyu sarı kıskançlığın ve ihanetin rengi olarak'da bilinir.
Birçok intihar vakasında insanların tüm eşyalarının mor olduğu gözlenmiştir.
Siyah; genelde iç karartıcı bir renk olarak tabir edilir. Kötü anıları, korkuları, mutsuzluğu simgeler. Bu yüzden giyiminde sürekli siyah tercih eden insanlar, mutsuz insanlar olarak bilinir. Bunun yanı sıra siyah gücün göstergesi olarak da bilinir.
Mavi giymek, kendinize güvenen, sadık, zeki ve barışsever bir insan olduğunuz anlamına gelir.
Bolluk ve bereket renkleri
Buna göre dekorasyonunuzda altın rengine yer vermeniz bolluk ve berekete kapınızı açmanıza yardımcı olur. Vazo, şamdan, tepsi, ayna gibi dekoratif malzemelerde altın renklerini tercih edebilirsiniz. Bolluk bereket için bir diğer renk ise mor.
Lila ya da leylak, leylak çiçeğinin renklerinin ortalama rengini temsil eden soluk bir mor tonudur. Ayrıca karanlık yeşil veya hafif mor olarak da tanımlanabilir.
Anadolu - Kırmızı
"Anadolu" olarak isimlendirilen rengin açıklamasında Anadolu topraklarındaki cana yakınlık ve tutkuyu yansıtan kırmızıdan ilham alındığı belirtildi.
Eski yıllarda kullandığı canlı ve bol renk seçiminde bir sadeleşmeye doğru giden Ege Bölgesi'nin yine de vazgeçemediği ve yer yer vurgu yaratmayı seçtiği bir renk var ki o da Bayrak Kırmızısı… Dış Cephede ise denge ve dinginlik hissettiren, gri ailesinden izler bulunuyor.
d. (……) Fiziki haritalarda yeşil rengin en çok kullanıldığı bölge Marmara'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri