Yazımızda evlilik izni ile ilgili merak edilen tüm önemli ayrıntıları hukuki zeminde cevaplandıracağız. Yalnızca evlilik izni kaç gündür sorusunun cevabı merak ediliyorsa evlilik izni burada memurlar için 7 gün, özel sektör çalışanları için 3 gündür.
Özel sektör çalışanı için evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Evlilik izni, Kanun'da "gün" olarak belirtilmiş olmasına rağmen uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu, evlilik izninin minimum 3 gün olduğunu belirtir. Ancak çalışan ile işveren arasında iş sözleşmesi imzalanmışsa bu durum değişiklik gösterebilir. Örneğin iş sözleşmesinde evlilik için 5 günlük izin belirlendiğini varsayalım. Bu durumda çalışan 5 günlük iznini nikahı takiben kullanabilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 104/B hükmü gereğice memura, kendisinin veya çocuğun evlenmesi halinde 7 günlük evlilik izni verilmektedir.
Eğer devlet memuru olarak görev yapıyorsan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nuna göre en fazla 7 günlük evlilik izni alabilirsin. Bu izin yalnızca memurların kendisi için geçerli değil. Memurlar, çocuklarının evlenmesi halinde de 7 güne kadar izin alabiliyor.
İlgili 37 soru bulundu
İşçilerin Nikah-Düğün izni 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2 düzenlemesine göre, işçinin kendisinin evlenmesi durumunda 3 iş günü şeklindedir. Ancak bu izin işçinin yalnızca kendisi için geçerlidir. Kendisi dışında başka birinin evlenmesi halinde izin verilmez.
Evlilik izni; halk arasında düğün izni gibi farklı adlarla da anılır. Bir çalışanın evlenmesi durumunda kullanabileceği yasal mazeret iznidir. Ayrıca kanun, düğün iznini “ücretli izin” kategorisine almıştır. Yani işveren tarafından izin nedeniyle maaş kesintisi yapılamaz.
Evlilik izni için 1 yıl çalışmak şart mı? Çalışanın yıllık izne hak kazanması için iş yerinde en az bir yıl süreyle çalışması gerekiyor. Ancak mazeret izni kategorisine giren evlilik izninde böyle bir koşul bulunmuyor.
Evlilik İzni İstenildiği Zaman Kullanılabilir mi? → Bu konuda İş Kanunu herhangi bir düzenleme getirmemektedir. Esasen bu konuda işyeri düzeni bozulmadığı sürece evlilik izninin uzun bir vadeye sarkmayacak şekilde daha sonra da kullanılabileceği kabul edilmektedir.
İş Yasası'na göre evlilik halinde 3 günlük ücretli mazeret izni hakkı var. Ancak bu izin sadece resmi nikâh halinde kullanılabilen bir izin. İş Yasası, bunun dışında söz, nişan, kına, düğün gibi haller için ayrıca bir izin öngörmüyor. Dolayısıyla bu durumlarda işçinin ya yıllık izin ya ücretsiz izin alması gerekiyor.
Nikah tarihini gösterir belgenin işverene ibrazı gerekir. İznin kullanılması için nikah tarihi veya düğün tarihi esas alınabilecektir. Bu tarihlerin hemen sonrasında 3 gün olarak belirlenen evlilik izni kullanılabilecektir. İşçi her bir evliliğinde bu izni kullanma hakkına sahiptir.
Hukukumuzda düğün yapmak için kimseden izin almaya gerek yoktur.
Kanuni Bekleme Süresinin Başlangıcı
Türk vatandaşı kadın için 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun öngördüğü 300 günlük bekleme süresi, boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren başlar.
Evlilik izni, düğün izni ya da diğer adıyla evlilik mazeret izni, normal şartlar altında işçinin evlenmesi durumunda ücretinden kesinti yapılmadan 3 gün kullanılan mazeret izni türüdür. Bu izin iş hukukunda hukuk kapsamında İş Kanununun 2. ek maddesinde düzenlenmiştir.
İşveren düğün izni kullandırmazsa işçinin haklı nedenle iş akdini feshetme hakkı doğar. Böyle bir durumda işçi düğün izni kullandırılmadığı için istifa edebilir ve kıdem tazminatı ve diğer haklarını alabilir.
- 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında özel sektör çalışanı için öngörülmüş olan babalık izni 5 gündür. - "İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.”
Evlilik İzni Ne Zaman Kullanılır? Evlilik izni, nikâh ile birlikte başlamaktadır. Nikâh için gün alınmasından önce evlililk izni kullanılması mümkün değildir. Evlilik izni evliliğin gerçekleştiği süreçte kullanılabileceği gibi evlilik sonrasında da kullanılabilmektedir.
İşçiler için Düğün İzni
Fakat burada önemle vurgulamak gerekir ki söz konusu bu izin sadece işçinin kendisi içindir. Buna göre ilgili kişi bu izni çocuğu, kardeşi vs. kendisinden başka birisinin evlenmesi halinde talep edemez.
İzin Tipi satırında, “Yıllık İzin”, “Evlenme İzni”, “Ölüm İzni”, “Yeni İş Arama İzni”, kayıtlarında Eksik gün uygulansın kutucuğunu işaretlemiyoruz. Belirtilen bu izin tiplerindeki kayıtlar, Puantaj ekranında Ücretli izin satırında görülecektir.
Hamilelik veya doğum izni toplam 16 haftalık ücretli izni kapsıyor. Kaba bir hesapla anne adayı toplamda 112 gün boyunca izin yapıyor. Dileyen anneler, doğumdan sonra ücretsiz izne de ayrılabiliyor.
Doğum öncesi izin 8 hafta, doğum sonrası izin 8 haftadır. Doğum öncesi 5 hafta izin doktor raporuyla belgelemek şartıyla doğum sonrasına eklenebilir. Böylece doğum sonrası izin 13 hafta olur. Çoğul gebeliklerde doğum öncesi izinine 2 hafta eklenir.
Özel Sektör Mazeret İzni Kaç Gün 2022
Evlenme durumunda 3 gün, Ölüm durumunda 3, Doğum hallerinde 5 gün, Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.
İdare Hukukunda Mazeret İzni Süreleri
Memurlara bu izin 10 güne kadar verilebileceği gibi memurun talebi ve işverenin onayı doğrultusunda bir 10 gün daha izin verilebilmektedir; ancak bu ikinci 10 günlük izin süresi işçinin yıllık izninden düşürülmektedir.
İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi; a) 1 yıldan 5 yıla kadar (beş yıl dâhil) olanlara 14 günden, b) 5 yıldan fazla 15yıldan az olanlara 20 günden, c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden az olamaz.
Buna göre amir, bu yönerge ile izin verme yetkisi verilenleri ifade etmektedir. Ancak hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda hem de yönergenin 10'uncu maddesinde, 10 güne kadar mazeret izni söz konusu olduğunda; izin verme yetkisinin amirde değil kaymakamda ya da valide olduğu ifade edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri