Meyveler, özellikle de anti-oksidandan ve pankreas kanserinden koruyucu etkisi olduğu gösterilmiş Resveratrol'dan zengin kırmızı üzüm, yaban mersini, çilek, ahududu gibi kırmızı meyveler, çiğ olarak tüketilen sebzeler ve liften zengin kepekli tahıllarla dolu bir diyet, pankreas kanseri riskini azaltmaya yardımcı ...
Yeterli ve dengeli beslenme, karbonhidratları kompleks tercih etmek, Akdeniz diyeti ağırlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak, pankreasınızı korumak iyi alışkanlıklardır.
ARALARDA : Meyve, komposto, limonata, yağsız kek, sütlü tatlılar verilebilir.
Elmadaki yüksek antioksidan içeriği, pankreası serbest radikallerin hasarına karşı korur. Pankreas, kandaki şekerin hücrelere girmesini sağlayan insülin hormonu sentezinde görevlidir. Aynı zamanda yüksek oranda lif içeren elma, glikozun yavaş emilmesine yardımcı olarak kan şekerinin düzenlenmesini destekler.
Pankreas kanallarının temizlenmesi için C vitaminine ihtiyacınız olacaktır. Bu vitamini en kolay şekilde limondan alabilirsiniz. Limonu sık sık tükettiğiniz durumda vücudunuzu zararlı maddelerden arındırabilirsiniz. Şekerin yağ olarak depolanmasına engel olarak pankreasın sağlığını koruyabilirsiniz.
İlgili 20 soru bulundu
Yeşil Çay:
Yeşil çay, sağlıklı bir pankreas ve karaciğeri teşvik etmek için yararlanmanız gereken bir diğer mükemmel içecektir. Sadece iltihapla savaşmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda kateşinlersayesinde karaciğerinizin ve pankreasınızın genel işlevini geliştirecektir.
Safra taşı veya fazla alkol tüketimi genellikle pankreatitin nedenidir. Nadiren aşağıdaki sebepler de pankreatite yol açabilir: İlaçlar (birçok ilaç pankreası irrite edebilir) Yüksek trigliserid seviyeleri (kandaki yağ)
Tatlı patates
Havuç, mısır ve kabak gibi diğer turuncu ve sarı sebzeler gibi tatlı papates de pankreasa iyi gelen besleyiciler içerir ve kanseri önler.
Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların yanı sıra, bazı gıdalar da pankreatit semptomlarını kötüleştirebilir. Özellikle yağlı yiyecekler, şekerli gıdalar ve unlu mamuller bu kategoride yer alır. Ayrıca kızarmış gıdaların ve yapay tatlandırıcı içeren yiyecek ve içeceklerin tüketimi de sınırlanmalıdır.
Newcastle ve Leeds Üniversitelerindeki uzmanlar tarafından yürütülen araştırmada, yeşil muzdaki nişastanın mide, safra kesesi ve pankreas kanseri ile mücadelede yüzde 60'tan fazla etkili olduğu belirtildi.
Çoklu doymamış yağlar (Omega 6), şeker hastalığına karşı mücadelede koruyucu etki gösterir. Çoklu doymamış yağ asitleri Kandaki insülin oranının düşmesini kolaylaştırır. Zeytinyağının içerdiği, oleik asit, pankreas enzimlerinin çalışmasını uyarır.
Akut Pankreatitte Tedavi
Bulantı ve kusmayı azaltmak, karın bölgesindeki ağrıyı, artmış mide asidini uzaklaştırmak için gerekli ilaç tedavileri, hekim istemine göre uygulanır. Akut pankreatit vakalarının yaklaşık %80'i hızla iyileşir.
Karında hassasiyet, ishal, şişkinlik, karın ağrısı, gaz oluşumu, kilo kaybı, bulanık görme ve sarılık şeklinde belirtiler görülür. Pankreas Hastalıkları Tanısı ve Tedavileri Fiziki muayenesi zor olan pankreasın radyolojik görüntülemeler ve kan tetkikleriyle ve dışkı testiyle sorunlarının tespit edilmesi mümkündür.
Alkolden kesinlikle uzak durulmalı. Yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Diyet bulantı ve kusmaya neden olmayacak şekilde ayarlanmalıdır. C, B, B12,folik asit, kalsiyum ve çinko yeterli miktarda alınmalıdır.
Ayrıca kahve içme ile pankreas veya mesane kanseri insidansı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Ancak pankreasın düzgün çalışmaması çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Pankreasın işlev bozukluğu, çeşitli semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar arasında mide ağrısı, kilo kaybı, iştahsızlık, karın şişliği, ishal ve gaz gibi sindirim problemleri yer alır.
Önce açlık sonra ziyafet çektiren bir beslenme programı pankreas organının kendini yenilemesini sağlayabilir. Güney California Üniversitesi'nden araştırmacılar başta sınırlı miktarda, ardından ise çok besin verilen farelerde, pankreasın kendini onardığının gözlemlendiği sonucunu açıkladı.
Hastalığın en önemli nedeni sürekli ve fazla miktarlarda alkol kullanımı olarak bildirilmekle beraber, genetik bozukluklar, safra yolları hastalıkları, pankreasın anatomik bozuklukları ve metabolik hastalıklar da kronik pankreatite neden olabilmektedir.
Pankreasın bulunduğu bölgenin dış katmanında yer alan kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli sancı, ağrılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak biçiminde yayılan karın ağrısı görülebilir.
Enfeksiyon olması durumunda antibiyotik tedavisine başlanır. Diğer aşamada ağızdan beslenme kesilerek midesalgısının azaltılması ve pankreasın salgılama yapması engellenir. İlaçlar ile tedaviden olumlu sonuç alınmadığında cerrahi müdahale zorunlu olacaktır.
Pankreasın bulunduğu kaburga kavsinin alt kısmında aniden ortaya çıkan şiddetli karın ağrısı, Sancılar şeklinde gelen sırta-bele kuşak şeklinde yayılan karın ağrısı, Ateş, Mide ağrısı ve mide bulantısı nöbetleri gibi şikâyetler görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri