Dünyada ve Türkiye'de, turizm kavramını belirli zamanlar ve bölgelerin tekelinden çıkarıp, daha sürdürülebilir bir hale dönüştürmek yolunda yapılan çalışmalar ve atılan adımların alternatif turizm faaliyetleri adı altında yürütüldüğü görülmektedir.
Alternatif Turizm Çeşitleri
Akarsu, • Av, • Mağara, • Yat, • Kruvaziyer, • Yayla, • Termal, • Golf, • Dağ ve kış ile • Macera turizmi gibi alt başlıklarda incelenebilir.
Sanal turlar, özellikle pandemi gibi global olaylarda popüler hale gelmiştir ve seyahat mantığına yeni bir boyutunu sunmaktadır. Sağlık turizmi, insanların sağlık hizmetleri almak için seyahat etmelerini kapsar. Bu, medikal tedaviler, wellness ve spa hizmetleri veya alternatif tıp uygulamaları olabilir.
Bu turizm Kültürel ve tarihsel değerleri yaşatmayı aynı zamanda çevre ve doğa bilincinin artmasını amaçlıyor. Alternatif turizm doğanın ve canlıların korunması da savunduğundan Eko Turizm, Yeşil Turizm veya Soft Turizm olarak da adlandırılıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Alternatif turizmin en önemli özelliği; içerdiği çeşitli turizm aktiviteleri sayesinde farklı yöreleri turizm faaliyetleri içine alarak, belli yöreler üzerinde yoğunlaşmayı azaltması ve turizmi senenin bütün günlerine yaymasıdır (3).
Kitle turizmi, olumsuz ekonomik, çevresel ve sosyo-kültürel etkileri nedeniyle beklentileri karşılayamamış bulunmaktadır. Kitle turizminin olumsuz etkilerini azaltmak ve yeni deneyimler arayan turistlerin taleplerini karşılamak için alternatif turizm türleri ortaya çıkmıştır.
Yöreye ziyarete gelen kişi ya da grupların çevreye ya da yerel halka kalıcı bir katkısının söz konusu olduğu turizm şeklidir. Bu katkı genellikle ülke genelinde veya yörede faaliyette olan sivil toplum kuruluşlarının aracılığıyla yapılmaktadır.
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Sağlık nedeniyle turizme katılma aşağıda belirtilen biçimlerin doğmasına yol açmıştır: * Klimatizm, açık ve temiz havanın şifa verici etkisinden yararlanmak için dağ istasyonlarında ve deniz kenarlarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Buna “temiz hava tedavisi” yöntemi de denilmektedir.
SPA felsefesinin şu temel unsurlara dayandığını söyleyebiliriz: Fiziksel aktivite, dengeli beslenme, vücut ve yüze uygulanan beslenme ve güzellik prosedürleri. SPA uygulamaları, hem dahili hem de harici çeşitli terapiler yoluyla fiziksel, zihinsel ve zihinsel sağlığı iyileştirmek için tasarlanmıştır.
Yat turizmi, yat adı verilen deniz aracıyla, spor ve gezi amaçlı olarak koy, körfez, barınaklar ve yat limanları arasında yapılan konaklama ve ağırlama hizmetlerini, ulaşım aracı olan yat içinde sunan bir turizm çeşididir.
Temel seyahat motivasyonunun deniz, kum ve güneş üçlüsünün olduğu turizm çeşidi.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Sürdürülebilir turizm; Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından “mevcut ve gelecekteki ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri tam olarak hesaba katan; ziyaretçilerin, endüstrinin, çevrenin ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarını karşılayan turizm” olarak tanımlanıyor.
Türkiye medikal, termal sağlık, yaşlı ve engelli olarak 4 farklı başlıkta tanımlanan sağlık turizminin tüm başlıklarında hizmet sunma şansı olan nadir ülkelerden biridir. Sağlık turizmindeki turistlerin hem tedavi hem de tatil amacı olduğu için beklentileri, aynı zamanda yarattığı katma değer de yüksektir.
Destinasyon kavramı genellikle, turistin sürekli olarak yaşadığı yer dışında ziyaret ettiği yer olarak tanımlanmaktadır. Ancak bir yerin destinasyon olarak kabul edilebilmesi için kişinin o yeri ziyaret etmiş olması gerekmemektedir.
Eko turizm ekoloji ve ekonominin karşılıklı etkileşim içinde olduğu bir turizm modelidir. Doğa temelli olması, doğalı koruması, yerel halkın kalkınmasını sağlaması, negatif unsurların olabildiğince saf dışı edilmesi, sürdürülebilir kaynakların kullanımının arttırılması belli başlı amaçları arasındadır.
En basit haliyle, yeşil turizm, çevreyi, doğal kaynakları ve yerel kültürü koruyan tüm pratiklerdir. Yeşil turizm dediğimizde, sürdürülebilirliğin tüm katmanlarından bahsettiğimizi unutmamamız gerekir. Yeşil turizm, turizmde enerji verimliliğini de, yerel topluluklara sosyo-ekonomik faydalar sağlamayı da içerir.
Buradan hareketle tefekkürün kasten ve bilinçli olarak yapılmasını sağlayacak şekilde tefekkür niyeti ile seyahat etme fikri alternatif bir turizm çeşidi olarak düşünülmektedir. Burada öne çıkan husus tefekkür niyeti ve bilincidir.
Soykan (2006) göre kırsal turizm; kişilerin doğal ortamlarda dinlenmek ve değişik kültürlerle bir arada olmak amacıyla bir kırsal yerleşmeye gidip, orada konaklamaları ve o yöreye özgü etkinlikleri izlemeleri ya da katılmalarıyla gerçekleşen bir turizm türüdür.
Günümüzde bu terim genellikle tarihsel olarak ölüm ve trajedi ile ilişkilendirilen yerlere yapılan seyahatleri tanımlamak için kullanılıyor. Türkçe karşılığına karanlık turizm denildiği gibi keder veya hüzün turizmi olarak da adlandırılıyor. Dark turizm noktalarının tümü trajik tarihle ilişkili.
Aktif bir şekilde golf oyununu oynamak veya golf oynayanları seyretmek maksadı ile golf turizmi destinasyonlarını ziyaret etmek, golf turizmi tanımını ortaya çıkarmaktadır. Lüks turizm çeşidi olduğu için de, ülkelerin en çok değer verdiği alternatif turizm türlerinden bir tanesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri