Bilişim Güvenliği Teknolojisi bölümü, bilgisayar sistemlerini ve verileri güvende tutmak için gerekli olan teknolojik becerileri ve bilgileri sağlayan bir lisans programıdır. Bu bölüm, öğrencilere ağ güvenliği, siber saldırı önleme, veri koruma, güvenlik politikaları ve prosedürleri gibi konuları kapsar.
Bilgi Güvenliği Teknolojisi Bölümü mezunları, kamu ve özel sektörde bilgi güvenliği uzmanı olarak çalışabilirler. Mezunlar, kuruluşların bilgi sistemlerinin güvenliğini sağlayarak, siber saldırıları önleyebilirler. Ayrıca, siber güvenlik açıkları tespit ederek, kuruluşların güvenlik sistemlerini güncelleyebilirler.
Bilgi güvenliği, bilginin izinsiz veya yetkisiz bir biçimde erişim, kullanım, değiştirilme, ifşa edilme, ortadan kaldırılma, el değiştirme ve hasar verilmesini önlemektir. Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik olarak isimlendirilen üç temel unsurdan meydana gelir.
Mezun olduğunda bilişim sektörünün yanı sıra, internet ve elektronik posta hizmeti veren, çok kullanıcılı bilgisayar sistemi olan, bilgisayar ağı olan, elektronik ticaret yapan her işletmede çalışabilirsin.
Sistem güvenliği; başlatma işlemini, yazılım güncellemelerini ve CPU, bellek, disk, yazılım programları ve depolanan veri gibi bilgisayar sistem kaynaklarının korunmasını kapsar.
İlgili 18 soru bulundu
Bilişim güvenliği konusu, genel olarak üç temel ilkeden oluşmaktadır. Bunlar; gizlilik (confidentiality), bütünlük (integrity) ve erişilebilirlik (availability) olarak sıralanabilir. Eğer bu üç ilkeden biri zarar görürse, güvenlik zarar görmüştür denilebilir.
Bilgi güvenliği, bilginin bir varlık olarak tehdit veya tehlikelerden korunması için doğru teknolojinin, doğru amaçla ve doğru şekilde kullanılarak, bilginin varlığının her türlü ortam üzerinde istenmeyen kişiler tarafınca elde edilmesini önleme girişimidir.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 48.400 TL ile 75.000 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük Bilgi Güvenliği Uzmanı maaşı 43.000 TL iken, en yüksek ise 95.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır. Maaş verilerini nasıl oluşturuyor ve güncel tutuyoruz?
Bilişim güvenliği, genel olarak bilişim teknolojilerinin, verilerin ve iş süreçlerinin bütünlüğünü, gizliliğini ve erişilebilirliğini sağlamayı amaçlar. Siber güvenlik ise özellikle siber tehditlerle mücadeleye odaklanır ve siber saldırıları önlemeyi, tespit etmeyi ve müdahale etmeyi hedefler.
Bilgi Güvenliği Teknolojisi bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Bilgi güvenliği sistemi, siber saldırıları da bertaraf etme kabiliyetine sahiptir ve kurum içi güvenliği titiz bir şekilde korur. Bilgi güvenlik sistemi, bir risk ve analiz yaklaşımıdır. Bu yaklaşım, kuruluşların risklere karşı en iyi şekilde nasıl korunacakları hakkında net bilgiler verir.
Bilişim Güvenliği Teknolojisi Programının temel amacı, bilişim teknolojileri, bilgi güvenliği, siber güvenlik alanlarında ağırlıklı olmak üzere her alanda faaliyet gösteren firmaların ihtiyacı olan nitelik ve donanıma sahip iş gücü ortaya koyabilmektir.
Bilgi Güvenliği: Bilgi Güvenliği ve Kullanıcı Sorumluluğu
Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur. Bundan 20 yıl kadar önce, bilgisayar ve internet günümüzdeki kadar yaygın kullanılmadığından, bilişim sistemleri günümüzdeki kadar önemli bir yere sahip değildi.
Siber Güvenlik Uzmanı
Siber güvenlik uzmanları, ağları ve sistemleri güvenli tutmak için çalışırlar. Bu meslek, 2020-2030 yılları arasında %31 oranında büyüme göstermesi bekleniyor.
Siber saldırıların önümüzdeki yıllarda artacağı düşünülürse ihtiyaç olan sayı daha da artacaktır. Açığın gittikçe arttığı Bilgi Güvenliği Teknolojisi alanında bu bölümden mezun olan öğrenciler birçok sektörde iş sahibi olabilmektedir.
2 yıllık önlisans programı olup, Bilgisayar programlama ve bilişim güvenliği uygulamaları ile diğer mesleki dersleri içermektedir.
Siber güvenlik uzmanları Hacker değillerdir.
Siber güvenlik uzmanı olarak önemli kurumsal firmaların ağ güvenliği bölümlerinde, devlet kurumlarında, özel kurumlarda, şirketlerde, bankalarda, hastanelerde ya da restoranların online yemek siparişi uygulamalarında görev alabilirler.
Lisans veya Yüksek Lisans Derecesi: Siber güvenlik uzmanı olmak için bilgisayar bilimi, bilgi güvenliği, yazılım mühendisliği, ağ güvenliği veya ilgili bir alanda lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olmak gereklidir.
Bilgi güvenliği uzmanı olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Ancak mesleki sertifika programlarına katılan kişiler daha kolay iş bulur. Örneğin Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi'ne katılarak kişinin bu alanda kendini geliştirmesi mümkündür. Sertifika programları ise ortalama 2-3 ay sürer.
Okullar hangi üniversitelerde açılacak? Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulları Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde açılacaktır.
Bu sertifika, bilginin güvenliğini sağlamak ve iş sürekliliğini korumak için tasarlanmıştır. Bilgi güvenliği, bilginin gizliliğinin, bütünlüğünün ve kullanılabilirliğinin yeterli düzeylerde sağlanabilmesi ile mümkündür.
Ortaya çıkan bu sınıflandırmaya göre bilgi güvenliği: ağ güvenliği (network security) uç/son nokta/kullanıcı güvenliği (endpoint security) veri güvenliği (data security)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri