Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tâbidir.
Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), 24 Temmuz 1963 tarih ve 11462 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 278 sayılı Kanun ile kurulmuştur. 9 Eylül 1993 tarih ve 21693 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 498 sayılı K.H.K.
Kurumda görev yapan tüm personel (kısmi süreli çalışanlar dahil) bir kadroya atanır. Asli görevi başka kuruluşta olan personel de kadro karşılık gösterilmek suretiyle görevlendirilir.
TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU.
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 17/7/1963 tarihli ve 278 sayılı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tâbidir.
En az dört yıllık üniversite lisans eğitimi almış olmaları ve görev yaptıkları katılımcı kurum/kuruluşun kadrolu/tam zamanlı personeli olmaları gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet etmeleri gerekmektedir.
Personelin %15'i TÜBİTAK Başkanlık'ta, %85'i ise Ar-Ge ve Ar-Ge Kolaylık Birimlerinde görev yapmaktadır. Kurumuzda, 31 Aralık 2021 tarihi itibarıyla 5.817 personel aktif olarak görev yapmaktadır. Bu personellerden %13'ü doktora, %35'i yüksek lisans, %35'i lisans, %10'u ön lisans, %7'si ise lise mezunudur.
Kurum, Türkiye'de müspet bilimlerde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini ülke kalkınmasındaki önceliklere göre geliştirmek, özendirmek, düzenlemek ve koordine etmek; mevcut bilimsel ve teknik bilgilere erişmek ve erişilmesini sağlamak amacı gütmektedir.
Bir kişinin, aynı anda, proje türüne bakılmaksızın TÜBİTAK destekli birden fazla projede görevli olması halinde; en fazla iki projeden yürütücü; bir projeden yürütücü iki projeden araştırmacı/danışman; dört projeden araştırmacı/danışman olarak PTİ ödemesi yapılır.
Araştırma projeleri en çok 12 aylık süre ile desteklenir. Destek alanlar destek kararının TÜBİTAK web sayfasında ilan edilmesini takip eden en çok bir yıl içinde projesini tamamlamak zorundadır. 01.01.2024 tarihinden itibaren maksimum destek tutarı 9000 TL'dir.
Program kapsamında belirlenen araştırma alanlarında yurt dışında doktora eğitimi almayı amaçlayan, lisans öğreniminde son sınıfa geçmiş, lisans öğrenimini tamamlamış, bir lisansüstü programına kayıtlı ya da bir yüksek lisans programını tamamlayan kişiler başvuru yapabilir.
(3) TÜBİTAK yukarıda belirtilen bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ilişkin genel usul ve esasların belirlenmesinde Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu ve diğer ilgili politika kurullarıyla koordinasyon içerisinde çalışır.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın "ilgili" kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine bağımlıdır.
Yapılacak sözleşmeye taraf olan ve proje yazma, yürütme beceri ve deneyimine sahip, projenin bilimsel, teknik, idari, mali ve hukuki her türlü sorumluluğunu taşıyan ve yazışmaları yapan kişidir.
Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri her yıl için TÜBİTAK Yönetim Kurulunca saptanan ayni ya da nakdî ödül içerir. Bilim ve Teşvik Ödülü alanlara ayrıca, her yıl Yönetim Kurulunca belirlenen miktarda (2024 yılı için 1.650.000TL) yurt içinde yürüteceği araştırmalarda kullanılmak üzere araştırma desteği verilir.
"1972 yılında kurulan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), çalışmalarını Kocaeli'de “TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi”nde sürdürmektedir.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, kısaca TÜBİTAK, Türkiyede bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Başbakanlıka bağlı resmi devlet kurumudur.
Bir projede en fazla kaç öğrenci/danışman yer alabilir? Bir projede en fazla 3 danışman öğretmen ile 7 öğrenci görev alabilir.
Burs ödemeleri bursiyerin projeye dahil olduğu tarihte başlar ve ait oldukları ayı takip eden ayın ilk 10 günü içerisinde bursiyerlerin banka hesaplarına ödenir.
Proje yürütücüsü her bir alt projede danışman öğretmenlik yapabilir. Aynı zamanda proje yürütücüsü Bilim Fuarı'nın bütün idari ve mali süreçlerinden sorumlu olan kişidir.
2021 yılı için, Araştırma projeleri destek üst limiti (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ) ve Kurum hissesi hariç) yıllık bütçe sınırlaması olmaksızın 720.000 TL'dir.
Bir projede aynı anda en fazla 2 (iki) lisans öğrencisi bursiyer olarak yer alabilir. arasında kalan sürenin 7 yıldan fazla olmaması. Yabancı Uyruklu Yüksek Lisans/Doktora bursiyerlerinde aranan koşullar: Yüksek lisans bursiyerlerinin 30 yaşın altında olması (**), • Doktora bursiyerlerinin 35 yaşın altında olması (**).
Tabloda belirtilen programlar kapsamında; toplam 3 projede yürütücü olarak görev alınabilir (Hiç bir araştırmacılık görevinin olmaması durumunda). 4 adet 1001 projesinde araştırmacı olarak görev alınabilir (Hiç bir yürütücülük görevinin olmaması durumunda).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri