Mantığın temel kavramları: önerme, argüman, akıl yürütme, çıkarım, biçim, doğruluk, içerim, geçerlilik, tümdengelimli ve tümevarımlı argümanlar.
Genellikle mantığın üç ana ilkesinden sözedilir. Bunlar, özdeşlik, çeliş- mezlik ve üçüncü şıkkın imkânsızlığı ilkeleridir. Leibniz bir de yeter sebep ilkesini ekliyor. Hatta ona göre, başlıca iki ilke vardır: Birisi çelişmezlik, di- ğeri yeter-sebep ilkesidir.
Mantığın İlkeleri (Özdeşlik-Çelişmezlik-Üçüncü Halin İmkansızlığı-Yeterli Neden)
Kavramın klasik bir tanımı var, tüm mantık kitaplarında geçer: “Kavram, bir objenin zihindeki tasavvurudur.” Fakat kavramın ana özelliği soyutlanarak elde edilmesi. Kavram, bir soyutlama işlemidir. Mesela, ben burada birkaç arkadaşı gösterebiliyorum. Bunlar canlı, objenin konusu.
İlgili 17 soru bulundu
Mantık ya da eseme, bilginin yapısını inceleyen, doğru ile yanlış arasındaki akıl yürütmenin ayrımını yapan disiplindir, doğru düşüncenin aletidir. Önceleri bir felsefe dalıyken daha sonra kendi başına bir ihtisas alanı olmuştur. Matematik ve bilgisayar biliminin de parçası haline gelmiştir.
Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.
Mantığın Özellikleri:
Nasıl daha doğru düşünülebileceğini inceler. Bu nedenle olması gerekeni konu edinir ve bu nedenle kural koyan (normatif) bir alandır. Doğruluk değerini sorgularken deney-gözlem yoluna başvurmaz. • Tüm alanlar için düşünme metotları geliştirir. • Kendisine özgü araştırma yöntemleri vardır.
Mantık disiplininin sistematik kurucusu Aristoteles'in (M.Ö. 384–322) mantıkla ilgili eserleri Organon adı altında toplanmıştır.
Klasik mantığın esas konusu kıyastır. Diğer bütün konular kıyasla ilgisinden dolayı ele alınır. Çünkü kıyas, önermelerden; önermeler de kavramlardan oluşur. Kavramlar ise düşüncenin yapıtaşlarıdır.
Aristoteles için mantık bir araç, bilimlere yönelik bir hazırlık niteliğindedir. Temel konusu kavramlar, önermeler ve kıyastır.
Terim ise '1. Bir bilim, sanat, meslek dalıyla veya bir konu ile ilgili özel ve belirli bir kavramı karşılayan kelime, ıstılah; 2. Mantık. Geleneksel mantıkta özne veya yüklem' biçiminde ifade edilmektedir (TDK, 2017).
Mantık özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü şıkkın imkânsızlığı gibi üç temel ilkeye dayalı bir sitemdir. Bu ilkelere mantık tarihi boyunca “akıl ilkeleri”, “zihin ilkeleri” varlık ilkeleri”, “düşünme yasaları”, “bilginin normatif yasaları” gibi adlar verilmiştir.
Mantık, hataya düşmenin mümkün olduğu bütün durumlarda düşünme gücünü doğru yöne sevkedecek imkânları kapsayan bir sanat, akılla bulunup ortaya çıkarılmaya elverişli olan her bilgi konusunda kişiyi yanlıştan koruyacak şeyleri öğreten bir tekniktir.
Mantığın bittiği yerde, halay başlar!.. Halay varsa mantığa ihtiyaç yok!!
* Tanım tam olmalıdır. Yani tanımlanan şeyin tüm bireyleri tanımın içine girmeli, ona ait olmayanlar ise alınmamalıdır. * Bir şey, kendisinden daha açık olmayan bir şeyle tanımlanmamalıdır. * Tanımda kısır döngü bulunmamalıdır.
Mantık felsefesi, mantıkta araştırma, eleştirel analiz ve entelektüel yansımalardan ortaya çıkan sorulardır. Alanın felsefi mantıktan farklı olduğu kabul edilir. Felsefi mantık; referans, yüklem, özdeşlik, doğruluk, niceleme, varoluş, gereklilik ile ilgili sorularla ilgilenen çalışma dalıdır.
Kavram, bir nesnenin zihindeki soyut ve genel tasarımı olarak tanımlanmakta (Türk Dil Kurumu Komisyon, 1988); terim ise bir bilim sanat meslek dalıyla veya bir konu ile ilgili özel ve belirli kavramı olan söz olarak ifade edilmektedir (Türk Dil Kurumu Komisyon, 1988).
Farabi'ye göre mantık hem bir alet/sanat, hem de bir bilim'dir. Mantık dilbilim ile çok yakın bir ilişkiye sahiptir. Mantık düşünmenin evrensel kurallarını, dil bilim ise o dile özgü kurallarını belirler. Aynı şekilde Farabi'ye göre mantığın matematik ve geometri ile de çok yakın bir ilişkisi vardır.
Mantık ilkeleri veya zihnin prensipleri olarak da adlandırılan akıl ilkeleri, mantığın kavram, önerme, akıl yürütme konularının işlevselliği için olmazsa olmaz, vazgeçilmez koşullardandır. Kavram oluşturmak, oluşturulan kavramlar arasında ilişkiler kurabilmek, yani esasında düşünmek, akıl ilkeleri ile olanaklıdır.
Mantık, doğru düşünmenin kurallarıdır. Akıl yürütme, doğru düşünme, yargılama gibi kavramların hepsi mantığın içine girer. Mantığın Grekçe' deki karşılığı 'logos' kelimesidir ve hem akıl hem de söz (kelam) anlamında kullanılır.
Tüm kavramlar öğrenilebilirlik, kullanılabilirlik, açıklık, genellik ve güçlülük özellikleri taşır.
Mutluluk genel bir kavram, serotonin hormonu ona içkin ve özelleşmiş kimyasal bir terimdir. Kavramlar dilin, yaşamdan ona yansıyan zihnimizdeki geniş kapsamlı soyut kasalarıdır. Terimler ise o kasadaki her bir rafın özelleşmiş karşılığıdır ve ağırlıklı olarak sınırlı içeriklere sahiptir.
Kavram, varlıkların ve olayların belirli özelliklerini içeren ve herkes tarafından aynı şekilde algılanan düşüncelerdir. Kavramların oluşturduğu varlık veya olaylar benzer nitelikler taşır. Örneğin renk, bitki, hayvan birer kavramdır. Kavramlar somut ve soyut olarak iki grupta ele alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri