Navlun komisyoncusu veya taşımacılık şirketi tarafından alıcının adına düzenlenir. Malların belirtilen şartlarla taşınmak üzere, iyi durumda teslim alındığını ve taşıma sözleşmesinin yapıldığını gösteren hukuki bir delildir.
Konşimento Talimatı Nedir? İhracatçı firma tarafından gemi acentesine veya taşıma şirketine konşimento talimatı verilebiliyor. Konşimentonun doğru ve eksiksiz hazırlanması için önemli bilgiler aktarılıyor.
Özellikli Konşimentolar
Örneğin, navlun komisyoncusu veya taşımacılık şirketi konşimentoyu alıcının adına düzenler. Forwarder'lar ise acenteyle yaptığı işbirliklerinde konşimentoyu kendisi ve acente arasında düzenler. Konşimento her taşıma modunda bağlayıcı bir belgedir.
b) Yükleme Konşimentosu (On-board bill of lading): Taşımaya konu malın bizzat gemiye yüklenmesi, yani malın tamamen taşıyanın kontrolü altına girmesi sonrası düzenlenen konşimento türüdür.
Elbette bunun FCR, FBL, SWB vb gibi istisnai durumları da vardır, ama genellediğimizde konşimento aranmaktadır. Belgeler içinde bulunan konşimentoları ya hat acenteleri ya da ülkemizde anıldığı şekli ile Taşıma İşleri Organizatörleri (TIO) yani freight forwarderlar (NVOCC) düzenleyip imzalar.
İlgili 41 soru bulundu
Yükleme notası veya konşimento talimatı, İngilizce "Shipping Instructions" olarak tanımlanan, dış ticaretin uluslararası taşımacılık alanında kullanılan belgedir. Yükleme notası, malı yükleyen firma (shipper) tarafından düzenlenmektedir.
Ordino Belgesi
Ordino ile birlikte gümrüğe müracaat edilmesi halinde ise söz konusu tüm eşyaların gümrükten alınabilmesini sağlayan yük konşimentosu firmaya teslim edilir. Gümrükte bulunan eşyaların gümrükten çekilebilmesi için gerekli olan emir ya da tebligat niteliğindeki belgeye ise ordino adı verilmektedir.
Kıymetli evrak niteliğinde olmadığı için malların mülkiyetini temsil etmez, ciro edilemez ve yalnızca malların gönderilmek üzere demiryolu idaresine teslim edildiğini gösterir. Mallar alıcısına, taşıma acentesine müracaatında kimliğini ispat etmesi halinde verilir.
Malı taşıyan firma tarafından düzenlenen tek taraflı yük taşıma ve teslim borcu senedi olan bill of lading, navlun sözleşmesinin varlığının da belirtisidir. Bill of lading yüklenen mal ile ilgili olarak, lojistik firmasının taşımacılığını da güven altına alır.
Charter Party Bill of Lading biraz daha Türkçe bir tabir ile Charter Party Konşimento ihracat ve ithalat işlemlerinde kullanılan bir denizyolu taşıma belgesidir.
Ciro, tam veya beyaz ciro şeklinde konşimentonun arka yüzüne yapılır. Tam ciro konşimentonun kime devredildiğini belirtmek suretiyle yapılır. Emre yazılı konşimentolarda, hamilin malları devralmak üzere orijinal nüshalardan birini taşıyıcıya ibraz etmesi malları taşıyıcıdan devralması için yeterlidir.
Düzenli Hat Konşimentosu, Konteyner Konşimentosu, Kombine Taşıma Konşimentosu gibi çeşitleri bulunur.
Gemi acentesi veya aracı acente, varış ülkesindeki acenteye malın orijinal konşimentosu olmadan çekilebileceği bilgisini verir. Alıcı orijinal konşimentoya gerek duymadan malı çeker.
Ordino, Konşimentoda yazılı malların kısım kısım çekilebilmesini temin etmek üzere hazırlanan emir veya talimattır. Bir malı yükleme veya boşaltmadan önce vapur ve nakliye acentelerinden kaptana ya da nakliyeciye hitaben bir ordino (emir mektubu) verilir. Buna "teslim emri" de denir.
Konşimentonun kaybolması durumunda armatör, alıcıdan banka teminat mektubu ister. Bunun sonucu olarak müşteriler teminat mektubu karşılığında, bankaya her 3 ayda bir faiz ödemek zorunda kalırlar. Türkiye'de genellikle 5 yılık teminatlar istenir. Diğer bir çözüm ise mahkeme kararı ile kayıp ilanı çıkartmaktır.
Örneğin; konşimento, ihracat beyannamesi, sigorta poliçesi, menşe şahadetnamesi ve dolaşım belgesi gibi belgeler ticari fatura esas alınarak ve ticari faturadaki bilgilere tam bir uyumluluk içerisinde hazırlanacaktır.
Kirli Konşimento (Dirty Bill of Lading)
Taşıyıcı, malları gemiye teslim almadan önce inceler. Dış görünüş itibarıyla gözle görülür bir hasar (kusur, bozuk, yırtık, kırık, çatlak, vb.) tespit ettiği takdirde, bu durumu düzenleyeceği konşimentonun üzerine yazar. Böyle konşimentoya “Kirli Konşimento” denir.
Orijinal Konşimento (Bill of Lading)
Buna göre Hamburg Kuralları, “Konşimento (B/L)” adı verilen bir belgede, malların deniz yoluyla taşınabilmesi için yapılacak işlemler hakkında ihtiyaç duyulan bilgilerin belirlenmesini sağlar.
Ciro Edilemez Konşimentosu (Non-Negotiable B/L) Nedir? Ciro edilemez konşimento, yalnızca malın alıcısı adına düzenlenmekte olup ciro edilemez. Genellikle varış limanında malın tesliminin gecikmeli olarak gerçekleşmesi nedeniyle denizcilik işletmeleri tarafından kullanılmaktadır.
“Senet üzerinde "Ciro edilemez kaydını" nasıl ciranta koyabilirse, aynı şekilde keşideci de koyabilir. Bono, poliçe ve çek kanun gereği emre düzenlenen senetlerdir. Bu senetler üzerine ciranta tarafından konulan ciro edilemeyeceği kaydı senedi nama yazılı bir kambiyo senedi haline getirmez.
Ticaret hayatında yaygın olarak kullanıldığı şekliyle “Konşimento” ve aslında doğru olan şekliyle “Konişmento” bazen bizleri üzecek bir şekilde, “Kıymetli Evrak” olduğunu hatırlatmaktadır. Taşımacı tarafından düzenlenen ve taşınan mal üzerinde kimin hak sahibi olduğunu belirten bir belgedir.
Konşimento; bir taşıma sözleşmesi yapıldığını ispatlayan, eşyanın taşıyan tarafından teslim alındığını veya gemiye yüklendiğini gösteren ve taşıyanın eşyayı ancak senedin ibrazı ile teslim edebileceği kıymetli evraktır.
Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
Ordino mülga Gümrük Yönetmeliğinin yürürlükten kaldırılmasıyla 2000 yılında yürürlükten kaldırılmıştır.
Ordino gelmesi için konşimento belgesinin alınması gerekir. Dış ticarette giden malların teslim edilmesi karşılığında konşimento belgesi verilir. Malları teslim alan alıcının gümrükten malları geçirmesi için ordino belgesine ihtiyaç duyar. Malların çekilebilmesi için hazırlanan belgeye ordino adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri