Bilmece, bir şeyin adını anmadan, özelliklerini üstü kapalı söyleyerek, o şeyin ne olduğunu bulmayı karşısındakine bırakan, eğlenceli, sözlü halk edebiyatı ürünüdür (Yardımcı, 2000: 104).
Bilmece, bir şeyin adını anmadan niteliklerini üstü kapalı söyleyerek o şeyin ne olduğunu bulmayı dinleyene veya okuyana bırakan oyun, muamma. Bilmecelerde sorular; betimsel bir düzey içinde abartılarak, kavram tersine çevrilerek ve değiştirilerek oluşturulur.
Türk halk bilmeceleri kendi yapısal özellikleri içinde kullanılan geleneksel bir soru şeklidir. Belli sözler, iç uyaklar ve ses benzeşmeleriyle sorulan bilmecelerin cevabı da içinde gizli olarak bulunmaktadır.
Bilmeceler, çocukların dil becerilerinin geliştirilmesinde, duygu ve hayal dünyalarını zenginleştirmede ve onların problem çözme becerilerini kazanmasında önemli bir etkiye sahiptir. Bilmecelerin kendine has soru sorma ve cevaplama geleneği vardır.
Lugaz, bir nesnenin adını gizlemek suretiyle hakkında ipuçları vererek o nesneyi muhatabına soran bilmece türü anlatılardır. Arap edebiyatında doğan ve daha sonra Fars ve Türk edebiyatına geçen lugaz, kendine has anlatım tarzı olan bir türdür.
İlgili 28 soru bulundu
hiç bir zaman soru cümlesi formunda olmayan ve genellikle tekerleme şeklinde söylenen,büyük ölçü de teşbih e dayanan ve özelliklerini bu şekilde anlatılan nesne nin ne olduğunu bulmanız beklenen cümle veya tekerleme.cevap genellikle canlı veya cansız nesnelerdir.
Halk bilmeceleri, beklenmedik ce- vapları olan geleneksel sorulardır. Kelime bulmacaları ise genellikle ağızdan ağza dolaşır; soranın zekiliğini, dinleyicinin ise zekâsını gösterir. Bilmece sormak, edebi ifadeyi izlemekle olabilir.
-Halk edebiyatında nesirle oluşturulmuş zengin bir edebiyat geleneği de bulunmaktadır. Nesir örnekleri arasında halk masalları, halk hikâyeleri, efsaneler, atasözleri, deyimler, halk tiyatrosu, bilmeceler, fıkralar sayılabilir.
Bilmeceler, diğer anonim ürünler gibi başlangıçta bir birey tarafından yaratılır. Ancak halk tarafından söylenmeğe başlandığında ortak kültürle beslenerek anonim hale gelir[13]. Bilmecelerde sorular hem biçim hem de deyişleriyle özenilerek meydana gelmiş, özleştirilmiş söz yaratmalarıdır.
Bilmece, Işın Karaca'nın 2009 yılında çıkan Uyanış albümünün ilk klip şarkısıdır. İlk önce albümün çıkış şarkısı seçilen "Uyanış" radyolara gönderilmiş, ancak yazın gelmesiyle daha hareketli olan Bilmeceye klip çekilmiştir. Şarkının sözleri Işın Karaca ve Zeki Güner'e, müziği ise sadece Işın Karaca'ya aittir.
Hidrojenin döteryumla trityum, oksijenin O18, O17 gibi ağır izotoplarını içeren sulara ağır su denmektedir. Ancak ağır su diyerek bahsedilen döteryum oksittir.
Elsiz babaya ne denir? Noel Baba.
Görünen köy kılavuz istemez atasözü, her şeyin ortada olduğu, açık durumların tekrardan açıklanmaya gerekmediği anlamına gelmektedir.
Bu, oruç tutan erkeklerin günlük öğünlerini ve ibadetlerini planladıkları bir günlük döngüyü ifade eder. "Kadınlar ömründe bir defa" ifadesi, kadınların Ramazan orucunu tutarken adet dönemi veya hamilelik gibi özel durumlar dışında yaşamları boyunca bir kez tutmaları gerektiğini belirtir.
Lugaz (Lügaz), herhangi bir nesnenin ya da varlığın özellikleri anlatılarak yazılan manzum bilmecelere denir. Daha çok divan edebiyatında kullanılmıştır. Muamma ile birlikte çok kullanılan bir söz oyunudur.
“Yol üstünde kırmızı iplik” bilmecesinin cevabı, yol üzerinde tıpkı iplik gibi uzanan kırmızı bir hayvan olan solucandır.
Edebî terim olarak lügaz insan dışında herhangi bir şeyin çeşitli özellikleri söylenerek isminin gizlendiği; “Nedir ol kim?”, “Ol nedir kim?” veya “Bir acayip nesne gördüm.” gibi formel ifadelerle başlayan; nadiren mensur daha çok manzum biçimde yazılan; gazel, kıta şeklinde bulunanlar olduğu gibi mesnevi biçiminde de ...
Bilmeceler anonim halk edebiyatının en yaygın türlerinden biridir ve her toplumun hafızasında yer eden, sözlü gelenekle nesilden nesile aktarılan sanatsal söz oyunlarıdır. Türk dünyasında çeşitli terimler ile ifade edilmiş, genelde Eski Türkçedeki tap- "bulmak" kökeni ile bağlantılı bir sözcük türetilmiştir.
Gündüz gece çalışan ve aslında bizi terk etmeyen Ay ve Güneş yerine bu bilmecenin cevabı da saattir. Herkes yatar, uyur, O, uyanık oturur. Burada da saatin durmaksızın çalıştığını gösteren bir ima vardır. Bu ima ile onun geceler boyu biz uyurken tik tak tik tak çalışmaya devam ettiğinin sembolize edilmesidir.
Bilmece, bir şeyin adını anmadan, özelliklerini üstü kapalı söyleyerek, o şeyin ne olduğunu bulmayı karşısındakine bırakan, eğlenceli, sözlü halk edebiyatı ürünüdür (Yardımcı, 2000: 104).
Muammalar, divan şiirinde, başta Esma'ül Hüsna (Allah'ın doksan dokuz güzel ismi) olmak üzere konusu insan ismi olan manzum bilmeceler. Kelime "gizli, örtülü, anlaşılması güç veya işaret remiz yoluyla söylenmiş söz" anlamlarına gelir. Muammalar lügazlardan farklıdır.
Bilmecelerimizin çoğu düz yazı iledir, ama onların arasında manzum olanlar da bulunmaktadır. Manzum bilmeceler iki dizeli, dört veya daha çok dizeli olabilirler.
Bilmece, bir şeyin adını anmadan, özelliklerini üstü kapalı söyleyerek, o şeyin ne olduğunu bulmayı karşısındakine bırakan, eğlenceli, sözlü halk edebiyatı ürünüdür (Yardımcı, 2002, 91).
Bilmece / Muamma / Lugaz
Muamma, âşık edebiyatı geleneğinde âşıkların sorduğu, bütünüyle manzum bilmeceleri karşılayan bir terim olarak kabul edilirken lugaz ise daha çok divan şairlerinin yazdıkları manzum bilmece metinlerini adlandırmak için kullanılmıştır.
Ne kanı var ne canı, beş tanedir parmağı. (Eldiven)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri