Miyop, genellikle genetik faktörlere bağlı, doğuştan olabileceği gibi sonradan telefon, tablet ekranı gibi göz yoran cihazların fazla kullanımına bağlı da olabilir. Astigmat ise genellikle doğuştan gelmekle birlikte bazı göz hastalıkları, yaralanma gibi olaylar sonucu sonradan da oluşabilmektedir.
Astigmatizma genetik kökenli ya da doğumsal nedenlerle olabilir. Doğumsal olabileceği gibi kornea tabakasında değişime yol açabilen hastalıklar, enfeksiyonlar ve travmalar sonucu da oluşabilmektedir.
Genetik: Miyop genetik olarak geçiş gösterme eğilimindedir. Ebeveynlerden birinde miyop varsa kişide bu göz kusurunun gelişme olasılığı artar. Her iki ebeveynde de miyop mevcutsa risk daha da yüksektir.
Miyop ya da hipermetroptan farklı olarak, astigmatta kişiler nesneleri yakın veya uzak olması fark etmeksizin bulanık görürler. Miyop ve hipermetrop kişilerde aynı zamanda astigmat da görülebilir.
Anne- Baba Gözlük Kullanıyorsa, Çocukta da Mutlaka Göz Bozukluğu Olur mu? Hayır, bu şart değildir. Ama genetik bir yatkınlık söz konusudur.
İlgili 21 soru bulundu
Çocuklarda Miyop: Çocuklarda miyop kalıtsal kökenli veya gelişime bağlı olarak çeşitli şekillerde görülür. Kalıtsal kökenli miyop muhtemelen anne veya babadan ya da her ikisinden kaynaklanır. Gelişime bağlı olan miyop ise 8 yaştan itibaren oluşan hızlı değişimlerle birlikte meydana gelir.
Genellikle miyopi büyüme çağında artar, büyüme çağının sona erdiği 18-21 yaşlarda artış durur. Aslında 6-7 numaralara kadar miyop olmanın çok büyük önemi yoktur. Gözlük, kontakt lens, lazerle göz çizme gibi bir çok yöntemle tedavi edilir ve gözde önemli değişikliklere yol açmaz.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar.
Astigmat tedavisi için en yaygın ve basit tedavi yöntemidir. Gözlük takmak, astigmat derecesini etkilemez. Gözlük kullanılmazsa net görüş olmaz ama gözlük ilerleme ya da düşmeye yol açmaz.
Astigmat, miyop ve hipermetrop gibi kırma kusurları kendiliğinden geçmez. Mutlaka göz durumu değerlendirilerek tedavi edilmelidir.
Pek çok çalışma, miyopların zeka katsayılarının (IQ), miyop olmayanlardan 7-8 puan daha fazla olduğunu göstermiştir. Ailelerde de benzer sonuçlar elde edilmiştir: Miyop kardeşlerin, olmayanlara göre zeka katsayısının daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Dr. Cem Selvi yalancı miyop tedavisi konusunda bilgi verdi: “Yalancı miyop, genellikle göz kaslarının zorlanması, aşırı yorgunluk ve stres sonucu ortaya çıkar. Bazı göz ilaçları, beyin sapı yaralanmaları, üveit yani gibi göz içi iltihapları da yalancı miyopa neden olabilmektedir.
Astigmat genelde genetik bir göz sağlığı sorunudur ancak gözde travma ve yaralanma gibi zayıf ışık kullanımı, televizyona yakın oturmak, şaşılık gibi nedenler bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını veya ilerlemesine neden olabilir.
Genellikle doğuştan mevcuttur ancak bir göz ameliyatından veya göz yaralanmasından sonra da gelişebilir. Kırma kusurları olarak bilinen bir grup görme sorunlarından biridir. Kırma kusurları, kornea veya göz merceği yüzeyinin pürüzsüz olmaması veya kavisinde anormallik olması durumlarında meydana gelir.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır. Ancak hastaların bir bölümü gözlük kullanmak istemezler veya onlar için gözlük takmak oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Astigmat doğuştan veya sonradan kazanılmış olarak ortaya çıkabilir. Tedavisi düzgün yapılmadığında astigmat derecesi ilerleyebilir.
Eğer astigmat çok yüksek derecede değilse yani bir buçuk, iki falan astigmat varsa bunları kolaylıkla gözlükle tedavi edebiliyoruz. Lensle astigmatı düzeltmek biraz daha zor. Bazı insanlar tolik lens dediğimiz astigmat düzelten lensler kullanabiliyorlar.
Düşük ve orta derecede miyop, astigmat ya da hipermetrop olan kişilerde bu tür ameliyatlar uygulanabilmektedir. Toplumda göz çizdirme ameliyatı olarak da bilinen excimer lazer ameliyatı, çeşitli görme kusurlarında kullanılmaktadır. Bu kusurlar astigmat, miyop, hipermetrop ve şaşılık sorunlarıdır.
Sürekli kontrol gereklidir. 4.00 üzeri astigmat derecesinde gözlük mutlaka kullanılır. Göz doktoru uygun görürse cerrahi işlem de uygulanır.
Polislikte göz derecesi miyop hastalarında, miyop+astigmat göz derecesi en fazla -2.00 derece olabilir. Daha fazlası polisliğe engeldir. Polislikte göz derecesi hipermetrop hastalarında hipermetropi+astigmat göz derecesi en fazla +1.00 derece olabilir. Daha fazlası polisliğe engeldir.
Miyopluk bir engellilik değildir.
Miyopinin ilerlemesini yavaşlatmak için: Çocuklarda gözlük derecesi TAM verilmeli, yani derece DÜŞÜK TUTULMAMALI. Miyopi kontrol gözlükleri – Belirli bifokal, progresif diğer özel olarak tasarlanmış gözlük camları miyopi ilerlemesini yavaşlatabilir. Düşük doz atropin damla kullanımı ilerlemeyi yavaşlatır.
Miyopun ilerlemesinin engellenmesi için damla tedavisi uygulanabilir. Miyop tedavisi esasını gözük oluşturur. Kontakt lensler ise günümüzde 13-14 yaşından itibaren kullanılabilir. Miyop tedavisi için lazer cerrahisi ise 20'li yaşlarda öneriyorum.
Hafif miyopi 0 D ila -1,5 D, orta -1,5 D ila -6,0 D ve yüksek miyopi -6,0 D veya daha fazladır. Patolojik miyoplu kişiler -8,0 D'den fazla görülür, ancak retina, katarakt ve glokom gibi hastalıklarda görme ile ilişkili tehditler de orta ve yüksek miyop problemi olan kişilerde ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri