Hafif bir ağrı ya da başka bir belirti, insanı korkutabiliyor ve çözüm aramasına neden olabiliyor. Aslında oldukça anlaşılır olan bu sürecin kişinin tüm hayatını sarması, gündeminin yalnızca “tanısı konulamayan” bu hastalık olması durumunda “Hipokondriyazis” yani hastalık hastalığından şüphelenilebilir.
Hastalığa dair belirti ve bulgularının ortaya çıkması için bir bekleme dönemi olan, birçok nedene bağlı olarak gelişen, kesin tedavisi olmayan, uzun süreli hastalıklara kronik hastalık adı verilir.
Hastalık kaygısı bozukluğu kişinin ciddi bir hastalığa yakalanma korkusu veya kişinin zaten bu hastalığa sahip olduğu inancıyla ilgili yoğun kaygı ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Ciddi bir hastalığa yakalanma olasılığını diğer insanlardan daha yüksek olarak değerlendirirler.
İlgili 24 soru bulundu
Nozofobi herhangi bir hastalığa yakalanma korkusudur. Bu korkunun nedensiz, yersiz ve aşırı olması nozofobi belirtilerindendir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Kimlerde Görülür? Yaygın anksiyete bozukluğu her insanda ortaya çıkabilecek bir durumdur. Bununla birlikte kadınlarda yaygın anksiyete bozukluğuna erkeklerden daha sık rastlanır. Yaygın anksiyete bozukluğu 35-60 yaş arasındaki kişilerde daha yaygındır.
Hastalık hastalığı içinde yer aldığı takıntı hastalıkları yani obsesif kompulsif bozukluk (OKB) yelpazesinde yer alan diğer takıntı bozuklukları olan kirlenme takıntısı, dini ve cinsel vesvese takıntısında olduğu gibi bu hastalıkta ise “hastalanma takıntısı” vardır.
Sağlık psikolojisi bir tıbbi psikoloji altdalıdır. Sağlık, hastalık ve sağlık hizmetlerindeki psikolojik ve davranışsal süreçlerin incelenmesidir. Psikolojik, davranışsal ve kültürel faktörlerin fiziksel sağlık ve hastalığa nasıl katkıda bulunduğunu anlamakla ilgilenir.
Hiçbir şekilde tanı ve tedavi amaçlı kullanılamaz. Tanı ve tedavi gerektiren durumlar için lütfen hekimlere başvurunuz.
Kronik hastalıklar, özellikle ileri yaş grubundaki kişiler arasında oldukça yaygındır. Hareketsiz yaşam tarzı, düzensiz beslenme, sigara içme ve aşırı alkol kullanımı gibi faktörler; kronik hastalıkların daha genç yaşlarda da görülmesine yol açar.
Kronik hastalık, kişinin uzun süre yaşamında yer alan, kontrol edici ilaçlar ve tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilen rahatsızlıklardır. Örneğin; diyabet, deri hastalıklarından sedef hastalığı, bazı romatizmal rahatsızlıklar, akciğer hastalıklarından koah, astım gibi rahatsızlıklar bu hastalık grubuna girer.
Ebola virüs hastalığı (EVH) insanlarda ağır seyreden ve genellikle ölümle sonuçlanan tehlikeli bir hastalıktır. EVH salgınlarında vakaların 'ı ölümle sonuçlanır.
Soğuk algınlığının uzun sürmesi sinüzit gibi başka bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Grip semptomlarının uzun süre devam etmesi ise zatürre, bronşit gibi ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabileceğinden uzun süren grip durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna danışılması önemlidir.
Başta depresyon olmakla birlikte davranış bozuklukları, sinirlilik, şüphecilik, kişilik değişiklikleri, uyku ve iştahta değişiklik, halüsinasyonlar gibi günlük yaşamı bozucu psikiyatrik belirtiler eklenebilir.
OKB hastaları zeki mi? Obsesif kompülsif bozukluğu bulunan kişilerin zeka düzeyleri bu hastalıktan etkilenmemektedir. Yani, bu kişilerin zekaları normal toplum normlarındadır. Farklı veya diğer insanlardan daha üstün zekalı olmaları gibi bir durum söz konusu değildir.
Obsesif kompulsif bozukluk istenmeyen düşünceler, sürekli müdahil olma, sıkıntı veya endişe veren dürtülerdir. Bu hastalığa sahip kişiler kendilerini zorlayarak tüm düşüncelerini görmezden gelmeye veya onlardan kurtulmaya çalışabilir. Fakat hasta bu tip saplantılardan kurtulmaya çalışırken daha da zorlanabilir.
Son yıllarda toplum içinde görülme oranı artış gösteren obsesif kompulsif bozukluk hastalığı her 100 kişiden iki ya da üçünde rastlanabilir. Genel olarak ergenlik dönemini ve 2-0-30'lu yaşları kapsayan hastalık çocukluk dönemi de dâhil her yaşta görülebilir.
Çünkü anksiyete, kaygı, endişe nörolojik yani beyinle ilgili hastalıklar değildir. Evet, bu duygular insanın beyin kimyasını etkilemektedir. Ancak yumurta mı tavuk mu durumu gibi insanların kafası karışmaktadır. Tüm kaygı ile ilgili bozukluklar bir akıl hastalığı ya da zeka geriliğinden kaynaklı değildir.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri