binbir gece masalları hakkında yapılan araştırmalarda bu hikayelerin tek bir söyleyenden ortaya çıkmadığı ortaya koyulmuştur. hindistan, iran, arap ve mısır kültürlerinin ortak katkıları sonucunda oluşmuş hikayelerin derlenmesi şeklinde günümüze ulaşmıştır.
Kıraç - Binbir Gece Jenerik (Official Audio) - YouTube.
Şehrâzâd, efsanevî Fars prensesi ve Binbir Gece Masalları'nın anlatıcısıdır.
Binbir Gece Masalları'nın yasaklanması daha önce de Mısır gündeminin başköşesine serilmiştir. Mısır ahlak polisi genel ahlakı bozucu hikâye ve sözler içerdiği gerekçesiyle kitabı 1985'te yasaklamıştı.
Masallar bu uyarıyla başlar ve buna inanan sayısı hiç de az değildir. İnanışa göre masalları okumayı bitiren kişi ölecektir ya da diğer bir deyişle hiçbir ölümlü masalları bitiremeyecektir. Aslında buna bir hurafe olarak değil de edebi yönden yaklaşırsak çok da yanlış bir düşünce olmadığını görebiliriz.
İlgili 40 soru bulundu
Binbir Gece Masalları, Arap edebiyatının en güzel eserlerinden biri olarak görülür. Gerek eskiliği gerekse anonim oluşu, bu masalların hızla yayılmasına yol açmıştır.
Binbir Gece Masalları Şehrazat'ın Şehriyar'a aktarmak istediği adalet, aşk, haksızlıkların önlenmesi, aile hayatı ve kahramanlıklar temalı hikayelerden oluşur. Şehrazat her gece anlattığı bu hikayeler ile hükümdarı Şehriyar'ın daha iyi bir insan olması için uğraşır.
sonunda şah şehriyar şehrazat'ın kendisini gerçekten sevdiğini inananır ve şehrazat'ın kardeşi dünyazat ile kendi kardeşi şehzaman'ı evlendirir ve masal biter. masal içinde masal tekniğiyle anlatılan binbir gece masalları, islamiyetin hakim olduğu ülkelere has fantastik öğeleri barındırır.
Öz. Öz: Binbir gece masalları 1001 gece devam ettiğine inanılan, hikâye içinde hikâye anlatım tekniği ile bir çerçeve hikâye içinde 264 hikâyeden oluşan bir masal antolojisidir.
Binbir Gece Masalları (8 Kitap Takım )
Görüldüğü gibi el-Mes'ûdî, Binbir Gece Masalları'nın temelinde Hezâr Efsane'nin bulunduğunu ve dolayısıyla bu masalların Hint-Fars kökenli olduğunu kabul etmektedir.
Binbir Gece Masalları: Dünya Çocuk Klasikleri (7-12 Yaş)
Oğlu Lösemi hastası olan ve hastalığının tedavisi için yüklü miktarda paraya ihtiyacı olan bir annenin yaşadığı ikilemi anlatan Binbir Gece, fedakarlık ve aşk arasında kalan Şehrazat'ın öyküsünü ekranlara taşıyor.
Günümüzde bu görüş kabul görür ve Pétis'nin "Binbir Gündüz Masalları", "edebî yaratıcılıkla, çeviri, adaptasyon ve uydurmacanın karışımı bir eser” olarak değerlendirilir. Binbir Gündüz Masalları'nın ilk Türkçe çevirisi Ahmed Raşid tarafından Elfü'n Nehar ve'n Nehar adıyla yapılmıştır.
Dilara Kavadar'ın yıllar önce Halit Ergenç ve Bergüzar Korel'in başrolünü paylaştığı Kanal D'nin efsane dizilerinden Binbir Gece'de rol aldığı ortaya çıktı. Kavadar, dizide Onur'un kızı Nilüfer karakterine hayat verdi.
Galland'ın 1704'te Fransa'da yayımlanmaya başlayan çevirisi aynı zamanda en etkili, en kalıcı ve en çok okunmuş olanıdır da. Binbir Gece Masalları'nın aslında bu çeviriyle tamamlandığını, bu çeviri yüzünden bu bitip tükenmez hikâyeler ormanının bütün dünyada ünlü olduğu söylenebilir.
Şehrazat, diğer adı ile Binbir Gece Masalları
Eşi tarafından aldatılan Şehriyar her gece bir başka kadın ile birlikte olup sabahına onu öldürür. Vezirin kızı Şehrazat bu kötü gidişata bir son vermek ister ve Şehriyar'ın eşi olmaya aday olur. Vezir kızını bu sevdadan vazgeçirmek için uğraşsa da başarılı olamaz.
Yayına hazırlayıp taktim ettiğimiz kitap, İran Masalları kategorisinde kabul edilen, yazarı/derleyeni bilinmeyen anonim bir eserdir. Kimi kaynaklarda Binbir Gece Masallarına nazire olarak çıralılmış olabileceğinden söz edilmektedir.
Müsâmeretnâme (Osmanlıca: مسامرتنامه), Emin Nihat Bey tarafından yazılmış ve Türk hikâyeciliğinin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilen eserdir.
Yüzlerce yıl boyunca, Çin'den Kuzey Afrika'ya uzanan ve Çin, Çin Hindi, Hindistan, İran, Irak, Türkiye, Suriye ve Mısır'ı kapsayan bir alanda anlatılan Binbir Gece Masalları, ilk kez Antoine Galland tarafından düzenlenip Fransızcaya çevrilerek (1704-17, 12 cilt) dünyaya tanıtıldı.
Masalların son halinde anlatıcı rolündeki Şehrazad'ın öykülere 14'üncü yüzyılda eklendiği düşünülür. Binbir Gece Masalları, Doğu'nun bütün renklerini ve motiflerini taşır. Dönemin sosyal yaşantısı, kültürü, insanları masallarda canlı bir şekilde aktarılır.
Örneğin Binbir Gece Masalları'ndaki “1001” sayısı bir palindrom sayıdır. Palindrom sayılar, palindrom kelimelere göre daha karmaşıktır.
Grimm Kardeşler: Jacob Grimm (1785-1863) ve Wilhelm Grimm (1786-1859), tanınmış iki Alman masal yazarıdır.
Kardeşi Dünyazad özgür dünya anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri