Günümüzde depreme dayanıklılık testi yaptırmak isteyen kişiler Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kaymakamlık gibi kamu kuruluşlarına başvurabilir. Risk testi konusunda yetkilendirilmiş özel kuruluşlara da başvuru yapılabilir.
Binam Depreme Dayanıklı mı Nasıl Öğrenebilirim? Binanın riskli yapı testi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisansı olan kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafından yapılabilmektedir. Binanın sağlamlığını ölçmek için deprem testine ev sahipleri iki şekilde başvuru yapabilir.
Belediyelerden alınmak istenen bina sağlamlık testlerinde ise ücretsiz olanağı bulunmakta. KAROT TESTİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR? Karot testi için ikamet edilen bölgenin Belediye Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü aracılığıyla başvuru gerçekleştirilebilir. Bunun dışında Belediye'ye de başvuru yapılabilir.
Binanın depreme karşı dayanıklılık analizi; belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, kaymakamlıklar ya da özel şirketler tarafından yapılabilir. Eğer özel bir şirketten hizmet almayı planlıyorsanız bu şirketin portfolyosunu incelemek, şirket güvenilirliği hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayabilir.
Depreme dayanıklılık testi ücretleri, binanın yüksekliği ve özelliğine göre 20 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkıyor.
İlgili 36 soru bulundu
Deprem dayanıklılık testi için bakanlık onaylı firmalara, özel firmalara ya da İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvuruda bulunabilirsiniz. Bununla birlikte İzmir ve Bursa'da yaşıyorsanız belediyelerin ücretsiz olarak verdiği bina deprem karnesi hizmetinden de faydalanabilirsiniz.
Yapılan bina inceleme çalışması ücretli midir? Belediyemizce yürütülmekte olan bina inceleme çalışması ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir.
1-https://tdth.afad.gov.tr üzerinden E-Devlet kimlik bilgilerinizle giriş yapın. 2-Karşınıza “Türkiye Deprem Tehlike Haritası” açıldıktan sonra sol üst köşede yer alan “Adres Sorgulama" linkine tıklayarak adres bilgilerinizi seçiniz. 3- İl, ilçe, köy ve mahalle bilgilerinizi giriniz.
Günümüzde depreme dayanıklılık testi yaptırmak isteyen kişiler Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kaymakamlık gibi kamu kuruluşlarına başvurabilir.
Riskli Yapı Tespiti için Nereye Başvurulur? 6306 numaralı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un 3. maddesine göre riskli yapı tespiti başvurusu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlara başvurmak gerekmektedir.
Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ya da belediyeler karot testlerini ücretsiz olarak yapmaktadır. Özel şirketlere ya da Kaymakamlık Kurumu'na başvurularak karot testi yaptırılabilir.
KAROT TESTİ FİYATI NE KADAR? Yıllar geçse de karot testiyle atılan betonun kalitesi tespit edilebilmektedir. Karot testi ücreti bölgesel olarak değişmekle beraber 2 bin - 3 bin lira arasında değişmektedir.
Bakanlık Onaylı Firmalarca Riskli Yapı Tespitinde Bina Riskli Çıktığında; Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi kanunu kapsamında eğer bina depreme dayanıksız çıkarsa idare 60 günden az olmamak kaydıyla bina için tahliye kararı verdikten sonra yıkım sürecini başlatır.
Evim depreme dayanıklı mı sorusunu soran özellikle kiracılar oturdukları evin sağlam olup olmadığının testini yaptırmak istiyor. Ancak özel şirketler bu testi 25 bin liradan 100 bin liraya kadar fiyat aralığıyla yapıyor. Büyükşehir belediyeleri ise bu testi ücretsiz yapıyor.
Bir bina sahibi ya da yetkilisi, depreme dayanıklılık testi için özel risk denetim bürolarına başvurarak binanın deprem riskini öğrenir. Ancak, evim depreme dayanıklı mı testi, riskli yapı tespiti sürecinden farklıdır. Çünkü test sonucu riskli bile çıksa, resmi bir yaptırımı bulunmamaktadır.
KAROT TESTİ OLUMSUZ ÇIKARSA NE OLUR
Deprem yönetmeliğine göre yapılan testlerde C20'nin altında kalan betonlar risk grubu içerisinde yer alır. Bu tarz bir durumda ihbar olarak kabul edilen söz konusu bina için gerekli görüldüğünde kentsel dönüşüm işlemi gereğince yıkım işlemi başlatılır.
Riskli yapı tespitlerinin maliyetini kat malikleri ödüyor. Testi yaptırmak için bina sakinlerinden bir kişinin başvurması yeterli oluyor. Bina performans analizi için lisanslı firmalar her kattan karot alıyor.
Ağır hasar olmadığı bir durumda depreme dayanıklılık raporu alabilmek için binanın teknik üniversiteler, İnşaat Mühendisleri Odası veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisans almış yapı denetim firmalara başvurmak gerekir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirdiği belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları deprem testi yapmakla ve deprem raporu hazırlamakla yetkilendirilmiştir. .
5.000 TL - 50.000 TL
En uygun Riskli Yapı Tespiti fiyatları Armut'ta seni bekliyor. Profesyonel ve güvenilir Riskli Yapı Tespiti hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Riskli Yapı Tespiti fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
İlk olarak https://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden e-devlet bilgileri ile beraber sisteme giriş yapılmalıdır. Buradan Türkiye Deprem Tehlike Haritası sayfasına direkt olarak bağlanılır. Adres sorgulama butonuna tıklanır ve gereken adres bilgileri (il, ilçe, köy, mahalle vb.)
Yaşadığınız binanın depreme dayanıklılığını test ettirmek için önünüzde iki yol var: Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmi kurumlara başvurmak veya özel bir şirketle anlaşmak. Birçok belediyenin deprem laboratuvarı yok ve zaten nihai denetim yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda.
Bazı durumlarda, belediyeler bina incelemeleri veya risk raporları yapabilir. Ek olarak, belediyenin ilgili bölümüne başvurarak yardım veya yönlendirme alabilirsiniz. Ayrıca, bazı sigorta şirketlerinin sigortalama prosedürlerinin bir parçası olarak bina risk raporu için bu yerlere başvurabilirsiniz.
Tespit çalışmaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na resmi başvurular yapılırken, sigortası olanların zararlarının tazmini için ise Doğal Afet Sigortaları Kurumu'na (DASK) başvurmaları gerekiyor.
Depreme dayanıklılık tespiti konusunda sadece ev sahipleri değil, kiracılar da evlerini inceletebilir. Hızlı Tarama yöntemiyle tespit yaptırmak için herhangi bir kat malikinin müracaat etmesi yeterli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri