Bilimsel nitelik, bir araştırmanın bilimsel yöntemin ilkelerine uygun olarak gerçekleştirilmesi şeklinde tanımlanabilir.
Bilimin temel nitelikleri şunlardır:
Bilim olgulara dayanır: Bilimin olgusal olması gözlenebilir, deney yapılabilir olgulara dayanmasıdır. Bilim mantıksaldır: Elde edilen bilgilerin kendi içinde tutarlı ve çelişkiden uzak olmasıdır. çıkarlardan) uzak durmasıdır.
Olguya dayanır. Belirli bir konuyu ele alır. Akıl, deney ve gözleme dayalıdır. Kişiye göre değişmez.
Araştırma problem çözmeyi amaçlar Problemlere güvenilir çözümler bulmalıdır Gözlenebilir, ölçülebilir verilere dayalı olmalıdır Yapılan gözlem ve tanımlar doğru olmalıdır Yapılan araştırmada kişisel yanlılık yok edilmelidir. Araştırmalar kayıt altına alınmalıdır.
Doğa bilimlerinde, bilimsel yöntem yeni bir bilgi edinmek için kullanılan deneyci yaklaşıma sahip bir yöntemdir. Bilim insanları bu yöntemle, zaman içinde bilgilerin üst üste binmesiyle evrendeki olayların doğru ve güvenilir bir şekilde betimlemesini amaçlar.
İlgili 45 soru bulundu
“Bilimsel bilgi, deneyler ve gözlemlerle ispatlanmış, yere ve zamana göre değişmeyen, çürütülmediği sürece herkes tarafından kabul edilmiş bilgi türüdür. Mesela; su deniz seviyesinde 100 derecede kaynar. Yer çekiminin etkisi olduğu için değişir yoksa aynıdır.”
Bilgi: Bilimsel yollarla elde edilen, bilim içerisindeki her bir ürün bilgidir. Bilimsellik: Tutum olarak eleştirel sınamadan sonra kişinin inanç ve düşüncelerini değiştirmesi, yeni bilgileri kabule hazır oluşudur. Bilimin amacı? Genel olarak yeni bilgiler geliştirmektir.
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
Bilimin amacı, gözlem ve deneylerden yola çıkarak olgular arasındaki ilişkileri ortaya çıkarıp doğrulamak, doğrulanmış ilişkileri genellemek ve genellemelerden kuram ve yasalara ulaşmaktır.
Bilimsel yöntemlere göre yapılan; araştırma, inceleme ve uğraşılara bilimsel çalışma adı verilir. BASAMAKLAR -Problemin belirlenmesi, -Verilerin toplanması, -Hipotezin kurulması, -Tahminlerin yapılması, -Kontrollü deneylerin yapılması, -Teorinin oluşturulması, -Bilimsel kanun haline gelme.
Bilimsel tutum, problem çözmeyi, bilgi üretmeyi, araştırmayı ve öğrenmeyi kolaylaştıran düşünce ve davranışlar olarak ifade edilmektedir (Olasehinde ve Olatoye, 2014). Bu nedenle eğitim sisteminin temel amaçlarından birisi de bireylerin bilimsel davranış ve tutumlarının geliştirilmesidir (Büyüköztürk, 1999).
Bilimsel yöntem, bilim adamları tarafından verileri araştırmak, hipotezler üretmek ve test etmek, yeni teoriler geliştirmek ve önceki sonuçları onaylamak veya reddetmek için kullanılan sistemdir.
Bilimsel bilgi, konu aldığı olay veya varlıksal işlevi o an için en elverişli ve kabul edilir biçimde açıklayabilen bilgidir. Bu itibarla bilimsel bilginin temel nitelikleri evrensel olması, sınanabilir, eleştirilebilir ve yanlışlanabilir olmasıdır.
Bilimin iddialarının, yöntemlerinin ve sonuçlarının; belirli perspektifler, değer taahhütleri, topluluk önyargısı veya kişisel çıkarlar gibi faktörlerden etkilenmediği veya etkilenemeyeceği fikrini ifade eder.
Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Örneklerle nitel araştırma yöntemlerinin türleri
Genellikle kullanılan derinlemesine görüşme, odak grupları, etnografik araştırma, içerik analizi, vaka çalışması araştırması gibi farklı türde nitel araştırma yöntemleri vardır.
Bilimsel yöntem, yeni bir bilgiyi elde edebilmek için deneyselliğe ve gözleme başvurma olarak nitelendirilir. Bilimsel yöntemin amacı, dünya veya evren içerisindeki bilgileri doğru şekilde tanınabilmesi için gözleme dayalı sistem geliştirmektir.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Bilimsel Araştırma Nedir? Bilimsel araştırma, sistematik veri toplama ve analiz etme sürecidir. Bazı bilimsel araştırmalar, kuram (teori) üretmeyi ya da var olan kuramları sınamayı amaçlamaktadır. Kuram, bir olguyu açıklamaya, kestirmeye ve/veya kontrol etmeye yarayan ilişkili ilkeler bütünüdür.
Bilimsel Yöntemin öneminin anlaşılması ve çalışmalarda kullanılması ile; daha sağlıklı ve temeli bilime dayanan sonuçlar elde edilebilecektir. Araştırma aşamalarının bilinmesi ile de araştırmalar daha kolay yapılabilecek, bulgular daha kolay ortaya konabilecek ve daha güvenilir olacaktır.
Sorusu kısaca şöyle cevaplanabilir: Sorunun belirlenmesi, veri toplama, hipotez kurma, deney yapma, teori, yasa.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri