Geline eşlik edecek kişini kim olursa olsun, kız tarafından olmalıdır. Bu nedenle gelin arkadaşları, akrabaları ve kardeşleri kuaföre giderler. Ancak bunlar dışında sağdıç olan kişinin kuaföre gitmesi en fazla tercih edilen durumdur.
Düğün Günü Gelin Yanında Kimlerle Kuaföre Gitmelidir? Gelin kuaföre kimlerle gider sorusu sıkça sorulmaktadır. Gelin kuaföre; annesi, kız kardeşleri, yakın akrabaları veya yakın arkadaşlarıyla gidebilir.
Bana soracak olursanız, eğer düğünden ayrı bir nikah planlıyorsanız, öğleden sonra 3-4 gibi bir saati tercih etmeniz ideal olacaktır. Bu durumda, hele de ilk maddedeki öneriyi dinleyip kuaförü eve ya da otele çağırdıysanız, hazırlıklarınıza saat 11:00 gibi başlamanız yeterli olur.
Kuaföre giderken yanınıza almanız gerekenleri daha önceden listelemeyi ve bu listeye göre hazırlanmayı unutmayın (Bu listede kuaförün ardından giyeceğiniz gelinlik, iç çamaşırı, ayakkabı, gelin saçı aksesuarları vb. yer alabilir). Kuaföre giderken gömlek gibi kolay çıkarılabilir ve konforlu giysiler giymeyi unutmayın.
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
damadın kınasını delikanlılar, gelinin kınasını da, genç kızlar yakar. Kına erkeğin yalnız sağ elinin serçe parmağına (yalnız serçe parmağına), gelinin el ve ayak parmaklarına yakılır. Damat, maniler söylenerek kına yakılacak yere götürülür ve evliler damadı yanlarında tutarlar.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir. Bunun bir de çeyiz alma adeti var: Çeyiz Alma Adetleri Nelerdir?
Gelin alma geleneği, düğün günü gerçekleştirilir. Gelin, kuaföre gidip hazırlıklarını tamamladıktan sonra eve gelir ve damadın ailesi tarafından baba evinden alınır. Eğer makyaj, saç gibi hazırlıklar düğün mekanında yapılacaksa; o durumda sabah erkenden gelin alma yapılır ve direkt mekana geçilir.
Damat tarafı gelin almaya gelirken gelin de baba evinde hazırlanır. Konvoy gelin evine geldikten sonra gelin evden çıkarılır ya da damadın eve gelmesi beklenir. Gelinin babası ya da abisi tarafından gelin, dualar eşliğinde damada teslim edilir. Gelin alma konvoyunun başında oyunlar oynanır.
Düğünün ertesi günü misafirler gelinin evinde toplanır lar ve çorba, kıymalı yumurta, pilav (bu gün için adı “gale pilavı”), bamya ve zer dali tatlısı yenir.
Gelin, koca evinin kapısından içeri girerken kaynana, daha önceden hazırladığı cam bir kaba veya küp (cere) gibi bir şeyin içerisine buğday, şeker, para koyar. Gelin içeriye girerken kaynana bunları gelinin üzerine saçar.
Düğün gününüzde işe saçınızla mı yoksa makyajınız ile mi başlamalısınız? Cevap: Saçlarınız!
Düğün Ağdası/Epilasyonu ne zaman yapılmalı? Düğün ağdası veya epilasyon gelinlerin düğün öncesi uyguladığı bakımlardan biri. Dün ağdası ve epilasyon gibi işlemlerin düğünden 3-4 gün önce yapılmasını öneririz. Böylece bu süre içinde cilt yatışıyor ve kızarıklık gibi cilt problemleri gideriliyor.
Kayınvalide elbisesi olarak tercih edilen tunik elbiseler, büyük bedenler için oldukça ideal. Bu kıyafetlerde V yakalı formları tercih ederek, fazlalıklarınızı rahatlıkla kamufle edebilirsiniz. Kaynana abiye modelleri ile uyumlu kumaş tiplerine bakarsak; tül, şifon, organze gibi birçok kumaş türü tercih edilebilir.
Gelin makyajı kaç saat dayanır? Kutlama alanına gitmeden hemen önce gelin makyajınızı yaptırmanız, makyajın daha uzun süre kusursuz görünümünü korumasını sağlar. Bu yüzden saçınızı yaptırdıktan hemen sonra makyaj aşamasına geçmelisiniz. Gelin makyajının kalıcılık süresi 4-6 saat arasındadır.
Gelinin ailesi, damada genelde saat ve tam altın; kızlarına ise genellikle birer bilezik takar.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır. Düğünde damat tarafı geline altın takı seti takabilir.
EL ÖPTÜRME : Şerbet gününden 2-3 gün sonra damat babası,annesi ve yakınları belirlenen günün akşamı kız tarafına misafirliği gider.Akşam yemeğinden sonra gelin adayı kız,gelen misafirlerin elini öper.Damadın babası,annesi ve yakınları kıza hediyelerini ( Altın bilezik,kolye,saat,küpe ve giyim eşyası)takar.
Aslında arabayı damadın bir tanışı, amcası, kardeşi, dayısı, kuzeni falan kullanır.. Gelin içinde nedime olacak kişi gibi ablası, halası, teyzesi, kardeşi ya da kardeşi oturur.. maksat her ikisinin zor bir anında yanında olmak, düğün streslerini azaltmak için falan filan sohbet ederler..
Bu durum yine geleneklere ve adetlere göre değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak gelinliği damat çıkarır sözü herhalde gelinliğin zor çıkarılan bir kıyafet olacağından ve damadın yardım etmesi gerektiğinden ötürü olabilir.
Gelin evden de çıkarıldıktan sonra bu kez yeni kurulacak evin bereketli olması için buğday dolu testi kapı önünde kırılır, gelinin başında şeker kırılır ya da atılır, ayrıca gelin tatlı dilli olsun diye ağzına bir kaşık bal koyularak yedirilir. Bu durum gelin eve girerken yapılan adetler içinde yer almaktadır.
Dua: Bâreka'llâhü leke ve bâreke aleyke ve ceme'a beynekümâ fî hayr. Anlamı: Allâh senin için bereketli kılsın ve bereketini dâim etsin. İkinizin arasını hayırla birleştirsin.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Bununla birlikte hem gelin hem de damat tarafı çeyiz hazırlığı yapıyor. Geleneklere göre düğün, nişan gibi etkinliklerin yanında çeyiz hazırlıkları gelin ve damat tarafı arasında bölüştürülerek yapılıyor. Mesela, düğün masraflarını erkek tarafı karşılarken çeyiz eşyalarının hazırlığı kız tarafından yapılıyor.
Kına gecesi masrafları geleneklerimize göre erkek tarafına aittir. Erkek tarafı kına mekanını tutar, gelinin bindallı ve kına elbisesini alır, kına hediyelikleri ve çerezleri temin eder. Bununla birlikte kuaför masrafları da erkek tarafına aittir. Kız tarafı ise damadın takım elbisesi, ayakkabısı ve takısını alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri