M.E.B. 100 Temel Eser Listesinde yer alan, Tahir Alangu'nun Anadolu masallarından derlediği Billur Köşk'teki masalların hepsini okumadıysak da, birini, üçünü, beşini mutlaka dinlemişizdir büyüklerimizden.
Billur Köşk Masalları, Türk masal derlemesidir. İlk olarak ne zaman ve kimin tarafından derlendiği belli değildir. Anadolu'nun ilk masal derlemesi olarak kabul edilmektedir. Çeşitli basımlarında toplam on üç masaldan oluşmaktadır.
Billur Köşk Masalları, Tahir Alangu tarafından 1961 yılında yeniden derlenen bir masal kitabıdır. Masallar sadece Alangu tarafından değil, alanında uzman birçok kişi tarafından da derlenmiştir. Billur Köşk Masalları, Tahir Alangu tarafından 1961 yılında yeniden derlenen bir masal kitabıdır.
İstanbul Padişahının kızı, Yemen Padişahının oğluyla didişir, erkek gibi yetiştirilen sultan sonunda devlerin ilenciyle şehzade olur, Alicengiz oyununu öğrenen genç darı olur, kendisini yemek isteyen ustası tavuk olunca da bir sansara dönüşür alt eder onu, öyle sabırlıdır ki bir genç kız, sabır taşını bile çatlatır…
İlgili 18 soru bulundu
-Billur Köşk Hikâyeleri Türkiye'deki ilk masal derlemesidir. -Sözlü gelenekten beslenen bu hikâyeler/masallar Türk halk kültürünü anlamak için önemlidir. -Billur Köşk Hikâyeleri, Milli Eğitim Bakanlığının 100 Temel Eser listesinde yer alır, okullarda tavsiye edilir.
Masallar, genellikle "masal anaları" tarafından, dinlemeye hazır gruplara anlatılır ve bu masallar, daha sonra derlemeciler tarafından yazıya aktarılır.
Billur Köşk, bu meşhur derlemeye adını veren masal da dâhil olmak üzere 14 masal metninden oluşan bir masal koleksiyonudur.
Türk edebiyatına baktığımız zaman ilk masal örnekleri Uygurlara dayanmaktadır. Uygurlar döneminde yazılan Kalyanamkara ve Papamkara adlı eser bulunmaktadır. Türk edebiyatında bu alanda çalışan Tahir Alangu, Anadolu'daki halk masallarından derlediği Billur Köşk adlı bir eser yayınlamıştır.
Grimm Masalları (Almanca: Kinder- und Hausmärchen), Grimm Kardeşler tarafından yazılan masal külliyatı. İlk baskısı 1812 yılında Almanca olarak kaleme alınmıştır. Eserde dünyaca ünlü pek çok masal yer alır.
Masalların Masalı, Nâzım Hikmet.
Masallar, her bireyi ilgilendiren evrensel konuları işlemektedir. Özellikle okuyucu kitlesi çocuklar olduğu için iyilik ve kötülük konuları başlıca konularıdır. Doğruluk, dürüstlük, erdem sahibi olma, yardımseverlik, iyimserlik gibi konular işlenmektedir.
Buna göre; K. D. kısaltmasıyla Türk Masalları adlı eseri neşreden müellif, “Kâşif Dehrî” müstear ismini kullanan meşhur Dagıstanlı Hüseyin Kâmî Bey'dir.
Binbir Gece Masalları, Arap edebiyatının en güzel eserlerinden biri olarak görülür.
"Kesinlikle Hindistan'ın en sık çevrilen edebi ürünüdür" ve bu hikâyeler dünyada en çok bilinenler arasındadır. Birçok kültürde birçok isimle geçer. Panchatantra'nın Hindistan'ın hemen hemen her büyük dilinde bir versiyonu vardır. Ayrıca metnin dünya çapında 50'den fazla dilde 200 versiyonu vardır.
Dünya edebiyatında masal türündeki ilk eser, Hint edebiyatının ürünü olan ve Beydeba nın yazdığı "Kelile ve Dimne" sayılabilir. Fabl şeklindeki bu eserin dışında, "Binbir Gece Masalları" da bu türün güzel örneklerindendir. Avrupa'da ise masalcılığın temellerini Fransız sanatçı La Fontaine atmıştır.
EN GÜZEL TÜRK MASALLARI (1. BASKI) - EFLATUN CEM GÜNEY | Nadir Kitap.
Öz. Billur Köşk Masalları, Türkçenin en yaygın eserlerinden olan bilinen ilk masal derlemesidir. Masalların basılı nüshasından ilk bahseden Georg Jakob'dur.
Binbir Gece Masalları, diğer adı ile Arap Geceleri; hikâye, masal, destan, menkıbe ve fıkraları bir araya toplayan, eski Hint edebiyatında başka örneklerine de rastladığımız 'çerçeveli hikâye'ler tipinde ve tekniğinde bir Arapça külliyattır.
Masal anlatıcıları, halkın genelde 'hikaye ya da masal anlatan kişi' dediği kişilere verilen isimdir. Masal anlatıcıları, çeşitli masalları, hikayeleri ve menkıbeleri anlatan, bu sayede kültürel, tarihi ve ahlaki değerleri aktaran kişilere verilen isimdir.
İlk bölümün adı döşemedir. ''Bir varmış bir yokmuş'' ile başlayan tekerlemelerin tamamı masalların döşeme kısmını oluşturur. Serim bölümünde masalın ana kahramanları genel özellikleri ile birlikte tanıtılı. Düğüm bölümünde gerçekleşen olaylar çözüm bölümünde bir sonuca bağlanır.
Masalların mutlu sonla bitmesi bu nedenle olmalıdır. Anlatının sonunda kötüler cezalandırılır, iyiler mükâfatlandırılır. Bazen dinleyicilerin olaylardan ders çıkarmaları istenir ve masal bir nasihatle biter.” (Özkaynak, 2013: 118).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri