Bilimin amacı bilgiyi üretmek, elde etmek yada ortaya koymaktır. Bir diğer ifade ile Bilimin amacı olgular arasındaki ilişkileri doğrulamak, genelleme yapmak ve genellemelerden kuram ve yasaları ortaya çıkarmak olarak görülmektedir.
Bilimin temel amacı evren hakkında araştırma ve gözlemleme metodu ile tahminler yapmaktır. Bilinmeyenleri cevaplandırmak ve insanlığa yararlı bilgiler ortaya sunmak hedeflenmektedir. Çok eski zamanlardan beri bilimle uğraşılmasının nedeni, insanoğlunun evreni anlamaya çalışma çabalarından kaynaklanmaktadır.
Bilimin temel özellikleri arasında tanımlanan faaliyetler; sistematik gözlem ve deney (empirik yaklaşım), tümevarımsal ve tümdengelimli akıl yürütme ve hipotez ve teorilerin oluşturulması ve test edilmesi gibi unsurları içerir.
Bilim veya ilim, (bil- fiilinden türetilmiştir) nedensellik, merak ve amaç besleyen, olguları ve iddiaları deney, gözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir şekilde inceleyen entelektüel ve uygulamalı disiplinler bütünüdür. Kimi kullanımlarda bu tanımın "ilim" için geçerli olmadığının altını çizmek gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Bir nesneyi var eden sebebi bilmektir. Einstein'a göre bilim; Her türlü düzenden yoksun duyu verileri (algılar) ile mantıksal olarak düzenli düşünme arasında uygunluk sağlama çabasıdır.
Bilim felsefesinin temel kavramları teori, hipotez ve varsayım olarak karşımıza çıkar. Hipotez ve varsayım kavramları her ne kadar yakın gibi görülse de aynı değildir. Varsayım ise diğer felsefi akımlarda da kullanılmış olan bir akıl yürütme olarak karşımıza çıkar.
"Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir ereğe yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci." Bilim ile uğraşan bir kişinin bu tanımları yeterli bulmayacağını söylemeye gerek yoktur.
Evrendeki bir fenomenin gözlemlenmesi. Bu fenomene dair, gözlemler ile tutarlı, ancak kesin olmayan, hipotez adında deneysel bir açıklama getirilmesi. Hipotezin tahminlerde bulunmak için kullanılması.
Bu sınıflandırmaya göre bilim temel 4 bölümden oluşmaktadır bunlar: matematik bilimleri, doğa bilimleri, sosyal bilimler, yapay bilimler.
Temel bilimler, fizik, kimya, biyoloji ve benzeri alanları içeren bir disiplindir. Bu alanlar doğanın temel yasalarını anlamak ve açıklamak için derinlemesine araştırmalar yapar. Bu disiplinler etrafımızdaki dünyayı daha iyi anlamamıza yardımcı olur ve bilim dünyasına değerli katkılar sağlama fırsatı sunar.
Temel Bilimler fizik, kimya, biyoloji'den oluşur. Diğer tüm bilimsel sahalar, Temel Bilimler'in alt dalları olarak ele alınır. Matematik, Teml Bilimler'in dili olarak verimli bir yöntem olarak kabul edilir ama temel bilimlerle aynı tutulmaz.
Bu ayrı tanım ve sınıflandırmalar yanında bilimin temel nitelikleri konusunda oldukça yaygın bir anlaşma vardır. Bunları kısaca özetlemek gerekirse, bilim “olgusaldır, sistemlidir, akılcıdır, genelleyicidir, birikimlidir, sağlam, fakat göreli bir bilgidir, kayıtlıdır” denilebilir (Karasar,2001:2).
Bilimin temel amacı, evrenin ve olayların işleyişini anlamak, bu anlayışa dayalı olarak yasalar çıkarmak ve insan hayatını kolaylaştırmak ve geliştirmektir. Bilim, insanın hem doğa olaylarını hem de sosyal, ekonomik ve kültürel olayları anlamaya ve açıklamaya çalışan düzenli bilgi ve süreçtir.
Bilim üç bakımdan değerlidir:
büyük yararlar sağlar. Bilim sayesinde teknoloji üreten insan, dünyadaki yaşantısının süresini uzatabilir, temel problemlerini çözebilir, yaşamını niteliksel olarak ve manevi bakımdan geliştirilebilir. Bilim bundan dolayı, bir toplumun itici gücüdür.
Bilimin asıl uğraşı alanı doğa olaylarıdır. Yalnızca fiziksel olgular değil, sosyolojik, psikolojik, ekonomik, kültürel vb. bilgi alanlarının hepsi doğa olaylarıdır. Özetle, insanla ve çevresiyle ilgili olan her olgu bir doğa olayıdır.
İlk anlayışa göre bilim, nesneldir. Bir diğer deyişle bilimin ürünleri (teoriler, yasalar, deneysel sonuçlar ve gözlemler), dış dünyanın doğru bir temsilidir.
15 Şub 1564 - 8 Oca 1642
Galileo Galilei, İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi. Rönesans'ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan bilim insanına “gözlemsel astronominin babası”, “modern fiziğin babası” ve “bilimin babası” gibi isimler takılmıştır.
”. "bilimin babası" olarak kabul edilen, Sokratizm öncesi filozofu olan, Thales (MÖ 640-546) doğal olaylar için doğaüstü olmayan açıklamaları öne süren ilk kişi oldu.
Bilimsel bilginin ortaya çıkışı, ilk olarak tarım uygarlığına geçişle başlamıştır. Tarımla birlikte gereksinimler değişmiş ve buna bağlı olarak bilimsel bilginin kökleri yavaş yavaş ortaya çıkmıştır. Örneğin tarımla birlikte insanoğlu mevsim bilgisini sistematik hale getirmiş ve ilk takvimler oluşturulmuştur.
Bilim, olguları ve olayları (doğal veya toplumsal), nedenleri ve birbirleriyle bağıntıları içinde yasalar ve giderek kuramlarla açıklamaya çalışan bir bilgi etkinliğidir. Bu bilim tanımı aynı zamanda bilim adamının çalışma tarzını, "bilimsel yöntem" dediğimiz şeyi kapsayan bir tanımdır.
1-Bilim, yeryüzündeki nesneleri araştırma etkinliğidir. 2-Bütün bilimlerin konusu dış dünyadır ve aynı konuyu incelediklerine göre bütün bilimler tek bir bilime indirgenebilir. 3-Klasik görüş; bugünkü bilim çokluğu yerine, fizik temeli üzerinde oluşacak tek bir bilimin gereğini savunurlar.
Bilimde şahsi fikirlerin veya tercihlerin ve spekülatif tasavvurların yeri yoktur. Bilim nesneldir. Bilimsel bilgi, nesnel olarak doğrulandığı için güvenilir bilgidir”. Bununla birlikte bir insan etkinliği olarak bilimsel bilgi üretimi, sosyal bir karakter içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri