Bilimsel Bilgi Öznellik içerir Bilim insanlarının benimsedikleri teorileri, inançları, önceki bilgileri, eğitimleri, deneyimleri ve beklentileri çalışmalarını etkilemektedir.
Bilimsel yaklaşım
Bilimsel bilgiyi büyü, fal, din, edebiyat, sanat gibi diğer bilgi türlerden ayıran en temel iki ölçütü , bilimin konusunun görgül (ampirik) ve nesnel gerçeklik (herkes tarafından kabul edilebilir) olmasıdır.
Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir. Bilimsel bilgi, teknik bilgiden farklı olarak uygulama bilgisi değil, teorik bilgidir.
Bilimsel bilgi değişkendir ve teknolojik gelişmeler ile bilimsel bilgi değişir. Bilimsel bilgiye ancak bilimsel yöntemle ulaşılır. Fen bilgisi öğretmen adaylarının bilimin doğası hakkındaki anlayışları incelendiğinde, genel olarak anlayışları çağdaş olarak adlandırılabilir.
Bir bilim insanı bilimsel iddiaları yalnızca deneysel kanıtlarla değerlendirir. Bilim insanının bütün çalışmalarında açık fikirli ve objektif olduğu kabul edilir. Bilim insanı kesin gerçekleri keşfetmek için çalışır. Bilim insanları kuramsal bilimin dışındaki herhangi bir şeyden etkilenmekten kaçınmalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
İlk anlayışa göre bilim, nesneldir. Bir diğer deyişle bilimin ürünleri (teoriler, yasalar, deneysel sonuçlar ve gözlemler), dış dünyanın doğru bir temsilidir.
Bilimsel Bilgi Öznellik içerir
Bilim insanlarının benimsedikleri teorileri, inançları, önceki bilgileri, eğitimleri, deneyimleri ve beklentileri çalışmalarını etkilemektedir.
e) Bilimsel Bilgi: Nesnenin, yöntemli, sistemli, düzenli, tutarlı ve geçerli, kanıtlanabilir ve denetlenebilir bilgisine bilimsel bilgi denir. Kısacası, bilimsel bilgi, sistemli-pozitif bilgidir. bilimlerin nesneleri zaman ve mekanda yer almazlar. Hem matematik hem de mantık tümdengelimsel çıkarımları kullanırlar.
Bilimsel bilgi, konu aldığı olay veya varlıksal işlevi o an için en elverişli ve kabul edilir biçimde açıklayabilen bilgidir. Bu itibarla bilimsel bilginin temel nitelikleri evrensel olması, sınanabilir, eleştirilebilir ve yanlışlanabilir olmasıdır.
Bilimsel bilginin sabit olmadığı, yeni bilgi ve kuramlar ortaya kon- dukça zaman içinde bilimsel bilginin nasıl ve niçin değiştiği örneklerle öğren- cilere aktarılmalıdır. Bilimsel bilginin oluşum sürecini, tarihsel gelişimini öğrencilere ak- tarılmalıdır.
Bilim objektiftir: Bilim yapan kişinin kendi değer yargılarını katmaması gerekir katarsa bilimsellik kalkar. Yani bireyin kendi kişisel görüşlerinden bağımsızdır. Herkes için geçerlidir.
Bilimsel bilgi kesin değildir: Bilimsel bilgi bütün ve “mutlak doğru” değildir. Yeni delillerin ışığında veya aynı verilerin farklı yorumlanmasıyla bilimsel bilgilerin ana- lizleri değişebilir. Gözlem ve çıkarım arasında fark vardır: Gözlemler, duyularla doğrudan erişilebi- len doğayla ilgili açıklamalardır.
Bilimsel bilgi
Bilimler üç gruba ayrılır: Formal bilimler: mantık, matematik,bilişim, geometri. Doğa bilimleri: fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, jeoloji, astronomi,materyal bilimi, yer bilimleri... İnsan bilimleri: psikoloji, sosyoloji, antropoloji, iktisat...
Nesnellik: Bilimsel bilgiyi üreten insandır ancak bu bilginin özelliği, insandan bağımsız veya bütün insanlar için ortak olan nesnel bir alana ait olmasıdır. Bilimin nesnelliği, konusunun nesnelliğinin bir sonucudur.
Bilimsel ya da istatiksel tüm ifadeler ise nesneldir. Öznel yargılarda yorum farkı ve görüş ayrılıkları olabilir. Nesnel yargılar ise herkes tarafından doğru kabul edilir ve yoruma açık değildir.
Bilimsel bilgi nesneldir. Bilimsel bilgiyi üreten insan olmasına karşın, bilimsel bilgi insandan bağımsız nesnel bir yapıdadır. Bilimsel bilginin bu özelliği, doğruyu arama çabasında olan bilim insanına kişisel eğilim, istek ve önyargılardan bağımsız olarak, olguları olduğu gibi ortaya koyma olanağı verir.
Nesnel'dir(Objektif). Genelleyicidir. Bilim seçicidir.
Bilimsel yöntemlere göre yapılan; araştırma, inceleme ve uğraşılara bilimsel çalışma adı verilir. BASAMAKLAR -Problemin belirlenmesi, -Verilerin toplanması, -Hipotezin kurulması, -Tahminlerin yapılması, -Kontrollü deneylerin yapılması, -Teorinin oluşturulması, -Bilimsel kanun haline gelme.
Bilimsel bilgiye örnek vermek gerekirse; Suyun kaynama sıcaklığı 100 santigrat derecedir. Maddenin halleri katı, sıvı ve gaz olarak bilinmektedir. Sigara sağlığa zararlıdır.
Bilimin amacı ta- nıma, açıklama, kestirimlerde bu- lunma ve belli bir çıkarım dizisine ulaşmaktır. Bilim kendi içinde toplum bilimleri, doğa -fizik ve tabiat- ve matematik bilimleri olarak sınıflandırılmaktadır (Karasar, 2020).
BİLİMİN ÖZELLİKLERİ
Evren anlaşılabilir: Bilimsel olarak her soruya cevap verilemez Bilimsel bilgi üretme süreçleri mantıksal bir çerçevede açıklanabilir.
Bu anlayışa göre nesnellik, bilim adamlarının bilimsel faaliyetleri sırasında, tüm inanç sistemlerini, tecrübelerini bir kenara bırakarak eylemde bulunmasında yatmaktadır” (Fay 2005: 275). Zihnimiz, bağımsız bir şekilde var olan dış dünyayı olduğu gibi bilebilir.
Objektif (nesnel) bilgi, müşahede ve deney yoluyla, sübjektif (öznel) bilgi ise ilham, sezgi, vahiy gibi vasıtalarla edinilir.
İslam düşüncesinde selim akıl, doğru haber ve salim duyular herkes için geçerli olan nesnel bilgi kaynaklarıdır. İnsan bilgiye bu üç kaynağın birlikte işleyişiyle varır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri