Hasta/yaralıya koma pozisyonu verilir , Yardım çağrılır (112), Sık sık solunum ve nabız kontrol edilir, Yardım gelinceye kadar yanında beklenir.
Bilinç Kaybı Durumunda Ne Yapılmalı
Genelde bilincin kaybedilmesi çevreden kaynaklanır, dolayısıyla bilinç kaybına uğrayan kişi bulunduğu çevreden uzaklaştırılmalıdır. Eğer bilinç kaybının nedeni ortam değilse bilincini kaybeden kişi yüzüstü veya yarı yüzüstü durumda yatırılır.
İlk Yardım
Çevrede ilaç, alkol, uyuşturucu madde olup olmadığı araştırılarak koma nedeni belirlemeye çalışılır. Hasta/yaralının kimliği belirlenir ve önemli bir hastalığı olup olmadığı araştırılır. Bilinç kaybının nedeni ortadan kaldırılmaya çalışılır.
A) Bilinç kontrolü omuzlara dokunarak, “iyi misiniz” diye sorularak yapılır.
İlgili 42 soru bulundu
Komadaki kişi birkaç gün veya hafta içinde ölmezse genelde uyanır yani gözlerini açar. Birkaç günlük komanın ardından kişinin görece az hasarla tam bilinçli halde uyanması mümkün olabilir.
Hasta/yaralıya sözlü uyaranla ya da hafifçe omzuna dokunarak “İyi misiniz?” diye sorularak bilinç durumu değerlendirmesi yapılır. Bilinç durumunun değerlendirilmesi daha sonraki aşamalar için önemlidir. Bilinç Durumunun Değerlendirilmesi: Normal bir kişi kendine yöneltilen tüm uyarılara cevap verir.
İtfaiyeci Yöntemi (Omuzda Taşıma): ✓Yürüyemeyen ya da bilinci kapalı olan kişiler için kullanılır. ✓Bir ilkyardımcı tarafından uygulanır. ✓İlkyardımcının bir kolu boşta olacağından merdiven ya da bir yerden rahatlıkla destek alınabilir. ✓İlkyardımcı sol kolu ile omuzdan tutarak hastayı oturur pozisyona getirir.
Bayılma (Senkop): Kısa süreli, yüzeysel ve geçici bilinç kaybıdır. Beyne giden kan akışının azalması sonucu oluşur. Koma: Yutkunma ve öksürük gibi reflekslerin ve dışarıdan gelen uyarılara karşı tepkinin azalması ya da yok olması ile ortaya çıkan uzun süreli bilinç kaybıdır.
İlk yardımın en önemli aşamalarından birisi solunumu kontrol etmektir. Yaşamsal fonksiyonların sürdürülmesini sağlamak. Hasta ya da yaralının durumunun kötüleşmesini engellemek. İyileştirmeyi kolaylaştırmak.
Hasta/yaralı sıcak tutulur, Hasta/yaralının yarasını görmesine izin verilmez, Hasta/yaralıyı hareket ettirmeden müdahale yapılır, Hasta/yaralının en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanır (112) (Ancak, ağır hasta/yaralı bir kişi hayati tehlikede olmadığı sürece asla yerinden kıpırdatılmamalıdır).
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir.
➢ 1.derece bilinç kaybı; sözlü ve gürültülü uyaranlara cevap verir. ➢ 2.derece bilinç kaybı; ağrılı uyaranlara cevap verir. ➢ 3.derece bilinç kaybı; tüm uyaranlara tepkisizdir, cevap vermez.
Beyin ölümü geri dönüşsüzdür…
Ciddi kazaların, ağır felçlerin ya da beyin kanamasının neden olduğu beyin ölümünde hastanın bilinci kapalıdır ve acı hissetmez. Beyin ölümü; hayatın artık sona erdiğini, vücutta bulunan organların ise ancak makine desteği ile fonksiyonlarını devam ettirebildiği bir süreçtir.
Şeker hastalığında, alkolizmde, B12 vitamini noksanlığında, böbrek yetmezliğinde, romatizmal hastalıklardan bazılarında, parkinson hastalığında, beynin tümör ve enfeksiyon kaynaklı hastalıklarında ayağa kalkınca oluşan ani ve geçici bilinç kayıpları ilk ve tek belirti olabilir.
Yetişkinlerde Temel Yaşam Desteği. İlk olarak hastaya bilinç kontrolü yapılmalıdır. Tepkisiz olarak yatan hasta görüldüyse, yanına gidilir ve dizlerin üzerine çökülür. Hastaya hafifçe dokunularak dikkati çekilir ve “Nasılsın?”, “İyi misin?”, “Beni duyuyor musun?” gibi sorular sorulur.
Bilinç kaybı diğer ismiyle bilinç bozukluğu beynin genel fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmemesi üzerine meydana gelmektedir. Uyku durumuyla beraberde görülebilecek olan bu durum uyarıya cevap vermeme, dış etkenlere tepki vermeme veya kişinin herhangi bir şekilde bilinç göstermeme durumuna denilmektedir.
Bilinç kapanması, beynin normal faaliyetlerinde bir aksaklık olduğunu ve uyku halinden başlayıp hiçbir uyarıya yanıt vermeyecek kadar ilerleyen bir durumdur. Tamamen ya da kısmi olarak bir bilinç kaybı meydana gelebilir. Bayılma geçici olan bir bilinç kaybı olarak bilinir.
Senkop, beyin kanlanmasının bozulmasına bağlı olarak bilincin ani ve geçici olarak kaybıdır. Bilinç kaybı genellikle 1 dakikadan kısa sürelidir ve yüzde solma, terleme, soğuk bir cilt eşlik eder.
Bilinci Kapalı Solunumu ve Nabzı Varsa Hastaya Hangi Kurtarıcı Pozisyon Verilir? Kişinin bilinci kapalı fakat solunum ve nabzı varsa Koma pozisyonuna getirilmesi gerekmektedir. Hasta alnından bastırarak çeneden kaldırılır. Baş geriye doğru itilerek Baş geri- Çene yukarı pozisyonu verilmesi gerekmektedir.
Entübasyon hastanın soluk borusuna bir tüp yerleştirilmesidir. Entübasyon öncesi hasta sedasyonda tutulur. Veya hastanın ameliyat sonrasında ya da farklı bir nedenden dolayı bilinci de kapalıdır.
Sıkan giysiler gevşetilir, sakinleştirilir. • Nabzı ve solunumu değerlendirilir. • Kullandığı kalp ilacı varsa verilir. • Bilinci açıksa hasta yarı oturur pozisyonda bekletilir.
Hasta veya yaralının ilk değerlendirmesi sonucunda; Bilinci kapalı; fakat solunum ve nabzı var ise ikinci değerlendirmeye geçilir. Bilinci yok; solunumu var ise koma pozisyonuna getirilir. Bilinci ve solunumu yok ise derhal Temel Yaşam Desteğine (dış kalp masajı ve suni solunum) başlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri