Bu ayrı tanım ve sınıflandırmalar yanında bilimin temel nitelikleri konusunda oldukça yaygın bir anlaşma vardır. Bunları kısaca özetlemek gerekirse, bilim “olgusaldır, sistemlidir, akılcıdır, genelleyicidir, birikimlidir, sağlam, fakat göreli bir bilgidir, kayıtlıdır” denilebilir (Karasar,2001:2).
Bilimin temel nitelikleri şunlardır:
Bilim olgulara dayanır: Bilimin olgusal olması gözlenebilir, deney yapılabilir olgulara dayanmasıdır. Bilim mantıksaldır: Elde edilen bilgilerin kendi içinde tutarlı ve çelişkiden uzak olmasıdır. çıkarlardan) uzak durmasıdır.
Bilimin amacı? Genel olarak yeni bilgiler geliştirmektir. Bu, dört başlık altında toplanabilir: Betimlemek, ön görmek, kontrol etmek (anlamak) ve açıklamak.
Bilim veya ilim, (bil- fiilinden türetilmiştir) nedensellik, merak ve amaç besleyen, olguları ve iddiaları deney, gözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir şekilde inceleyen entelektüel ve uygulamalı disiplinler bütünüdür. Kimi kullanımlarda bu tanımın "ilim" için geçerli olmadığının altını çizmek gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Bilimin temel özellikleri arasında tanımlanan faaliyetler; sistematik gözlem ve deney (empirik yaklaşım), tümevarımsal ve tümdengelimli akıl yürütme ve hipotez ve teorilerin oluşturulması ve test edilmesi gibi unsurları içerir.
Bir nesneyi var eden sebebi bilmektir. Einstein'a göre bilim; Her türlü düzenden yoksun duyu verileri (algılar) ile mantıksal olarak düzenli düşünme arasında uygunluk sağlama çabasıdır.
Bilimin amacı bilgiyi üretmek, elde etmek yada ortaya koymaktır. Bir diğer ifade ile Bilimin amacı olgular arasındaki ilişkileri doğrulamak, genelleme yapmak ve genellemelerden kuram ve yasaları ortaya çıkarmak olarak görülmektedir.
Bilim felsefesinin temel kavramları teori, hipotez ve varsayım olarak karşımıza çıkar. Hipotez ve varsayım kavramları her ne kadar yakın gibi görülse de aynı değildir. Varsayım ise diğer felsefi akımlarda da kullanılmış olan bir akıl yürütme olarak karşımıza çıkar.
Bilimsel nitelik, bir araştırmanın bilimsel yöntemin ilkelerine uygun olarak gerçekleştirilmesi şeklinde tanımlanabilir.
Bu yöntem, hipotez oluşturma, veri toplama, analiz, sonuç çıkarma ve sonuçların sunulması gibi adımları içerir.
Bu sınıflandırmaya göre bilim temel 4 bölümden oluşmaktadır bunlar: matematik bilimleri, doğa bilimleri, sosyal bilimler, yapay bilimler.
"Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir ereğe yönelen bir bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci." Bilim ile uğraşan bir kişinin bu tanımları yeterli bulmayacağını söylemeye gerek yoktur.
Günümüzde; astronomi, kimya, fizik, matematik, geometri, biyoloji, tıp, sosyoloji, psikoloji, antropoloji ve siyaset bilimi olarak başlıca dallara ayrılan bilim, Konu ve kullanılan yönteme göre; 1. Formel Bilimler: Genelleme ve tümdengelim yöntemleri kullanılmaktadır.
Bilimsel yöntemlere göre yapılan; araştırma, inceleme ve uğraşılara bilimsel çalışma adı verilir. BASAMAKLAR -Problemin belirlenmesi, -Verilerin toplanması, -Hipotezin kurulması, -Tahminlerin yapılması, -Kontrollü deneylerin yapılması, -Teorinin oluşturulması, -Bilimsel kanun haline gelme.
İşte matematiğin temel kavramları konuları, formülleri kısaca özeti… Temel kavramlar konuları; Tek ve Çift sayılar, Sayı Kümeleri, Pozitif ve Negatif sayılar ve Toplama ve Çarpma işleminin özellikleri gibi konu başlıklarından oluşmaktadır.
Temel Bilimler fizik, kimya, biyoloji'den oluşur. Diğer tüm bilimsel sahalar, Temel Bilimler'in alt dalları olarak ele alınır. Matematik, Teml Bilimler'in dili olarak verimli bir yöntem olarak kabul edilir ama temel bilimlerle aynı tutulmaz.
Evrendeki bir fenomenin gözlemlenmesi. Bu fenomene dair, gözlemler ile tutarlı, ancak kesin olmayan, hipotez adında deneysel bir açıklama getirilmesi. Hipotezin tahminlerde bulunmak için kullanılması.
Bilim Felsefesinin Temel Kavramları
Bilim felsefesinin temel kavramlarının başında teori, varsayım ve hipotez yer alır. Hipotez ile varsayım kavramları birbirine yakın anlamlar taşısa da aynı değildir. Varsayım, diğer felsefe akımlarında da kullanılan bir akıl yürütme yöntemidir.
Bilimsel yöntem akıl, deney ve gözleme dayalıdır. Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir. Bilimsel bilgi, teknik bilgiden farklı olarak uygulama bilgisi değil, teorik bilgidir.
Bilimde şahsi fikirlerin veya tercihlerin ve spekülatif tasavvurların yeri yoktur. Bilim nesneldir. Bilimsel bilgi, nesnel olarak doğrulandığı için güvenilir bilgidir”. Bununla birlikte bir insan etkinliği olarak bilimsel bilgi üretimi, sosyal bir karakter içerir.
Bilim olgulara dayanır, tutarlı olmalıdır, kişisel görüşlerden uzak olmalıdır, sürekli gelişime açıktır ve tarafsızdır. Bilim aynı zamanda eleştireldir ve sürekli yeni araştırmalar doğurur. Deney ve akıl yoluyla ispatlanmış olsalar bile bilimsel bilgiler kesin ve değişmez değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri