Bu kelimenin fiilimsi olduğu anlaşılmaktadır. Giyim ürünlerini her zaman bilinir markalardan almayı tercih eder. Cümlesinde bilinir kelimesinin kökü bil- fiil köklü olduğu için sonuna gelen eki incelemek gerekmektedir. -r eki sıfat fiil eki olduğu için bu kelimenin de fiilimsi olduğunu söylemek mümkündür.
Merhaba, Fiilimsi nedir ? Fiilimsiler, fiillerden (eylemlerden) türeyen sözcükler olmalarına karşın fiillerin aldığı fiil “çekim eklerini” yani şahıs ekleri, haber ve dilek kiplerini alamayan, yalnızca fiillere gelen olumsuzluk eki olan “ma, me, maz, mez” eklerini alabilen sözcüklerdir. Bilir = bir fiilimsi değildir.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir. Fiiler arasında da eklere bakılır.
Doğrulanmış Cevap. -Verip: Zarf fiildir.
FİİLİMSİ NEREDE ARANIR ? :
Fiilimsi fiil cümlelerinde aranır . İsim cümlelerinde aranmaz .
İlgili 40 soru bulundu
İsim-fiil eklerini “ma(y)ışmak” şeklinde kodlayarak ezberlemeniz mümkündür. Bu üç ek, fiillerin cümlede isim olarak kullanmalarını sağlar. Örneğin, “bak-” fiil köküne gelen “-ış” eki bu kelimeyi “bakış” ismine dönüştürür.
Yokken kelimesi zarf-fiil olarak kullanılamaz. Koşarak, anlatıp ve sevince kelimeleri zarf-fiildir.
Fiilimsiler ve çekimli fiiller, fiillerin kök ve gövdelerine ekler alırlar. Fiilimsiler cümlede isim, zarf ya da sıfat olarak kullanılır, çekimli fiiller cümlede sadece fiil yani yüklem olarak kullanılmaktadır. Bir fiilin çekimli fiil olabilmesi için fiil + kip + şahıs eklerini alması gerekmektedir.
Türkçede isim-fiil (mastar), sıfat-fiil (ortaç) ve zarf-fiil (ulaç) olmak üzere üç fiilimsi türü vardır. Bunların ortak özellikleri şöyle sıralanabilir: Fiil, anlamını tamamıyla yitirmez. Fiile gelen, olumsuzluk eki hariç, zaman ve şahıs ekleri gibi fiile özel ekleri almaz, yani fiil çekimine girmezler.
3 çeşit fiilimsi vardır. Bunlar; isim fiil, sıfat fiil, zarf fiil. Fiile '-ma ,-iş, -mak' ekleri getirilerek cümle içinde isim yapar.
Zarf fiil eki, fiil soylu kelimelerin sonuna getirilerek bu kelimelerin cümle içerisinde zarf olarak kullanılmasını sağlar. Zarf fiil eklerini bulmak için cümledeki yükleme ''nasıl'' ve ''ne zaman'' sorusu sorulur.
Fiilimsiler, fiil soylu olup cümle içerisinde sıfat, zarf ve isim olarak kullanılırlar. Örnekler: 1- Meğer hayatımda beni önemseyen ne çok insan varmış: (Önemseyen - sıfat) 2- Sana saygı gösterenlere karşı sen de aynı şekilde davranmalısın. (Saygı gösterenler - isim) 3- Gün doğmadan neler doğar!
Oldu kelimesi fiilimsi midir??
değildir. çekimli fiildir.
Buradaki fiilimsiler bile bile ve seve seve kelimeleridir, zarf fiildirler.
Türkçede üç fiilimsi türü vardır. İsim-fiil (mastar), sıfat-fiil (ortaç) ve zarf-fiil (ulaç) olarak sıralanır.
Ayrıca tü- kenmez kalem ifadesindeki -mez sıfat-fiil eki ise çok doğal olarak dolma kalem ifadesindeki -ma eki de sıfat-fiil ekidir. tükenmez'deki ifade tükenmeyecek olduğunu gösterdiği gibi dolma'daki ifade ise dol- muş olduğunu gösterir.
Sıfatlar ek aldığında cümle içerisinde adlaşmış sıfat fiil olarak kullanılabilir. Örneğin: ''Yorulan kişiler ara verebilir.'' cümlesinde yorulan kelimesi sıfattır. ''Yorulanlar ara verebilir'' cümlesinde ise yorulanlar sözcüğü adlaşmış sıfat fiil olarak kullanılmıştır.
Bir varlık ya da kavram belirten bazı sözcükler isim fiil eki almış olmasına rağmen fiilimsi olarak kabul edilmemektedir. Dolma, danışma, çakmak ve dondurma cümledeki kullanımına göre bu konuya örnek gösterilebilen kalıplaşmış sözcüklerdir.
İsim-fiil, mastar veya eylemlik, fiillerin cümlede isim görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiil kök veya gövdelerine -me, -mek veya -iş mastar eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Cümleler yüklemin türüne göre iki grupta incelenmektedir. Bunlar isim cümlesi ve fiil cümlesidir. Cümlenin yüklemi bir varlıksa o zaman isim cümlesi olarak isimlendirilmektedir. Cümle yüklemi bir eylemden bahsediyorsa o zaman fiil cümlesi olur.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir. Zarf-fiiller fiillerin zarf şekilleridir. Zarf-fiiller, hareket hâlini ifade eder ve kişiye bağlanmazlar.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz.
Yukarıda da görüldüğü gibi “yemyeşil” sözcüğü birinci cümlede bir adı nitelediği için sıfattır. İkinci cümlede bir eylemin “nasıl” olduğunu belirttiği için zarftır.
Fiilimsileri bulmak için öncelikli olarak cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Fiilimsi ekleri, fiil kök veya gövdelerine gelen eklerden oluşmaktadır. Fiilimsiler sadece fiillere gelebilir, isimlere gelemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri