Spiral Ne Zaman Takılır? Hamile olmadığınız sürece, adet döngünüz içerisinde herhangi bir zamanda bir spiral takılabilir. Spiral takıldıktan sonra eğer o sırada adet dönemindeyseniz spiral hemen etki etmeye başlayacaktır ancak değilseniz tam olarak koruması bir haftayı bulabilir.
Bu yöntem hormon içermediği için kadının adet döngüsüne hiçbir etkisi yoktur. Kullanım süresi 5 yıldır. Takıldığı andan itibaren etkisi başlar. Çıkartıldığı andan itibaren etkisi biter ve hemen gebe kalınabilir.
Gynefix boncuklu spiral bir gebelikten korunma yöntemidir. Klasik spirale benzeyen, rahim tavanına asılan düz bir çubuk şeklinde modern, hormonsuz yeni nesil bir rahim içi araçtır. Rahimin üst kısmına sabitleştirerek yerleştiririz. Bu sayede kayma ve dışa atılma olasılığını da minimuma indiririz.
Gynefix Boncuklu Spirali Devlet Karşılıyor mu? Gynefix speifik bir spiraldir ve ithal bir üründür. Fiyatları Devlet kurumlarındaki diğer ucuz bakırlı spiraller göre yüksek olduğu için devlet kurumları tarafından karşılanmamaktadır.
Spiral rahim ağzının açık olması nedeniyle adet döngüsünün ilk günlerinde ya da adet dönemi sonunda takılabilir. Eğer hamilelik riski yoksa adet döneminin herhangi bir gününde de işlem gerçekleştirilebilir. Kişi doğum sonrasında spiral kullanmak isterse doğumdan sonra en az 6 hafta geçmesi önerilir.
İlgili 31 soru bulundu
Spiral rahim ağzının açık olması nedeniyle adet döngüsünün ilk günlerinde ya da adet dönemi sonunda takılabilir. Eğer hamilelik riski yoksa adet döneminin herhangi bir gününde de işlem gerçekleştirilebilir.
Spiral Takıldıktan Sonra Ne Zaman İlişkiye Girilir? Spiral taktırdıktan sonra genel itibari ile 1 hafta sonra ilişkiye girebilirsiniz. Spiral genel itibari ile adet döneminde takıldığı için adet bitiminin ardından üç gün sonra ilişkiye girebilirsiniz. Bazı özel durumlarda doktorunuz bu süreyi uzatmanızı isteyebilir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Spiral takıldıktan sonra gebe kalma riski binde bir civarındadır. Bu nedenle gebeliğe karşı korunmak için ek bir yöntem kullanmaya gerek yoktur. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için düzenli bir şekilde kondom kullanmaya devam edilmesi önerilir.
Spiral takılması için engel bir durum olmadığı sürece işlem rahim ağzına spekulum takılarak başlar. Steril solüsyonla temizlenen rahim ağzı, tenekulum denilen aletle tutularak uygun pozisyona getirilir. Spiral aplikatör yardımıyla güvenle rahim için yerleştirilir ve bu işlem sadece 5-15 dakika arasında sürer.
GyneFix modern, hormonsuz ve yeni nesil bir doğum kontrol cihazıdır. Cerrahi bir ipliğin üzerine sıralanmış küçük bakır tüplerden oluşur. GyneFix' in üst ucu özel bir metod ile sağlamlaştırılmış düğümüyle rahim tavanına yerleştirilir. Bu sabit yerleşim rahimde kaymayı, rahim duvarına batmayı ve dışarı atılmasını önler.
Spiral kontrol sıklığı
Hormonlu ve bakırlı spiral rahim içine yerleştirildikten sonra en önemli sorun yerinde olmamasıdır. Eğer herhangi özel bir durum yoksa spiral takıldıktan sonra ilk adet sonrası ultrason ve pelvik muayene ile kontrol edilir.
Hormonlu spiral, içinde levonorgestel isimli progesteron hormonunun vücuda rahim içinden lokal şekilde verilmesini sağlayan bir spiral türüdür. Bu spiraller çeşitli durumlarda kullanılır. Genellikle doğum kontrol yöntemi olarak kullanılsa da yoğun adet kanaması olan kadınlar için de bir tedavi seçeneğidir.
Hormonlu spirallerin düzenli kullanımının, kilo üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz. Ancak bazı kişilerin hormonal dengesine bağlı olarak nadir de olsa kilo aldırdığı bilinir.
Spiral takılması genellikle çok ağrılı ya da sancılı bir işlem değildir, fakat hastanın kendini rahat hissetmesi için hekim tarafından lokal anestezi uygulanabilir. Uygulamanın ardından birkaç gün boyunca regli dönemine benzer kramp ve kanama görülmesi normaldir.
T bakırlı spiraller, plastik bir T yapının üzerine bakır teller sarılmış şekildedir. T şeklindeki sert plastik nedeniyle bazı kadınlar ilişkide ciddi ağrı hisseder. Gynefix'in yeni modern yapısı sayesinde kadınlar, cinsel ilişki sırasında kesinlikle Gynefix'e bağlı ağrı hissetmezler.
Bazı kadınlar normal bir spiral uygulamasından sonra dahi cinsel ilişki sırasında gerçekleşen birtakım pozisyonların rahatsızlık verdiğini belirtmiştir. Ancak, aniden gelişen şiddetli acı veya ağrı spiral kaymasının işareti olabilir.
Çevresine sarılı metallerin spermleri öldürücü etkisi de vardır. Aylık rahim içi dokusunun oluşumunu baskılar böylece istisnai olarak bir yumurta döllenmiş bile olsa rahim içine yerleşmez. Takıldığı andan itibaren korur, fakat takıldıktan sonra 24 saat ilişkiye girilmemelidir.
Spiral çok yaygın ve etkin bir korunma yöntemi olsa da yıllık rutin kontrollerinizi ve smear testinizi mutlaka yaptırın! Spiral takıldıkdan sonraki ilk 3 ay adet kanamanız ve adet sancınız daha fazla olabilir ancak ek bir probleminiz yoksa daha sonraki aylar bu şikayetleriniz olmayacaktır.
Mirena veya halk arasında bilinen ismi ile “hormonlu spiral”, gebelikten korunma amacıyla üretilmiş olan ve özellikle son yıllarda hekimler ve hastalar tarafından oldukça tercih edilen özel bir “Rahim İçi Sistem” (RİS) dir.
AİLE PLANLAMASI
Aile Hekiminizin uygun gördüğü ve ailelerimizin tercihleri de dikkate alınarak uygun olduğuna karar verilen yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden: Hap, Kondom, Rahim içi araç (spiral), Aile Sağlığı Merkezimizde ücretsiz uygulanmaktadır.
Hormonlu Spiral Sonrası Adet Düzeni
Kişi hiç adet görmeyebilir. Bu durum menopoz demek değildir. Hormonlu spiral rahim iç tabakası (endometrium) incelttiği için adet kesilir; kişi menopoza doğal süreçte girecektir. Adet kesilmesi geçicidir.
tarafından hissedilip hissedilmediği sıkça merak edilen. bir konudur. Doğru takılan ve kaymamış olan bir spiral, ilişki sırasında hissedilmemektedir.
Ankara'da jinekolojik muayene ve mirena spiral uygulaması 3000. -3500 TL aralığında değişmektedir.
Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri