Bilinci, kendi kendine bir varlık olarak da kabul etmek olanaksızdır. Kendisi-için-varlığın diğer bir özelliği bilince sahip olmasıdır.
“Kendinde Varlıklar” ve “Kendi İçin Varlıklar”
Sartre terminolojisinde kâğıt keseceği gibi insan olarak var olamayan tüm varlıklara “kendinde varlık” (être-en-soi) denir.
Kendinde-varlık kavramı, nesneler dünyasını ifade etmektedir (Cevizci, 2009: 677). Örnek olarak; bilincimizde bir masa düşüncesi vardır. Bu düşünce, masaya ilişkin bilgimizden önce gelmektedir.
Sartre ın, kendisi için varlığı olan insanın özü, önceden belirlenmiş değildir. Sartre, varoluş ve öz problemini özgür istence bağlayarak, insanın imkânlar dâhilin de yapacağı özgür seçimlerinin, özünü meydana getireceğini savunur. Çünkü Sartrea göre, insan, ne olması gerektiğine kendisi karar verir.
“Varoluş özden önce gelir. İyi ama ne demektir bu? Şu demektir: İlkin insan vardır; yani insan önce dünyaya gelir, var olur, ondan sonra tanımlanıp belirlenir, özünü ortaya çıkarır.” (Sartre, 2005: 63). Sartre'ın, kendisi için varlığı olan insanın özü, önceden belirlenmiş değildir.
İlgili 42 soru bulundu
Yüce kitabımız Kur'an'da; “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım” (Zariyat, 56) buyurulmuştur. Allah yolunun divanelerinden N.
Varoluşçuluk akımının kurucuları Friedrich Nietzsche ve Jean Paul Sarte'dır. Varoluşçuluk akımının diğer temsilcileri ve eserleri şunlardır. Albert Camus - Mutlu Ölüm, Yabancı, Düşüş, Martin Heidegger - Varlık ve Zaman, Düşünmek Ne Demektir?
Sartre'ın felsefi yaklaşımı varoluşçudur. Varoluşçu yaklaşımda insan önce var olur ve sonrasında yaşam içerisinde seçimleriyle benliğini kurar. Çünkü varoluşçu felsefede insanın doğuştan sahip olduğu bir öz olmadığından, insan kendi seçimleriyle özünü yaratır.
Kierkegaard varoluş düşüncesinde insan'a odaklanarak, insan'ın kendi özünü, özgür seçimleri ile ortaya koyduğunu ileri sürer. nsan özünü oluşturma sürecinde estetik, etik ve dini olmak üzere çeşitli varoluş evrelerinden geçer. nsan kendini gerçek anlamda Tanrı'ya yönelerek inanç vasıtasıyla gerçekleştirebilir.
Sartre Varlık ve Hiçlik'e “kendi-için-varlık” (être-pour-soi) ile “kendinde-varlık” (être-en-soi) arasında bir ayrım yaparak başlar. “Kendi-için-varlık” terimiyle kastedilen “bilinç”tir. Kendinde-varlık'tan kasıt ise bilincin dışındaki gerçekliğin zeminidir.
Kant'a göre bu kanıt şu şekilde özetlenebilir: Eğer şu gördüğümüz varlıklarda bir şey var ise, bir şey mevcut ise zorunlu varlık da vardır.
Kişisel varlıklar, bedensel ve ruhsal tamlık ve yaşam ile nesep gibi insanın, insan olmasından güç alan varlıklar ya da kişinin adı, onuru ve sır alanı gibi dolaylı varlıklar olarak iki kesimlidir” şeklinde ifade etmiştir[4].
Varlık, felsefenin temel kavramlarından birisidir. Var olan ya da var olduğu söylenen şey, varlık kavramının içeriğini oluşturur. İlk olarak Elea Okulu'nun öncüsü Parmanides tarafından kullanıldığı sanılmaktadır. Farklı felsefe okullarında ya da akımlarında farklı anlam katmanların ele alınmakta ve tanımlanmaktadır.
Immanuel Kant “özneden bağımsız olarak var olan” ve bilgisine ulaşamadığımız şey anlamında “kendinde şey” kavramını(Alm. Ding an sich İng. Thing in itself Osm. bizatihi şey) kullanıyor. Biz dış dünya verilerini duyulara ve zihindeki kategorilere uydurarak, kendimize göre şekillendirerek algılarız.
Yani varlığı zatındandır, ezelîdir, ebedîdir, olması vacib, olmaması muhaldir. Allah bizatihi kaimdir, yani bir başkasının yardımı ve bekası ile varlığını devam ettirmez. O'nun varlığı kendi zatından olup, hiçbir varlığa muhtaç değildir. Yokluk, bu varlığa yanaşamaz.
TDK'ya göre varlık, mevcut olan, gözle görülebilen, temas edilen şey ya da kimse anlamına gelir. Mevcudiyet ile varlık kelimesi eş anlamlıdır ve bu iki kelime cümle içinde birbirinin yerine kullanılabilir.
Varoluşsal kriz, bireylerin varoluşlarının anlamını ve amacını sorguladıkları zaman yaşayabilecekleri bir durumdur. Bu krizin hem kişisel hem de toplumsal düzeyde çeşitli sonuçları olabilir. Kişisel düzeyde strese, kaygıya, depresyona ve kötü ilişkilerin oluşmasına yol açabilir.
Varoluşçuluk, ateist (tanırtanımaz), teistik (tanrıcı) veya agnostik (bilinmezci) olabilir. Nietzsche gibi bazı varoluşçular “Tanrı öldü” diyerek Tanrı kavramının eskimiş olduğu ilan etti. Kierkegaard gibi başkalarıysa, bunu haklı gösterecek durumda hissetmedikleri halde, oldukça dindardılar.
Teizm ya da tanrıcılık, tanrı veya tanrıların var olduğu inancıdır. Teizm inanışına göre tanrılar din gönderebilir veya insanların yaşadığı Dünya'ya etki eden olaylara sebep olabilir. Günümüzde en yaygın teist inanışlar Hristiyanlık ve İslam'dır.
Farabi, Sudur kuramına inanan bir düşünürdür. Ona göre Yüce Allah ilkin ilk aklı sudur yolu ile var etmiştir, ilk akıl, zatı itibariyle mümkin, başka varlığa nisbetle vâciptir. İlk akıldan ikinci akıl ve en y üksek felek meydana gelir. Daha sonra akıllar, felekler sudur yoluyla devam eder.
Eflatun, algıladığımız dış dünyanın esas gerçek olan idealar ya da formlar dünyasının kusurlu kopyaları olduğunu, gerçeğe ancak düşünce ve tahayyül yoluyla ulaşılabileceğini savunmuş, insan ruhunun ölümden sonra beden dışında kalıcı olan idealar dünyasına ulaşacağını söylemiştir.
Camus'nün düşüncesi basittir: Yaşam anlamsızdır. Yaşamın anlamı bizi kuşatan dünyada bulunamaz. Saçmalık/uyumsuzluk bilincimiz ve dünya arasındaki ayrılıktan kaynaklanır. Saçma insanın isteği ve dünyanın akıl almaz sessizliği arasındaki bu karşılaşmadan doğar.
Heidegger'e göre insan fırlatılmıştır, bu yüzden bu dünya bize yabancı gelir; çünkü varlığa gelirken kimse bize sormamıştır ve aslında Dasein yani “orada olmak” bir yüktür.
Varoluşsal Nihilizm, yaşamın içkin bir anlamı ve değeri olmadığı fikridir ve günümüzde bu kelimenin en yaygın kullanılan ve anlaşılan anlamıdır.
Varoluşçuluk yani diğer bir adı ile egzistansiyalizm; 19. yüzyılın sonlarında Fransa'da ortaya çıkan ve bireyselliği ön plana alındığı, insanın varlık olarak tüm yönleri ile incelendiği felsefe sistemidir. Bu sistemde, özgürlük ve sorumluluk kavramları ön plana çıkar. İnsan yeryüzüne fırlatılmış gibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri