Değişken, “gözlemden gözleme değişik değerler alabilen objelere, özelliklere ve durumlara” denir.
Bir durumdan diğerine, gözlemden gözleme farklılık gösteren özelliklere “değişken” adı verilir.
Matematikte, değişken, sık sık bilinmeyen bir niceliğin (potansiyel değişiminin) tanımlanması için; bilgisayar biliminde ise, niceliğin depolanabileceği bir yer, alan ifade eder. Değişkenler, sıklıkla bilinen ve sabit olan değerlerle mukayase edilir.
Başlıca değişken türleri sürekli değişken ve süreksiz (kesikli) değişkendir. Değişken türleri değerlendirilirken özelliklerine, değerlerine ve neden sonuç ilişkisine göre kategorizasyon yapılır. Değişkenler; Yapısına göre; nicel ve nitel olmak üzere ikiye ayrılır.
DEĞİŞKEN YÖNTEM: Dağıtım listelerinin açıklandığı gün, bu yöntemi tercih eden yatırımcıların dağıtım listesine göre almayı hak ettikleri payın bedelleri, yatırımcıların talep toplama süresinin sona ermesini izleyen ilk iş günü saat 12:00'a kadar nakden ödeme yapmamaları halinde, bloke edilen döviz bozdurularak ...
İlgili 17 soru bulundu
Değişken, bir durumdan diğerine farklılık gösteren bir özelliktir. Araştırmalarda değişkenleri belirlemek oldukça önemlidir. Örneğin “Öğrenme stillerinin öğrenci matematik dersindeki başarısına etkisi nedir?” şeklinde bir araştırma problemimiz olsun. Öğrenme stilleri öğrenciden öğrenciye değişir mi?
Diğer bir sınıflandırmaya göre değişkenler zaman değişkeni, mekan değişkeni ve maddesel değişkenler olmak üzere üçe ayrılır. Eğer bir değişkenin almış olduğu değerler zamana göre belirleniyorsa zaman değişkeni, mekana göre belirleniyorsa mekan değişkeni, bunların dışında kalıyorsa maddesel değişken olarak adlandırılır.
Bağımsız değişken; İnsan kontrolü altında yaşanan değişkenliktir. Bağımlı değişken; İnsan kontrolü altında yaşanan değişkenlikten etkilenen ve buna bağlı olarak değişen değişkenlik olarak nitelendirilir. Burada bağımlı değişken ile beraber herhangi bir durumu insan kontrolü altında değiştiği düşünülmektedir.
Değişkenler, değerleri saklamak için ayrılmış bellek konumlarıdır. Bir değişken oluşturduğunuzda hafızada yer ayırmanız anlamına gelir. Bir değişken değer türüne bağlı olarak belleğe yerleştirilir ve bellekten okunurken değişkenin değer türüne bağlı okuma yapılır.
Değişken, program yürütmesi sırasında değeri değişebilen adlandırılmış bir veri öğesidir. Bir değişken adı, bir Tanıtıcının adlandırma kuralını (alfabetik karakter, sayısal karakter ve altçizgi) izlemelidir. Tek bir bildirgede birden çok değişken tanımlandığında, ad virgülle ayrılmalıdır.
Programlamada bir değişken, koşullara veya programa iletilen bilgiye bağlı olarak değişebilen bir değerdir. Bilgisayar programının akışı sırasında referans alınacak veya değiştirilebilecek bilgileri depolamak için kullanılır.
Değişken, iki ve daha fazla değer alabilen ve değişebilen her şeyi kapsar. Araştırmalarda cinsiyet, yaş gibi özellikler değişken olarak kabul görür.
Örneğin, öğrenci başarısızlığı üzerine yapılan bir araştırmada öğrenci başarısı" (başarı ve başarısızlık ya da düzeyleri olarak) bağımlı değişkendir;nedeni ve niçini bilinmek istenen değişkendir.Bağımlı değişken, genellikle "Y" harfi ile gösterilir.
Bağımlı değişken araştırmacının manipüle etmediği, bağımsız değişkene bağlı olarak ortaya çıkan ve araştırmanın sonucu durumunda olan değişkendir. Bağımsız değişken ise, araştırmacının manipüle ettiği, ilgisini yoğunlaştırdığı nicel ya da nitel olabilen değişkendir (Büyüköztürk, 2003).
Değişken adları içinde nokta, alt çizgi ve $, # ve @ karakterleri kullanılabilir. Örneğin, A._$@#1 geçerli bir değişken adıdır. Değişken adları nokta ile başlayamaz ya da bitemez. Nokta ile başlayan adlar geçersizdir; nokta ile biten adlar, komut sonlandırıcısı olarak yorumlanabilir.
Buna göre: Bağımsız değişken; İnsan kontrolü altında yaşanması söz konusu durumda olan değişkenliktir. Bağımlı değişken; İnsan kontrolü altında yaşanması söz konusu olan değişkenlikten etkilenen ve buna bağlı şekilde değişen değişkenlik olarak tabir edilir.
Bağımlı değişken, bağımsız değişkenin sonuçlarını etkileyen değişkendir. Yani, bağımlı değişken bağımsız değişkenden etkilenir. Yukarıdaki örnekte, ilacın etkisini ölçmek istediğinizi varsaydık. Bu durumda, hastaların sağlık durumu, bağımlı değişkendir.
Bir bağımlı değişken, değeri bağımsız değişkenin ne şekilde değiştiğine bağlı olan bir miktarı temsil eder.
Bağımlı değişkenler, bağımsız değişkenlere tepki olarak değiştiği gözlenen değişkenlerdir. Bağımsız değişkenler ise bağımlı değişkenlerde bir değişime neden olmak için bilinçli veya kasti bir şekilde manipüle edilen değişkenlerdir.
Bağımsız değişken (X), araştırmacının bağımlı değişken üzerinde etkisini test etmek istediği değişkendir. Bağımlı değişken (Y) ise üzerinde bağımsız değişkenin etkisi incelenen değişkendir. Bağımlı değişken araştırmacının bireyler ya da gruplar arası değişkenliğini incelediği değişken, çözmeye odaklandığı problemdir.
Bağımlı değişken (etkilenen): bağımsız değişkene bağlı olarak değişiminin araştırıldığı değişken. Bağımsız (etki eden) değişken: araştırmada etkisinin olup olmadığı araştırılan değişken. Bağımlı değişken (etkilenen): bağımsız değişkene bağlı olarak değişiminin araştırıldığı değişken.
Kontrol edilen değişken, deneyde değiştirilmeyen ve bağımlı değişkeni etkileyebilecek değişkenlerdir. Örneğin, bir deneyde bir bitkinin büyümesini ölçüyorsanız, toprağın kalitesi, ışık miktarı ve su miktarı gibi değişkenler kontrol edilen değişkenler olabilir.
Değişkenler arasında teorik olarak var olan sebep-sonuç ilişkisinin yapısının konu alındığı araştırmalarda araştırmanın amacını tanımlayan değişken bağımlı değişken (sonuç değişkeni), bağımlı değişkeni etkileyen, bağımlı değişkendeki değer değişmelerine neden olan değişken/değişkenler ise bağımsız değişkendir.
Değişkenler neden-sonuç ilişkisi içinde bulunuyorsa bu durumda bağımsız ve bağımlı değişken olarak sınıflandırılır. Bağımsız değişken(X), araştırmacının bağımlı değişken üzerinde etkisini test etmek istediği değişkendir. Bağımlı değişken(Y) ise üzerinde bağımsız değişkenin etkisi incelenen değişkendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri