Şehrâzâd, efsanevî Fars prensesi ve Binbir Gece Masalları'nın anlatıcısıdır.
Hikâyelerin çekirdeğini, eski bir Fars kitabı olan Hazâr Afsâna (Bin Efsane) oluşturmuştur. 9. yüzyıl dolaylarında hikâyeleri derleyenin ve Arapçaya çevirenin masalcı Ebu Abdullah Muhammed el-Gahşigar olduğu söylenmektedir.
orta doğu kökenli bir eser olan binbir gece masalları kitabı, doğu halk edebiyatının başyapıtları arasında yer alır.
Masalların başkahramanı ve anlatıcısı Şehrazad, masallar boyunca erkek egemen bir toplumda kocası Şehriyar tarafından başlatılan kadın karşıtlığı ve kadını itibarsızlaştırma girişimini boşa çıkarmak için çabalar ve kısmen başarılı olur.
Binbir Gece Masalları'nın yasaklanması daha önce de Mısır gündeminin başköşesine serilmiştir. Mısır ahlak polisi genel ahlakı bozucu hikâye ve sözler içerdiği gerekçesiyle kitabı 1985'te yasaklamıştı.
İlgili 44 soru bulundu
Masallar bu uyarıyla başlar ve buna inanan sayısı hiç de az değildir. İnanışa göre masalları okumayı bitiren kişi ölecektir ya da diğer bir deyişle hiçbir ölümlü masalları bitiremeyecektir. Aslında buna bir hurafe olarak değil de edebi yönden yaklaşırsak çok da yanlış bir düşünce olmadığını görebiliriz.
Binbir Gündüz Masalları'nın çıkış yeri Hindistan olarak gösterilmesine rağmen, masalların sergilendiği coğrafya Ortadoğu merkezlidir. Mısır ile Cava adaları arasında çekilecek bir çizgide Bağdat odak noktasıdır. Bu, Binbir Gece Masalları için de böyledir.
Binbir Gece Masallarının ana çerçevesini oluşturan masal, Şehrâzâd ile Şehriyar'ınkidir. Efsaneye göre Pers Şehinşahı (şahlar şahı) Şehriyar, eşi kendisini aldatınca tüm kadınlardan intikam almaya karar verir.
Öz. Öz: Binbir gece masalları 1001 gece devam ettiğine inanılan, hikâye içinde hikâye anlatım tekniği ile bir çerçeve hikâye içinde 264 hikâyeden oluşan bir masal antolojisidir.
sonunda şah şehriyar şehrazat'ın kendisini gerçekten sevdiğini inananır ve şehrazat'ın kardeşi dünyazat ile kendi kardeşi şehzaman'ı evlendirir ve masal biter. masal içinde masal tekniğiyle anlatılan binbir gece masalları, islamiyetin hakim olduğu ülkelere has fantastik öğeleri barındırır.
Binbir Gece Masalları Şehrazat'ın Şehriyar'a aktarmak istediği adalet, aşk, haksızlıkların önlenmesi, aile hayatı ve kahramanlıklar temalı hikayelerden oluşur. Şehrazat her gece anlattığı bu hikayeler ile hükümdarı Şehriyar'ın daha iyi bir insan olması için uğraşır.
Görüldüğü gibi el-Mes'ûdî, Binbir Gece Masalları'nın temelinde Hezâr Efsane'nin bulunduğunu ve dolayısıyla bu masalların Hint-Fars kökenli olduğunu kabul etmektedir.
Müsâmeretnâme (Osmanlıca: مسامرتنامه), Emin Nihat Bey tarafından yazılmış ve Türk hikâyeciliğinin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilen eserdir.
Binbir Gece Masalları, diğer adı ile Arap Geceleri; hikâye, masal, destan, menkıbe ve fıkraları bir araya toplayan, eski Hint edebiyatında başka örneklerine de rastladığımız 'çerçeveli hikâye'ler tipinde ve tekniğinde bir Arapça külliyattır.
Galland'ın 1704'te Fransa'da yayımlanmaya başlayan çevirisi aynı zamanda en etkili, en kalıcı ve en çok okunmuş olanıdır da. Binbir Gece Masalları'nın aslında bu çeviriyle tamamlandığını, bu çeviri yüzünden bu bitip tükenmez hikâyeler ormanının bütün dünyada ünlü olduğu söylenebilir.
Masalların son halinde anlatıcı rolündeki Şehrazad'ın öykülere 14'üncü yüzyılda eklendiği düşünülür. Binbir Gece Masalları, Doğu'nun bütün renklerini ve motiflerini taşır. Dönemin sosyal yaşantısı, kültürü, insanları masallarda canlı bir şekilde aktarılır.
Binbir Gece Masalları: Dünya Çocuk Klasikleri (7-12 Yaş)
Grimm Masalları (Almanca: Kinder- und Hausmärchen), Grimm Kardeşler tarafından yazılan masal külliyatı. İlk baskısı 1812 yılında Almanca olarak kaleme alınmıştır. Eserde dünyaca ünlü pek çok masal yer alır.
Şehrazat, diğer adı ile Binbir Gece Masalları
Eşi tarafından aldatılan Şehriyar her gece bir başka kadın ile birlikte olup sabahına onu öldürür. Vezirin kızı Şehrazat bu kötü gidişata bir son vermek ister ve Şehriyar'ın eşi olmaya aday olur. Vezir kızını bu sevdadan vazgeçirmek için uğraşsa da başarılı olamaz.
Yüzlerce yıl boyunca, Çin'den Kuzey Afrika'ya uzanan ve Çin, Çin Hindi, Hindistan, İran, Irak, Türkiye, Suriye ve Mısır'ı kapsayan bir alanda anlatılan Binbir Gece Masalları, ilk kez Antoine Galland tarafından düzenlenip Fransızcaya çevrilerek (1704-17, 12 cilt) dünyaya tanıtıldı.
Neredeyse bir asırlık bir geçmişe sahip olan Ferik Ahmet Paşa Yalısı bir dönem Binbir Gece dizisinin kahramanları Şehrazat ve Onur'a evsahipliği yaptı. İstinle- Yeniköy yolu üzerindeki yalının ilk sahibi İlk sahibi Koca Reşit Paşa'nın kızı Ferendiz Hanım.
Çıkış noktası İran olsa da, Arapçadan Farsçaya, Türkçe- ye ve Hindustanî dillere çevrilmiş olan bu masallar, Arap eseri olarak tüm Doğu'ya yayılmıştır.
Binbir Gündüz Masalları, birbir içine geçen birçok hikayeden oluşmaktadır. Keşmir hükümdarı Turan Bey'in kızı Ferahnaz'a, erkeklerin vefasız olduğu konusundaki olumsuz görüşlerini değiştirmek için dadısının anlattığı masallardan oluşuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri