Sukroz miktarının 4g/100g'dan 2g/100g'a düºmesi fındıkların bozulduğunu göstermektedir. Tüketici ülkeler ve dünya piyasaları kanserojen olan aflotoksin açısından riskli ürünlerde aflotoksin limitinin sıfıra indirilmesini hedeflemektedir.
Fındıkta aflatoksin oluşması ve aflatoksinin kanserojen olması fındığın tehlikeli ürünler arasında yer almasına neden olmaktadır. 1 Mart 2002 tarihinden itibaren Türkiye'den Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilen her fındık partisinden numune alınarak aflatoksin analizi yapılmaktadır.
bulaşanlardan biri olarak kabul edilen aflatoksinler, gıda güvenilirliği açısından önemli bir tehlike oluşturur. anlamına gelmez. Aflatoksin hangi gıdalarda bulunur? Yüksek sıcaklıklara (200-300ºC) dayanıklı olan aflatoksinler gıdaların ısıtılması, pişirilmesi gibi işlemlerle kaybolmazlar.
Aflatoksinler gözle tespit edilemezler. Sadece laboratuvarlarda analiz edilerek gıdaların aflatoksin içerip içermediği tespit edilebilmektedir. Bu nedenle özellikle belirtilen gıdalar alışveriş sırasında titizlikle seçilmelidirler. Aflatoksinler genel olarak karaciğere zarar verirler.
Aflatoksinler Hangi Gıdalarda Bulunur? Aflatoksinler özellikle yer fıstığı, fındık, badem, kakao, kahve, mısır, pirinç, buğday ve diğer tahıl ürünleri ile incir başta olmak üzere kurutulmuş meyvelerde yaygın şekilde oluşabilmektedir (30),(31),(32).
İlgili 31 soru bulundu
Küflerin Fındıkta Yaptığı Bozulma Belirtileri
Sukroz miktarının 4g/100g'dan 2g/100g'a düºmesi fındıkların bozulduğunu göstermektedir.
Fındıkta Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus adlı küfler insanlar için toksik olan “aflatoksin” oluşumuna neden olmaktadır. Aflatoksin, kurutma, depolama gibi ürün işleme aşamalarından kaynaklanabilmektedir.
Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği'ne (2011) göre çiğ süt, ısıl işlem görmüş süt ve süt bazlı ürünlerin üretiminde kullanılan sütlerde aflatoksin M1'in maksimum limiti 0.050 µg/kg'dır.
B1 tipi zehrin Albümin ile birleştiğini kanda saptamakla son 2 aydaki zehirlenme tespit edilebilir. Uzun vade zehirlenmede kullanılır. Diğer yönteme göre daha başarılıdır. M1 tipi zehrin(Zehrin yıkım ürünü) Guanin ile birleştiğini idrarda saptamakla son 24 saatteki zehirlenme tespit edilebilir.
Zaten, aflatoksin kelimesi de, onu yapan küfün adından (Aspergillus flavus) ve zehir anlamına gelen "toksin" kelimesinden türetilmiştir. Bu madde, bir çok organın yanı sıra esas olarak karaciğer üzerinde etkili olmakta ve giderek karaciğer kanserine yol açmaktadır.
Yağışlı durumlarda zurufun üzeri örtülmeli, örtü olarak kullanılacak malzemenin zurufla teması engellenmelidir. Uzun süre zurufun üzeri kapalı tutulmamalıdır. Ayarı iyi yapılmış, taneyi kırmayan, zuruftan ve yabancı maddeden iyi ayıran sağlam patoz kullanılmalıdır.
Gıdalarda ve yemlerde oluşan, aspergillus flavus veya aspergillus parasiticus küflerinin meydana getirdiği toksik maddeler, aflatoksin adını alıyor.
Diğer önemli aflatoksin kaynakları, mısır unu başta olmak üzere iyi saklanmamış ve kokusu değişmiş tahıllar ve üzerinde beyaz tabaka birikmiş salça, turşu ve şalgam türü mayalı yiyecek ve içecekler.
Aflatoksin; Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus isimli küf mantarlarının oluşturduğu toksit maddelerdir. Neredeyse kurutulmuş tüm meyvelerde ve hayvansal ürünlerde bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri Tarımsal ürünlerde bulunan B1, B2, G1, G2 tipleridir.
Fındık, iç fındık, kıyılmış, püre veya un halinde işlenmiş olarak satışa sunulmaktadır. Fındık yüksek yağ içeriği sebebiyle hidrolitik ve oksidatif acılaşmaya eğilimli bir gıda ürünüdür. İşlenmiş fındık ürünleri dokunun zedelenmesi sonucunda enzimlere ve oksijene açık bölgelerin artması sebebiyle daha dayanıksızdır.
Yaş meyve ve sebzeler ve kuru meyve, sebze, tahıllar, bakliyatlar için alıcı ülke tarafından Bitki Sağlık Sertifikası dışında aflatoksin, pestisit vb. analizler istenildiği takdirde, ihracatçı firmaların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmektedir.
En yaygın görülen belirtiler mide ve bağırsak enfeksiyonundan kaynaklanan bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, susuz kalma, kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir.
Göz yanması, cilt kaşıntısı, kızarıklık, bulantı, kusma, solunum sıkıntısı, baş dönmesi, ishal ve göğüs ağrısı en sık görülen belirtiler arasındadır. Bu gibi durumlarda da kişi hızla bulunduğu ortamdan uzaklaştırılmalı, kusturulmamalı ve hızla sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Fiziksel muayenede zehirlenmenin belirtileri aranmaktadır. Diğer zehirlenmelerden farklı olarak toksin zehirlenmeleri doktorlar tarafından istenen tahlil ile belirlenmektedir. Kan testi, dışkı testi veya parazit muayenesi yapılan tahlillerden bazılarıdır.
Kuru Meyveler (Aflatoksin)
Fındık, antepfıstığı ve kuru incir ile bunlardan elde edilen ürünlerin ihracatında her parti için numune alınarak, Aflatoksin analizi yapılır ve analiz sonucunda uygun olan ürünler için Sağlık Sertifikası düzenlenir.
Aflatoksinler, gıdalar ve yemlerin üzerinde veya içerisinde bulunan Aspergillus flavus veya A. Parasiticus tarafından üretilen toksik metabolitlerdir. Aspergillus türleri, hem birincil hem ikincil metabolitlerin üretimi nedeniyle ticari önemi en büyük olan mantar türlerindendir.
Aflatoksinler insanlarda akut nekroz, siroz ve karaciğer kanserine neden olurlar. Özellikle B1, kuvvetli bir kanserojendir ve etkisini karaciğerde gösterir. Aflatoksin seviyesinin yüksek olmasının pek çok zararlı etkileri bulunmakla birlikte, düşük olması da tehlikeyi azaltan bir faktör değildir.
Kabuklu fındıkların, 1 m üzerindeki yığınlar halinde veya çok sayıdaki çuvalların üst üste yığılarak; iç fındıkların da fazla sayıda çuvallarla yığınlar halinde depolanması havasız kalan bölgelerde kızışmalara ve küf oluşumuna neden olmaktadır.
Fındık yağ asitleri bileşiminin %72-85'ini “oleik asit”, %7-14'ünü “linoleik-linolenik asit” ve %4-8'ini ise “doymuş yağ asiti” oluşturmaktadır. Linoleik asit vücut tarafından yapılmamakta, vücudumuz bu maddeyi dışarıdan yani gıdalarla almaktadır.
Çiğ fındığın 100 gramı 16.7 gram karbonhidrat, 14.9 gram protein, 60.8 gram yağ, 9.7 gram lif içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri