İSTANBUL (AA) - Türkiye'nin en büyük entegre yassı çelik üreticisi Erdemir, grup şirketi Ermaden'in Bingöl-Avnik mevkiinde bulunan demir madeni sahasında yaklaşık 550 milyon dolarlık yatırımla peletleme tesisi kuracak.
300 milyon ton rezerv tespit edildi
Arama çalışmalarının devam ettiği bölgede 162 bin metre sondaj çalışması yapıldı ve yaklaşık 300 milyon ton demir cevheri rezervi tespit edildi.
2006 – Özelleştirme kapsamında Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.'yi OYAK satın aldı. 27 Şubat 2006 tarihinde Erdemir'in özelleştirme süreci, kamu hisselerinin OYAK'a devri ile tamamlandı. Böylece Erdemir Grup şirketlerinden Erdemir Maden de OYAK iştiraklerinden biri oldu.
Ülkemizin demir peleti üreten tek tesisi olan Erdemir Maden'in yıllık pelet üretim kapasitesi 1.500.000 ton/yıldır.
Ereğli Demir Çelik'in (Erdemir) bağlı ortaklıklarından Ermaden, Bingöl-Avnik demir madeni sahasında 250-300 milyon ton demir cevheri rezervi buldu. Şirket buraya yaklaşık 550 milyon dolar yatırımla Peletleme Tesisi kurma kararı aldı.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye'nin en büyük yassı demir üreticisidir. Şirketin 2 adet limanı vardır. Erdemir, Karadeniz Ereğli'sinin can damarı olarak nitelendirilmektedir.
Oyak, Ataer isimli bir şirket kurdu. Bu şirket Erdemir`in ana hissedarı olacak. Bu şirketin yüzde 41`i çelik üretiminde dünya ikincisi Arcelor`a devredilecek. Yani Arcelor, Oyak ile ortak olacak ve Erdemir`de söz sahibi olacaktır.
OYAK'ın Erdemir'i satın alması ile birlikte; 27 Şubat 2006 tarihinde İsdemir, OYAK çatısı altında faaliyet göstermeye başladı. Hâlen İsdemir hisselerinin %94,87'si Erdemir'e, %5,13'ü ise diğer sahiplere aittir.
Özel bir şirket olarak kurulan Ereğli Demir Çelik Fabrikalarının kurucu ortakları arasında Ankara Ticaret ve Sanayi Odası, Karabük Demir Çelik İşletmeleri, Coppers Assocates (Koppers Company Inc,Westinghouse Electric Incl.Corp.,Blaw Knox Company), Sümerbank ve Türkiye İş Bankası yer almıştır. 600 milyon Türk sermayesi ...
Ereğli Demir ve Çelik (Erdemir), 2019 yılında dünyanın en büyük ham çelik üreticileri 'Worldsteel' listesinde 46. sırada yer aldı.
HEKİMHAN DEMİR ÇELİK MADENCİLİĞİ
olarak faaliyetini sürdürmüştür. Şubat 2007 yılı itibariyle 33 yıllık işletme hakkı Kolin İnşaat A.Ş. tarafından devralınmış, buluculuk ve işletme faaliyetlerini yürütmek üzere 18 Ocak 2007 yılında holding bünyesinde Hekimhan Madencilik A.Ş kurulmuştur.
Özelleştirme işlemleri hala tamamlanmayan İSDEMİRde parasızlık nedeniyle inşaat demiri üretimi durdu.
1970 yılında üretime başlayan Türkiye'nin aynı zamanda yassı ve uzun ürün üretebilen tek çelik üreticisi İsdemir, uluslararası kalite standartlarında sıcak haddelenmiş sac, levha ile uzun ürünler (kütük ve kangal) üretiyor.
Ereğli Demir Çelik (EREGL) %90 bağlı ortaklığı Erdemir Madencilik, yaptığı açıklamada Bingöl - Avnik maden sahasında, 250 Milyon Ton'dan fazla demir cevheri bulduğunu açıkladı. Sahaya 550 Milyon Dolar'lık yatırım yapacağını açıklayan şirket, kar artışı beklentisi doğurdu.
Demir madeni şirketleri
Türkiye'de en büyük demir cevheri işletmesi ise Divriği'de bulunuyor. Divriği demir cevheri zenginleştirme tesisinde yılda yaklaşık 500.000 ton 10 mm boyutunda zenginleştirilmiş sinterlik konsantre, pelet tesisinde ise yılda 1.000.000 tonun üzerinde pelet üretiliyor.
Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir. Karabük, İskenderun ve Ereğli'de işlenmektedir.
Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'ndaki (EREGL) hisselerinin 2%'sini daha sattı. Satış, Borsa İstanbul'un 2 Ocak'ta rekor seviyeden kapanmasını sağlayan hisse rallisinin ardından geldi.
Entegre çelik üreticileri olan Erdemir ve İsdemir, ülkemizdeki ve dünyadaki çelik kullanıcılarına, yüksek kalitede ve dünya standartlarındaki yassı ve uzun çelik ürünleriyle katma değer sağlıyor.
Dünyanın başlıca çelik üreticilerinden ArcelorMittal'in Erdemir'deki hisseleri Expert Placement Services Limited ve Arcelor Investment Services adlı iki bağlı ortaklığın elinde bulunuyor.
ING Grubu olarak, Türkiye pazarına 2007 Aralık ayında Oyak Grubu'ndan Oyak Bank'ın %100 hissesini satın alarak girdik. 7 Temmuz 2008'den itibaren, ING Bank olarak Türkiye'deki bireysel ve kurumsal müşterilerimize dünya standardında finansal hizmet sunmaya başladık.
Listeye giren 116 üretici firma ve grubun 57'sini Çinli üreticiler oluştururken, Türkiye'de yerleşik kuruluşlardan Erdemir Grubu 7,1 milyon tonluk üretimi ile listenin 47'inci sırasında yer aldı.
OYAK, Türkiye dahil 22 ülkede, 109 şirketi ve 32 bine yakın çalışanıyla yarattığı istihdam ile Türkiye ekonomisine artan oranda katma değer sağlamaktadır.
Erdemir'in yüzde 46.12'sinin Oyak'a devrine ilişkin sözleşmenin imzalanmasıyla 2 milyar 770 milyon dolar ÖİB'nin hesabına geçti. Böylece ÖİB, yılbaşından bu yana yaptığı devirlerle 7 milyar 129 milyon doları kasasına koydu. Oyak, TSKB'nin Erdemir'deki hissesine de 190.2 milyon dolar ödedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri