1.Olgunlaşma Bireyin, belli bilişsel düzeylere gelebilmesi ve bilişsel etkinliklerde buluna bilmesi için biyolojik, psikolojik ve toplumsal olarak hazır olma halidir.
Bilişsel gelişim, çocuğun görme, işitme, tat ve koku alma, dokunma duyularıyla çevresini keşfetmesi, dil gelişimi, etrafın farkına varma ve problem çözme becerisi geliştirmesi gibi alanları kapsamaktadır. Çocuğun duyuları yoluyla dünyayı kavraması zihinsel gelişimi için önemlidir.
Piaget hem olgunlaşmanın, hem de öğrenmenin etkisini kabul eder. Ancak çocuğun aktif olarak sürekli bir etkileşim içinde olmasını temel olarak görür. Çocuğun çevresiyle ister oyun, ister başka biçimde sürekli etkileşim içinde olması, onun zihinsel gelişiminin yönünü ve derecesini belirler.
Gelişim sürecinin önemli bir kavramıdır. Olgunlaşma, öğrenmenin ön koşuludur. Olgunlaşmanın, yaş, zeka ve sinir sisteminin koordinasyonu olmak üzere üç temel alt kavramı vardır. Örneğin, bir çocuğun okuma ve yazma öğrenebilmesi için zihinsel ve sinirsel yapısı yaklaşık 6. yılda yeterli düzeye ulaşır.
İlgili 39 soru bulundu
Bilişsel gelişim öğrenme, anlama, dikkatini verme, algılama, bellek, problem çözme, mantık yürütme ve yaratıcılık becerilerini kapsar.
Bilişsel gelişim, insanın doğumdan itibaren başlayarak yaşamı boyunca çevresini algılayabilmesini ve etkileşim kurabilmesini sağlayan zihinsel işlevleri kazanma sürecidir.
Olgunlaşma fiziksel potansiyelden bahsederken; hazırbulunuşluluk bilgiyi hem öğrenme hem de pratikte uygulama becerisini içerir. Örneğin; bir çocuğun okula gidebilmesi için yaşının yeterli olması gerekir. Bu olgunlaşma ile ilgilidir.
Olgunlaşma: Organlarımızın kendisinden beklenen fonksiyonları yerine getirmesidir. Ör: Bir insanın tam görme yetisi 10 yaşında gerçekleşir. Hazır bulunuşluk: Bireyin bir davranışı öğrenip yapabilmeye hazır olmasıdır. Kritik Dönem : Bir davranışın öğrenilmesinin en kolay olduğu dönemdir.
Olgunlaşma, vücut organlarının kendilerinden beklenen fonksiyonu yerine getirebilecek düzeye gelmesi için, öğrenme yaşantılarından bağımsız olarak, kalıtımın etkisiyle geçirdiği biyolojik bir değişmedir.
Olgunlaşma, vücut organlarının kendilerinden beklenen fonksiyonu yerine getirebilecek düzeye gelmesi için, öğrenme yaşantılarından bağımsız olarak, kalıtımın etkisiyle geçirdiği biyolojik bir değişmedir.
Piaget (1999) bilişsel gelişimin; fiziksel olgunlaşma, deneyim, toplumsal akta- rım ve dengelenme süreçlerinden oluşan bir bütün olduğunu belirtmektedir. Piaget'e (1977) göre, bu dört etmen çocuğun gelişiminin hızını ve bir evredeki kalış süresini belirlemektedir.
Olgunlaşma kuramı bir zamanlar çocuk olan her bireyle ilgili bir kuramdır. Bu kuram fiziksel gelişime dikkat çektiği kadar motor gelişime de dikkat çekmektedir. Bilindiği gibi motor gelişim bireylerin hareket edebilme yeteneğidir ve fiziksel gelişimle de doğrudan ilgilidir.
Bilişsel gelişim süreci, çevresel uyaranlar ve deneyimler tarafından da etkilenir. Öğrenme, düşünme ve zeka seviyeleri, insanların etrafındaki dünya ile olan etkileşimlerine ve deneyimlerine bağlıdır. Çevresel faktörler, bireylerin yaşamları boyunca sürekli olarak bilişsel kapasitelerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Bilişsel Beceriler Nedir? Bilişsel beceriler beyne duyular aracılığıyla gelen bilgileri işlemleyip basit veya karmaşık tüm tepkileri verebilmesine olanak sağlayan sistemin çarklarıdır denebilir. Beyinde prefrontal kortekste yer alan bu çarklardan başlıcaları; dikkat, bellek, mantık – muhakeme (akıl yürütme)'dir.
Piaget'in Dört Bilişsel Gelişim Dönemi
Piaget'in gelişim dönemleri; duyusal-motor dönem, işlem öncesi dönem, somut işlemler dönemi ve soyut işlemler dönemi olarak sıralanır.
Arnold Gesell'in Olgunlaşma Kuramı: Arnold Gesell çocuklardaki fiziksel ve motor gelişim aşamalarına dikkati çekerek çocuklardaki fiziksel ve motor geli- şiminin dünyanın her yerinde aynı silsilede ve benzer yaşta oluştuğunu belirtir. Başarılı bir gelişim için ise uygun bir ortamın bulunması gerektiğini ifade eder.
İnsan davranışlarının örgüt üzerindeki etkilerini inceleyen önemli çalışmalardan biri de Chris Argyris'in Olgunlaşma Kuramı'dır (Ardıç ve Polatcı, 2007: 138).
Gelişme, olgunlaşma ve öğrenmenin etkileşiminin bir ürünüdür. Olgunlaşmayı büyük ölçüde kalıtım, öğrenmeyi ise çevre etkileşimleriyle kazanılan yaşantılar belirlemektedir. Her bireyin biyolojik kalıtsal mirası ve etkileşimde bulunduğu çevrenin farklı olması nedeniyle, gelişiminde farklı olması doğaldır.
Piaget'ye göre gelişim, kalıtım ve çevrenin etkileşiminin bir sonucudur. Bilişsel gelişimi etkileyen ilkeleri de şöyle belirlemektedir. (1) Olgunlaşma; (2) Yaşantı; (3) Uyum; (4) Örgütleme ve (5) Dengeleme.
eğitim bilimlerinde gelişimsel psikolojinin temel kavramlarından biridir. bir yanıyla bedensel bir yanıyla zihinsel gelişim düzeyini ifade eder. örnek olarak; 3 yaşındaki bir çocuk okuyup-yazamazken, bu ancak 6-7 yaşında mümkün olabilmektedir.
Bebeklik Dönemi ( 0-2 Yaş ) Bebeklik dönemi çocukların en hızlı büyüyüp, geliştikleri dönemdir. Çocuğun her yönden sağlıklı büyüyebilmesi bu ilk yıllarda gösterilecek özene bağlıdır.
Bilişsel gelişimin amacı, soyut şekilde akıl yürütme, varsayımlar, durumlar hakkında mantıksal düşünme, kuralları karmaşık ve daha yüksek yapıda örgütlemedir. Bilişsel gelişim çocuğun gördüğü, duyduğu, dokunduğu, tattığı nesneler hakkında düşünmesini ifade eder.
Çocuklar olgunlaştıkça, odaklanma, bilgiyi hatırlama ve eleştirel düşünme yeteneklerini geliştirebilmelidirler. Bilişsel beceriler çocukların fikirler arasındaki ilişkileri anlamalarına, neden-sonuç sürecini kavramalarına ve analitik beceriler geliştirmelerine olanak tanır.
Bilişsel gelişim anne karnında başlar ve yetişkinliğe kadar devam eder. Özellikle doğumdan sonraki ilk yıllarda bilişsel gelişim oldukça hızlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri