Bilimsel Bilgi Öznellik içerir Bilim insanlarının benimsedikleri teorileri, inançları, önceki bilgileri, eğitimleri, deneyimleri ve beklentileri çalışmalarını etkilemektedir.
Bilimsel bilgi özneldir: Bireylerin önceki kökenleri, deneyimleri, bilgileri ve ön yargıları yaptıkları gözlemleri ve sonuçlarını etkiler. Bilimsel bilgi geniş bir toplum ve kültür içinde üretilir: Bilimsel bilgiler ekonomi, politikalar, din ve felsefe gibi kültürel ve sosyal öğelerden büyük ölçüde etkilenirler.
Bilimsel bilgi, bilimsel yöntemler ile elde edilen bilgidir. Bilimsel yöntem akıl, deney ve gözleme dayalıdır. Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir.
Bilimsel bilgiye örnek vermek gerekirse; Suyun kaynama sıcaklığı 100 santigrat derecedir. Maddenin halleri katı, sıvı ve gaz olarak bilinmektedir. Sigara sağlığa zararlıdır.
Bilimsel bilgi, konu aldığı olay veya varlıksal işlevi o an için en elverişli ve kabul edilir biçimde açıklayabilen bilgidir. Bu itibarla bilimsel bilginin temel nitelikleri evrensel olması, sınanabilir, eleştirilebilir ve yanlışlanabilir olmasıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Bilimsel yöntemlere göre yapılan; araştırma, inceleme ve uğraşılara bilimsel çalışma adı verilir. BASAMAKLAR -Problemin belirlenmesi, -Verilerin toplanması, -Hipotezin kurulması, -Tahminlerin yapılması, -Kontrollü deneylerin yapılması, -Teorinin oluşturulması, -Bilimsel kanun haline gelme.
Bilimsel bilgi
Bilimler üç gruba ayrılır: Formal bilimler: mantık, matematik,bilişim, geometri. Doğa bilimleri: fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, jeoloji, astronomi,materyal bilimi, yer bilimleri... İnsan bilimleri: psikoloji, sosyoloji, antropoloji, iktisat...
Bilim, en küçük atomaltı parçacıklardan en büyük galaksi kümelerine kadar, fiziksel ve doğal dünyanın yapısını ve davranışlarını gözlem ve deney yoluyla, sistematik bir şekilde inceleyen, entelektüel ve pratik bir faaliyet olarak tanımlanabilir.
BİLİMSEL BİLGİ NEDİR? Bilimin gözleme, deneye ve akla dayanarak elde ettiği bilgiye bilimsel bilgi denilmektedir. Bilimsel bilgiler, fen bilimlerinin içerdiği geçerli ve dayanıklı bilgiler olup, olgusal önermeleri, genellemeleri, hipotezleri, teorileri, ilke ve yasaları içerir.
Bilimsel Bilgi
Bilimsel bilgiler yoluyla elde edilen bilgiye denir. Bilimsel bilgi neden-sonuç ilişkisine dayanmaktadır. Bilimsel bilginin dayanakları deney, gözlem ve akıldır. Ayrıca bilimsel bilgi, nesnel ve düzenlidir.
Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın en doğru ve güvenilir yolu bilimsel yöntemdir. Gözleme, deneye ve akla dayanarak sistematik yollarla elde edilen bilgileri tanımlar. eksikleri görmesi ve çevresindeki olayları gözleyerek olabilir.)
“Bilimsel Bilginin Yapısı”
Kuhn'a göre bilimsel bilgi, aydınlanma döneminin klasik düşüncesinde olduğu şekilde doğrusal ve sürekli bir şekilde ilerlemekten ziyade, periyodik olarak sıçramalarla ilerler. Kuhn bu bilimsel "sıçramaları" "paradigma kayması" olarak adlandırır.
Bilimsel bilgi değişkendir ve teknolojik gelişmeler ile bilimsel bilgi değişir. Bilimsel bilgiye ancak bilimsel yöntemle ulaşılır. Fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimin doğası hakkındaki anlayışları incelendiğinde, genel olarak anlayışları çağdaş olarak adlandırılabilir.
Bilim bilgidir, ancak her bilgi bilim değildir. Bilimde ön aşama gündelik bilgi evresidir.
Bilimsel olmayan bilgide deney ve gözlem yoktur. Bilimsel bilginin ispatlanmasındaki evre ise kanunlaştırmaktır. Bir bilginin bilimsel olduğu kanıtlandığı zaman kanunlaşır ve o bilgi bilimsel olarak kalır."
Deney ve gözlem yoluyla elde edilen, bütüncül ve evrensel enformasyonlar bilimsel bilgi olarak adlandırılır. Sıklıkla birbirine karıştırılsa da bilimsel bilgi, felsefi bilgiden farklıdır. Örneğin felsefi bilgi kavramsalken bilimsel bilginin pratik bir geçerliliği vardır.
İnsanın ürettiği ve sahip olduğu bilgi türleri içinde, yaratıcılığa en çok katkı sağlayan, kültür ve uygarlıkların omurgasını oluşturan bilgi türü bilimsel bilgidir.
Gizlilik: Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmeme ve yetkisiz erişime karşı korunmasıdır. Bütünlük: Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik: Bilginin yetkili kişilerce ihtiyaç duyulduğunda ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır.
6. Nesnellik: Bilimsel bilgiyi üreten insandır ancak bu bilginin özelliği, insandan bağımsız veya bütün insanlar için ortak olan nesnel bir alana ait olmasıdır. Bilimin nesnelliği, konusunun nesnelliğinin bir sonucudur.
Bilim, mevcut bilgi düzeyinde en güvenilir düşünme biçimini bulmakla ilgilidir. Bilim son derece güvenilirdir; ama kesin değildir.
Sorusu kısaca şöyle cevaplanabilir: Sorunun belirlenmesi, veri toplama, hipotez kurma, deney yapma, teori, yasa.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri