Bellek ve zihinde değişiklikleri olan, fakat objektif kanıtı olmayan tabloya sıklıkla “subjektif bilişsel gerileme” (sübjektif bellek bozukluğu olarak ta adlandırılıyor) tanısı konur. Artan kanıtlara göre, subjektif bilişsel gerileme, demans ve özellikle Alzheimer hastalığı gelişmesinde risk faktörüdür.
Bilişsel eksiklik ya da bilişsel işlev bozukluğu olarak da adlandırılan bilişsel sorunlar, bir kişide dikkat, düşünme ve bellek gibi mental (zihinsel) işlevleri içeren de bilgi işlem sürecinde güçlük olduğunda ortaya çıkar.
Demansın oluşmasında yaşam biçimi ve kalıtsal nedenler yer alır. Örneğin kişinin ailesinde demans geçmişinin olması yada alkol, sigara gibi maddelerin kullanımı, aşırı kilo, yüksek kolestrol, yüksek kan basıncı, inme demansın oluşmasına neden olabilir.
Hafif kognitif bozukluk için şu anda herhangi bir tedavi veya ilaç yoktur, ancak sağlıklı kalmanıza ve düşüncenizdeki değişiklikleri yönetmenize yardımcı olabilecek yapabileceğiniz şeyler vardır. Aşağıdaki ipuçları daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir ve hafızanıza yardımcı olabilir: Günlük bir rutini takip edin.
Hafif Kognitif Bozukluk (HKB), normal yaşlanma ve demans arasındaki klinik bir durumu temsil eder. HKB tanımı, demansın ve günlük yaşam aktivitelerinde bozulmanın olmadığı durumda, bellek yakınması ve en az bir alanda ölçülebilir kognitif bozulması olan hastaları içerir.
İlgili 30 soru bulundu
Demans, düşünme, hatırlama ve muhakeme gibi bilişsel işlevlerin kişinin günlük yaşamını ve aktivitelerini etkileyecek derecede kaybıdır. İnsan beyninde geçmişte sağlıklı olan sinir hücrelerinin doğru çalışamaz hale gelmesi sonucu diğer beyin hücreleriyle aktivitelerini kaybetmesi ve ölmesi aslında demansın nedenidir.
Demans, genellikle ilerleyici ve kronik bir beyin hastalığı sonucunda ortaya çıkan bilişsel yeteneklerde ve zihinsel fonksiyonlarda ciddi düşüş anlamına gelir. Hafıza kaybı, düşünce süreçlerinde zorluklar, dikkat eksikliği, dil sorunları ve problem çözme yeteneğinde azalma gibi semptomlarla karakterizedir.
Erken evrede unutkanlık ön plandayken; orta evrede kaybolmak, iletişim bozulması, kişisel hijyende azalma, yardım ihtiyacı, tekrarlayan sorular sorma görülür. Geç evrede ise yürümede güçlük, tam bağımlılık, çok yakınları bile tanıyamama, saldırganlık ve psikolojik bulgular gelişmektedir.
Yavaş bilişsel tempo, çocuklarda uykulu hal, dalıp gitme, düşük enerji, konsantrasyon sorunları, zayıf sosyal ilişkiler ve kendi dünyasında yaşama gibi belirtiler ile kendini gösterir.
65 yaşın üzerinde gelişip de tedavi edilmeyen depresyonlar Alzheimer riskini %33 oranında artırır. İleri yaş depresyonları genellikle unutkanlık gibi zihinsel işlev bozukluklarıyla seyreder ve bunamayla karışır. O yüzden bu tür depresyonlara “yalancı bunama” adı verilir.
Kognitif rehabilitasyon, kişinin beyin – davranış sorunlarının değerlendirilmesine ve anlaşılmasına dayanan, terapötik-bilişsel etkinliklerin sistematik, işlevsel olarak hasarın iyileştirilmesine –yavaşlatılmasına yönelik tedavi edici eylemlerin tamamıdır.
Dikkat ve bilişsel yetilerin ani kaybı olarak tanımlanan deliryum, yaşlı bireylerde sık görülen bir sendromdur (10, 11). Deliryum, tıbbi ve cerrahi hastalık tanısı almış yaşlı bireylerde psikiyatrik belirtilerle ortaya çıkabilen bir durumdur.
“Hafif kognitif bozukluk” (HKB), bir bireyin kognitif işlev- lerinde, o birey için alışıldık olana nazaran bir miktar ge- rileme olması ama bu gerilemenin bir demans tanısı kon- masına yetecek kadar şiddetli olmaması halini tanımlayan bir klinik tablodur (1).
F06.7: Hafif kognitif bozukluk.
Beyin görüntülemesi (tomografi ya da MR) beyin anatomisi ile ilgili bilgi verirken beyin damar hastalıkları, beyin tümörleri veya kafa travması gibi demansa neden olabilecek durumların varlığını araştırır.
Demansın gelişimine katkıda bulunan faktörler arasında aşağıdaki durumlar bulunmaktadır: Yükseltilmiş homosistein ve B grubu vitaminlerinin eksikliği. Omega-3 yağı eksikliği. Metabolik sendrom, insülin direnci, disglisemi ve diyabet.
Alzheimer ve demans aynı şeyler değildir. Alzheimer hastalığı demansın sık görüldüğü hastalıklardan biridir. Alzheimer hastalığı tüm demansların %60'ından fazlasını oluşturur. Bir inme (felç) sonrası ortaya çıkan 'vasküler demans' ise demansın en sık görülen ikinci tipidir.
Demans hastalığının ilerlemesini durdurmak ya da yavaşlatmak mümkün ancak hastalığının tamamen yok etmek mümkün değildir. Demansa neden olan hastalıkların çoğunun kesin tedavisi yoktur ve kullanılan ilaçlar genellikle semptomatik tedaviye yöneliktir.
Bilişselcilik (psikoloji), zihinsel işlevin sembollerin içsel manipülasyonu olarak anlaşılabileceğini savunan psikolojik bir yaklaşım. Bilişselcilik (estetik), bilişsel psikolojinin sanatı ve buna tepkiyi anlamaya yardımcı olabileceği görüşü
Her öğrencinin kendine özgü öğrenme yolu var ve zihinsel işlev düzeyleri birbirinden farklı. GBT, bireysel farklılıkları göz önüne alarak geliştirici ve destekleyici eğitim faaliyetlerinin hazırlanmasını sağlayan bir bilişsel beceri değerlendirme testidir.
WISC-R Zekâ testi ülkemizde uygulanan zekâ testleri arasında geçerlilik ve güvenirliliği en yüksek olan testlerden biridir. Güvenirliliğinin yüksek olması ve çok tercih edilmesinin sebepleri değişik yetenekleri ölçebilir olmasından ve puanlama ve yorum esaslarının belirgin olmasından kaynaklanır.
0-6 yaş arasındaki bebek ve çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla psikologlar tarafından uygulanan bir testtir. Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 aya kadar aylık dönemlerle; gelişim düzeyi hakkında objektif bilgilere ulaşılmasını sağlayan kapsamlı bir ölçme aracıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri