Oksijen sensörünün fişini çekerseniz yakıtınız haliyle artar.
Bu durumda motor hava-yakıt karışımını ideal olarak ayarlayamaz, yakıt sarfiyatı artar, egzoz emisyonları artar, motor performansı azalır.
İptal halinde yakıt ve hava karışımı ölçülemeyeceği için yakıt tüketimi daha fazla olacaktır. Bu durumda aracınızda hızlı bir yakıt tüketimi ve zamanla kirlenme söz konusu olacaktır. Aynı zamanda aracınız egzoz muayenesinden de geçememe gibi bir durumla karşı karşıya kalabilir.
Sensörün ucunda biriken egzoz kirleri voltaj üretme kabiliyetini de etkileyerek sensör performansında düşüş meydana getiriyor. Bu tür bozulmalara kurşun, silikon, kükürt, yağ külü ve çeşitli yakıt katkı maddeleri sebep oluyor.
Oksijen sensör arızasının en yaygın belirtisi budur. Aracın eski hızlanma durumunda kesiklik meydana gelirse ya da çekiş düşüklüğü gibi durumlar da arıza belirtileri arasındadır. Düzensiz veya dalgalı rölanti devri de sık karşılan sensör arıza belirtisidir.
İlgili 33 soru bulundu
Oksijen sensörünün zaman içinde bozulmasının önüne geçmek için temizleme ve bakım işlemlerini aksatmamak gerekir.
Hava akışmetresi ne işe yarar ne işe yarar denildiğinde, havanın yeterlilik miktarını belirlemek için de kullanılmaktadır. Arıza durumları olması ya da yanlış veri gönderilmesi durumlarında motor istenilen şekilde çalışmayacaktır. Zorlanma, istenmeyecek şekilde devirlenme ve stop etme gibi durumlar meydana gelebilir.
Oksijen sensörü arızalı ise egzozdan arda kalan oksijen ölçümünü yapamayacak ve aracınızın motoru için yakıt verimliliği sağlayamayacaktır. Arızalanan bir oksijen sensörü sadece araç sahipleri için değil aynı zamanda doğa için de oldukça riskli bir durumdur.
Oksijen sensörünüzün kirli olabileceğinden şüpheleniyorsanız, sensörü araçtaki yuvasından çıkararak ve ardından sensörü bir gecede benzin emdirerek temizleyebilirsiniz.
Bu durumlar meydana geldiğinde egzoz hattında fazla oksijen veya fazla hidrokarbon (HC) veya karbonmonoksit (CO) oluşur, oksijen sensörü bunu algılar ve sürücüye: “normal olmayan bir motor çalışması var” diye arıza lambasını yakarak uyarı gönderir.
Örneğin otomobilin hızlanmasında kesiklik olması, fazla yakıt tüketimi, çekiş gücünün düşmesi, düzensiz dalgalı rölanti devri oksijen ya da lambda sensörü sisteminde arıza olduğunu göstermektedir.
Oksijen sensörü belli bir ısı derecesinde çalışmaya başlar. Eski nesil otomobillerde oksijen sensörlerinde ısıtıcı devreler bulunmaz. Yaklaşık 316 santigrat derece ısındığında etkin olarak çalışır. Isıtma devresi bulunmayanlarda ise gecikmeli olarak 1, 2 dk içerisinde etkin olarak çalışmaya başlar.
Bu 2 ila 14 ohm arasında olmalıdır.
Oksijen sensörü değeri motora giren hava ve yakıt karışımını her zaman 1 değerinde tutmaya yarar. Hava sensörü bu şekilde aracın performansını en etkili şekilde sürdürmesini sağlar. Bu nedenle aracın düzgün çalışması oldukça önemlidir.
Arızalı Oksijen Sensörü yakıt sarfiyatının %30 değerine kadar artmasına neden olur.
Lamda sensörü soğuk havalarda çalışmadığı için, motor gerektiği kadar düzenli çalışamayacak ve dolayısıyla gerekli düzenlemeleri yapamayacaktır. Bu durumu önlemek için oksijen sensörünün hemen ısınıp çalışabilmesi için gerekli olan ısı yaklaşık 600 santigrat derecedir.
Oksijen sensörü üzerinde de ancak kurum oluşur. Onu da spreyle temizleyemezsin.
- 22 anahtar tutan oksijen sensörlerini (lambda) sökmekte kullanılır.
Oksijen sensörü arızalıysa hemen değiştirin.Aracınız çok yakar. Muayeneye hiçbir etkisi yok.
Oksijen sensörleri, araçta genellikle iki tanedir. Biri aracın egzoz manifoldu ve katalizörü arasında bulunur. İkincisi ise katalizör çıkışında yer alır.
Hava Akışmetre İptali
Çünkü hava akışmetre sistemi özellikle motor ve kontrol ünitesi birimi ile bağlantılı olarak çalışır. Bu nedenle hava akışmetrenin iptali aracın diğer aksamlarının çalışma performansını da etkiler. Hava akışmetresi iptal edilirse araç için en uygun olan hava yakıt karışımının miktarı ölçülemez.
Araçta aniden yavaşlama ve hızlanma durumları oluşabilir. Motorun basınç dengesi bozulduğu için kontrol sorunları görülebilir. Ateşleme sistemine yanlış bilgi gideceği için fazla ateşleme ya da kuru yakıt yakma gibi problemler oluşabilir.
Krank sensörü bozulursa, aracın yakıt ve ateşleme sistemi de düzgün şekilde çalışmaz. Krank sensöründe arıza olması, aracın seyir halinde ani şekilde stop etmesine neden olabilir. Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz.
Oksijen sensörleri 1v ila 0,1v değerleri arasında çalışır. Bu değerlerden 1V zengin karışım anlamına gelirken 0,1 V fakir karışım anlamına gelir. Bu değerlerin ortası olan 0,4 ila 0,6 volt arası ideal çalışma aralığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri