Dolgu malzemeleri inşaatın statik ve betonarme hesaplamaları göz önüne alınarak seçilmelidir. Taşıma amacıyla kullanılmayan asmolen döşemeler için bu hesaplamalar göz önüne alınmayabilir. Plak döşemelere göre daha ağır olduğu için deprem durumunda risk yaratabilir. Bu nedenle deprem bölgelerinde kullanılması önerilmez.
Agregalar ile kıyaslandığı zaman bimsin doğal yapısından ötürü daha çok gözenek içerdiği görülür. Bu yüzden de ısı ve ses yalıtımı bimslerde yüksektir. Depreme karşı dayanıklılık gösterir.
Yangına Dayanıklıdır;
Erime sıcaklığı yüksek olan bims, eridiğinde de çevreye zararlı herhangi bir gaz çıkartmadığından yangının zararlarını en aza indirir. (1100 ◦C yanma ısısında asgari 239 dakika alev almama, şekil ve boyut kaybetmeme, duman çıkarmama özelliğine sahiptir.)
Asmolen köpük en önemli kullanım amacı yapıların deprem yükünü azaltmasıdır. Hafifliğinden dolayı yapıların inşası esnasında katlara vinç kurularak malzeme taşımasına gerek kalmaz. Kesim kolaylığından dolayı fireyi azaltır. Asmolen köpük, bir çeşit dişli döşeme türü olarak da bilinmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Çalışmadan elde edilen sonuçlar dikkate alındığında deprem bölgelerinde nervürlü döşemelerin deprem yüklerine karşı iyi bir performans sergileyemediği sonucuna varılmıştır. Bu bölgelerde deprem yükleri plak döşemelerin kullanımı ile daha güvenle karşılanabilir.
Asmolen döşeme avantajları
Ses ve ısı yalıtım sağlayabilir. Asmolen döşemelerde boşluk oluşturmak kolaydır. Sıva ve boya bölümleri az olduğu için maliyeti düşüktür. Sağlıklıdırlar.
BİMSBLOK Doğal klima etkisi sağlar: Yazların serin, kışların sıcak geçmesini sağlar. Gözenekli yapısı sayesinde nemi, suyu emer rutubeti engeller.
Ytong tuğla ve bims duvarlarda kullanılabilen bir ağır yük dübelidir. Betonda 144 kg yük taşır.
Bims ısı iletkenlik katsayısı λ (W/m.K): 0.18 dir. Isı yalıtımı açısından düşürsek bims kullanmak daha avantajlı. Sayılardan anlaşılmak üzere ısı yalıtımında bims kullanmak yaklaşık olarak 2 kat daha yararlı olacaktır. Tuğla duvarın ses iletimi düşüktür.
Bims basınç dayanımı(N/mm^2) :1,80 civarındadır. Tuğlanın basınç dayanımı tuğla çeşidine göre değişmekte olup bu değer: 2-5 (N/mm^2) civarlarında değer alır. Basınç dayanımı yüksek olduğu için duvarın maruz kalacağı (özellikle deprem kuvvetleri) karşısında tuğla tercih edilmelidir.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.
Asmolen döşeme genellikle, geniş ve yüksekliği düşük kirişlerden oluşmaktadır. Bu nedenle, deprem yükleri altındaki performanslarının dikkatle incelenmesi gerekir. Tasarıma gereken hassasiyetin gösterilmemesi, olası depremlerde asmolen döşemeli binaların beklenen performansı gösterememesine sebep olacaktır.
Deprem bölgelerinde maksimum 5 kat (5kat+2m), 3. ve 4. Deprem bölgeleri için ise maksimum 9 kat (9kat+1m) olarak kullanılabilmektedir.
Asmolen kullanılması durumunda ayrı bir kalıba gerek olmaz. Çok katlı binalarda özellikle asma tavan uygulaması yapılacaksa asmolen yerine özel nervür kiriş kalıbı kullanılması daha ekonomik, estetik ve prestijli olabilir.
1 M2 ye Kaç Adet Bims Gider ? 39 santimetre uzunluğunda,18,5 santimetre yüksekliğinde 10 luk, 13,5'luk, 15'lik, 19luk, 25'lik, ve 30'luk bimslerin 1 metrekare sarfiyatı 13 adettir.
Gazbeton yoğunluğu düşük olan bir malzemedir. Sağlam ve hafif olan gazbeton bina yükünü azaltarak depremden dolayı oluşabilecek kuvveti azaltmaktadır. Bu yüzden tuğla duvar yerine gazbeton duvar kullanmak depreme karşı binayı daha dayanıklı hale getirecektir.
Darbelere veya deprem durumunda gelebilecek. yüklerde brikete karşı tuğla neredeyse 2 kat daha. dayanıklıdır.
Çizelge 1'den görüldüğü gibi, Blokbims elemanı yaklaşık 96 saat gibi bir sürede suya doygun hale gelerek maksimum % 23,84 oranında su emdiği gözlenmiştir. Bunun yanı sıra, aynı zaman diliminde tuğla malzemenin % 19,26′ lık bir su emme yüzdesine ulaştığı görülmüştür.
Rutubetin görüldüğü alanlar genellikle karanlık ve hava sirkülasyonunun az olduğu yerler. Rutubet özellikle bodrum, zemin katlar ve banyoda sıklıkla görülürken, farklı alanlarda da nem oluşumundan kaynaklı rutubet ile karşılaşmak mümkün oluyor.
Bu nedenden bimsten meydana getirilen duvar bloklarının sıvalarında kabarma ve çatlama olmamaktadır. 7) özel işçilik gerektirmez : bims briket birbirne geçirilen ve ters olarak örülen bir malzeme olduğu için kullanımı oldukça kolaydır . Uygulaması kolay olduğu için özel işçilikten tasarruf sağlar.
Erberik ve Elnashai [5] kirişsiz döşemeli sistemler için kırılganlık analizleri gerçekleştirmiş ve kirişsiz döşemeli sistemlerin çerçeve sistemlere nazaran deprem hasarına daha eğilimli olduğunu tespit etmiştir.
Asmolen Döşemenin Avantajları
· Asmolen döşeme ses ve ışık yalıtımı gibi görevleri vardır ve sesi çok az yayar, · İyi bir ölçüde sağlıklıdır, · Toz alacak girinti ve çıkıntılara sahip değildir, · Asmolen döşeme ile düz bir tavan görüntüsü elde edilir.
Bu konuda uzman kişiler straforu tavsiye etmektedirler. Bunun sebepleri olmakla birlikte biz sonuca bakarsak asmolen strafor kullanımı oldukça ekonomik ve kullanımı da diğer asmolen döşemelere göre kolay ve pratiktir. Kullanıldığı alanda oldukça iyi verim alınmakta ve uygulanması da çok kolay olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri