Deney ve gözleme dayalıdır. Neden sonuç ilişkisine dayanır. Herkesçe izlenebilir ve görüşlere eleştirilere açıktır. Evrenseldir.
Bilimsel yöntem; dikkatli gözlem yapmayı, sorular sormayı, hipotezleri açık ve kesin ifade etmeyi, deney yapmayı ve deneysel bulgulara göre hipotezleri düzenlemeyi içerir. Bilimsel yöntem bilimin kimya, fizik, jeoloji ve psikoloji gibi birçok farklı alanında geniş bir şekilde uygulanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bilimsel yöntem nedir? Bilimsel yöntem; “kanıtlanmış bilgi elde etmek için izlenen yol”şeklinde tanımlanabilir. Bilginin çeşitli tanımları yapılmış aynı zamanda temel özellikleri şu şekilde ortaya çıkarılmıştır. Bilgi: Kişilerin öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba sarf ederek elde ettiği olguları ifade eder.
Nesnel'dir(Objektif). Genelleyicidir. Bilim seçicidir.
Evrendeki bir fenomenin gözlemlenmesi. Bu fenomene dair, gözlemler ile tutarlı, ancak kesin olmayan, hipotez adında deneysel bir açıklama getirilmesi. Hipotezin tahminlerde bulunmak için kullanılması.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Bilimsel Yöntemin Uygulanması: Bilimsel araştırma basamakları, bilimsel yöntemi takip etmeyi sağlar. Bu yöntem, hipotez oluşturma, veri toplama, analiz, sonuç çıkarma ve sonuçların sunulması gibi adımları içerir. Bu sayede çalışmanın bilimsel geçerliliği artar.
Bilimsel yöntem, yeni bir bilgiyi elde edebilmek için deneyselliğe ve gözleme başvurma olarak nitelendirilir. Bilimsel yöntemin amacı, dünya veya evren içerisindeki bilgileri doğru şekilde tanınabilmesi için gözleme dayalı sistem geliştirmektir.
Bilimsel yöntemin ana adımları genellikle şu şekildedir: Gözlem: Bir fenomeni veya problemleri gözlemlemekle başlar. Gözlem, bir araştırmacının sorunun ne olduğunu anlamasına ve daha fazla araştırma için temel oluşturmasına yardımcı olur.
Araştırma yöntemleri kaça ayrılır ve her yöntemin önemi nedir? Bilimsel araştırma yöntemleri genellikle üç temel kategoriye ayrılır: Nicel, nitel ve tarihsel araştırma yöntemleri.
Her türlü araştırmada kullanılacak olan bilginin bilimsel yöntem kullanılarak elde edilmiş olması, araştırmaya bilimsellik kazandıracaktır. Bu yöntemi kabul etmiş olan ve uygulayan insanlar, bilimsel davranan insan özelliği kazanırlar.
Yöntem bilimi ya da metodoloji, belirli bir alanda kullanılan bütün metotlar; geniş anlamı ile metotların bilim ve felsefesi olarak açıklanabilir. Grekçe (Eski Yunanca) meta, hodos ve logos kelimelerinden türemiştir. Eski felsefe ve bilimde "logos"; söz, konuşma gibi anlamlara gelmektedir.
Bilimsel araştırma sürecinin aşamalarını sıralayacak olursak: Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi. Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi. Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması
Mümkün: Araştırma sorusu ampirik olarak uygulanabilir olmalıdır. Bu, sorunun veri toplama ve analiz etme, nicel ve/veya nitel verileri kullanma veya bilimsel literatürü okuma yoluyla yanıtlanabilir olması gerektiği anlamına gelir.
Bilimsel yöntem, - Problemin veya sorunun belirlenmesi - Araştırma( veri toplama ) - Hipotez - Deney - Sonuç ve değerlendirme basamaklarından oluşur..
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Sonuç olarak bilimsel bilgi kesin değildir ve değişir. Bilimsel bilgi, önermelerden meydana gelir. Bilimsel bilginin oluşması için ortaya atılan tez, deney ve gözlemler ile bilimsel bilgi niteliğini kazanır. Ancak ileride kullanılacak başka yöntemler ile bilimsel bilginin değişebilir olması da gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri