Cesaret, günlük yaşamın her safhasında gözlemlenebilen ve ihtiyaç duyulan bir erdem olarak vurgulanmıştır. Cesaret, insanlar tarafından gösterilmek istenen bir erdemdir, çünkü toplum tarafından cesaret gösterenlere karşı bir imrenme eğilimi vardır.
Cesaret, karşılaşılan bir tehlike veya tehlike içinde bulunmak değildir. Cesaret, tehlikeye rağmen doğru olanı yapabilme faaliyetidir.
Gerçek cesaret, Kuran'da bildirildiği üzere, Allah'ın sınırlarını bütünüyle ve kusursuzca korumada Allah'tan başka kimseden korkmadan ve çekinmeden kararlılık göstermek, hiçbir ortamda Kuran ahlakından taviz vermemektir.
Profesör Daniel Putman'a göre, "Cesaret" bir amaç uğruna kişinin acı verici ve korkulu bir bedel veya koşulu kasıtlı olarak kabul etmesidir. Bu düşünce ile profesör korku ve güven arasında yakın bir bağlantı olduğunu düşünür.Profesöre göre cesaretli bir eylemin gerçekleşmesinde korku ve güven başarıyı belirleyebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Çünkü, âbid, namazında der: (Şehâdet ederim ki, Allah'tan başka hiçbir ilâh yoktur.) Yani, "Hâlık ve Rezzâk, Ondan başka yoktur.
Bu iki kavram birbirine çok yakın gibi görünse de aslında farklı. Öz güven, insanın kendine yönelik iyi duygular geliştirmesi sonucu, benliğinden memnun olması ve bunun sonucu olarak kendisi ve çevresiyle barışık olması iken cesaret, başına gelecek herhangi bir şeyden çekinmemektir.
Sokrates şöyle diyor: “Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar.”
Yüreklilik (cesaret), gerçekte, korku duyuyor olmaya karşın eyleme geçebilmektir. Korkularınızla boğuşuyorsanız ve daha yürekli olmak istiyorsanız, “yüreklilik kasları”nızı güçlendirmenin değişik birtakım yolları vardır. Daha yürekli olmanız, göze almanız gereken durumlara daha iyi tepki vermenizi sağlar.
Cesaret, her olayda ortaya atılıp kaba gücünü göstermek, olur olmaz kavgalara katılmak değildir. Cesaret; yaşamda insanın karşısına sorunlar, aşılması gereken dağlar çıksa da (örneğin, dersler çok zor olsa da sınıfını iyi dereceyle geçmek), kuşku, ümitsizlik, üzüntü ve bunalım gibi kötü tuzaklara insanın düşmemesidir.
CESÂRETSİZ. sıf. Cesâreti olmayan, korkak, çekingen.
Olumlu bir sosyal davranış türü olan ahlaki cesaret, olası sosyal maliyet ve riskler barındıran ahlaki norm ihlalleri karşısında yüreklilik göstererek doğruyu savunmaktır.
korkusuz, gözü pek, yürekli, cesur.
Görüldüğü üzere bu iki kavram birbiriyle oldukça ilintilidir. Tehlike karşısında bir anda hissettiğimiz duygu korku, bu durumun üstesinden gelmek için adım atmamızı sağlayan duygu ise cesarettir. Korku ve cesaret birbirlerine zıt iki durum değildir.
Cesaretli olmak, yeni fırsatları görmemize, bunları değerlendirmemize ve hayatlarımızın yönünü değiştirmemize yardımcı olabilir. Hayallerini gerçekleştirmek için cesur olan gençler, hayatlarında daha fazla deneyim kazanırlar ve bunun sonucunda daha zengin bir yaşam tecrübesi edinirler.
Güç veya tehlikeli bir işe girişen kişinin kendisinde bulduğu güven, cesarettir. Aynı zamanda gözü pek olan, yüreklilik ve yiğitlik de cesaret olarak tanımlanır. Cesaret kelimesiyle ilgili örnek cümle vermek gerekirse: İçinde cesaret bulunan insanların gözü hiçbir şey görmez derler.
Örnek olduklarına göre elbette normal insanlar da cesur olabilirler. Elbette cesaret öğrenilebilir. Ailede, çocukların çevreyi tanıma, aileyi anlama, davranışlar kazanma gibi aile içi ortamlar, anne ve babalar ile diğer aile bireylerinin oluşturduğu ortamlar çocuğun cesaret öğrenimine katkı verecektir.
Cesaretin toplum tarafından teşvik edilen bir duygu olduğu da söylenebilir. Cesaret göstermenin bir refleks değil, arkasında bir düşünceyi barındıran kararlı bir tutum olduğu vurgulanarak cesaretin korkunun olmadığını göstermediği ifade edilir.
Böylece cesaret hem bireyin hem de devletin temel erdemlerinden biri olarak açığa çıkar. Bu bağlamda diğer erdemlerle ilişkisi içinde cesaret, etik ve politikayı birleştirici bir işleve sahiptir. Onun işlevi, erdemli bireyin ve ideal devletin yetkinliğini korumak ve sürdürmektir.
Sokrates'e göre yaşamın amacı ve herkesin yaşam boyunca peşinden koştuğu en yüksek iyi mutluluktur. Mutluluğa erişmenin yolu ise bilgidir; insana ve yaşama ilişkin bilgi, çünkü doğru bilgi insanı doğru eylemlerde bulunmaya götürür.
Değişik tanrı kültlerini, töreleri, ahlak anlayışlarını, hukuku ve devlet düzenini inceliyor, ortak bir Tanrı anlayışının, devlet düzeninin söz konusu olamayacağını savunarak, bunca çeşit norm ilke varken, tek bir norma ya da ilkeye bağlı olunamayacağını vurguluyorlardı.
Özgüven en basit tanımı ile bireyin kendisine yönelik iyi duygular geliştirmesi ve sonuç olarak kendisini iyi hissetmesi anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle, kişinin kendisi olmaktan mutlu ve memnun olması, doğal sonucu olarak çevresiyle de barışık olması anlamına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri