Bingöl'de cari açığı yıllık 600 milyon dolar düşürecek ölçekte demir cevheri keşfedildi. İstihdam ve yatırıma önemli katkı sağlayacak gelişmeyi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı. TRT Haber ekibi, demir cevherinin bulunduğu bölgeyi ve çalışmaları görüntüledi.
Erdemir, grup şirketi Ermaden'in Bingöl-Avnik mevkiinde bulunan demir madeni sahasında yaklaşık 550 milyon dolarlık yatırımla peletleme tesisi kuracak. Türkiye'nin milli ve yerli kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasını hedefleyen bu yatırım hem kurulum hem de işletim aşamasında istihdama büyük katkı sağlayacak.
Ereğli Demir Çelik (EREGL) %90 bağlı ortaklığı Erdemir Madencilik, yaptığı açıklamada Bingöl - Avnik maden sahasında, 250 Milyon Ton'dan fazla demir cevheri bulduğunu açıkladı. Sahaya 550 Milyon Dolar'lık yatırım yapacağını açıklayan şirket, kar artışı beklentisi doğurdu.
Yatırım Yapılacak… Erdemir Madencilik (Ermaden), Bingöl-Avnik demir madeni sahasında yapılan sondaj çalışmaları sonucunda yoğun cevherleşme tespit edildiğini ve bu kapsamda bölgeye peletleme tesisi kurulması için yatırım kararı alındığını duyurdu.
Ülkemizde entegre demir-çelik fabrikalarında kullanılabilecek özellikteki demir cevheri rezervleri; Sivas-Erzincan-Malatya, Kayseri-Adana, Kırşehir-Kırıkkale-Ankara ve Balıkesir bölgelerinde yer almaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
300 milyon ton rezerv tespit edildi
Arama çalışmalarının devam ettiği bölgede 162 bin metre sondaj çalışması yapıldı ve yaklaşık 300 milyon ton demir cevheri rezervi tespit edildi.
Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir. Karabük, İskenderun ve Ereğli'de işlenmektedir.
Dağlardaki petrol
Groskoph, Hakkâri, Bingöl, Siirt dolaylarında ve Dicle Nehri kıyısında zengin petrol rezervlerinin bulunduğunu kaydediyor.
Kuzey Brezilya'daki Para eyaletinde bulunan Vale'nin sahip olduğu Carajas madeni, Aralık 2012 itibariyle 7.27 milyar ton kanıtlanmış dünyanın en büyük demir cevheri madenidir.
Brezilya ve Avustralya dünyada en büyük demir cevheri rezervine sahip ülkelerin başında gelmektedirler. 180 milyar ton dünya demir cevheri rezervinin yaklaşık % 35'i bu iki ülkededir. 2003 yılında entegre demir-çelik tesisleri için dünyadaki bu rezervlerden 1.2 milyar ton demir cevheri üretimi gerçekleştirilmiştir.
27 Şubat 2006 tarihinde Erdemir'in özelleştirme süreci, kamu hisselerinin OYAK'a devri ile tamamlandı. Böylece Erdemir Grup şirketlerinden Erdemir Maden de OYAK iştiraklerinden biri oldu.
Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesi sınırları dahilindeki Alacaağzı Kömür İşletmesini 2019 yılında devreye alan Erdemir Maden'in taşkömürü ve kuvars kumu madenleri bulunuyor.
Ereğli Demir Çelik'in (Erdemir) bağlı ortaklıklarından Ermaden, Bingöl-Avnik demir madeni sahasında 250-300 milyon ton demir cevheri rezervi buldu. Şirket buraya yaklaşık 550 milyon dolar yatırımla Peletleme Tesisi kurma kararı aldı.
Ermaden Genel Müdürü Halil Yıldırım, şirketin Bingöl'deki tesisinin temelinin 2023'te atılacağını ve 36 ila 42 ay arasında bitirilmesinin hedeflendiğini söyledi.
🔸29 Ekim 2023'te (tahmindir) yeni demir cevheri madeni, 2024 sonunda yeni peletleme tesisi açılışları var.
Ülkemizin yıllık demir ihtiyacının 4 milyon tonluk kısmı yurtiçi kaynaklardan sağlanmakta, geri kalan kısmı için yılda yaklaşık 150-200 milyon dolar döviz ödenerek ithalatla (tüvenan cevher) karşılanmaktadır. Demir ithalatının büyük bir kısmı da hurda demir olarak yapılmaktadır.
Toprakta da bol miktarda demir bileşikleri bulunur. Bitkiler demiri topraktan, hayvan ve insan organizması da bitkilerden alır. Demir için en iyi kaynaklar karaciğer, böbrek, kalp, sakatatlar, yumurta sarısı, balık, istiridye, fasulye, ıspanak, buğday ve yulaf unu, hurma, ceviz, fındık, kuru kayısı ve pekmezdir.
Demir minerali en fazla; et, yumurta sarısı, dalak, karaciğer, böbrek, kuru meyveler, fındık, hurma, koyu yapraklı sebzeler, tahıllar, pirinç, midye, istiridye, armut, fasulye, kabak, maden suyu, badem, pancar, tavuk, mısır gevreği, balık, şeftali, kahve gibi gıdalarda bulunur.
Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır. Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır.
İran – 158.400 milyon varil: 160 bin milyon varil kanıtlanmış petrol rezervi olan İran, küresel petrol kaynakları açısından iyi durumda.
Demir çıkarımının %80'ini Doğu Anadolu bölgesi içerisinde kalan Divriği sağlar. Balıkesir'de Eymir ve Çarmık, Ege Bölgesinde Ayazmand ve Torbalı, Kahramanmaraş ile Kayseri arasında Faraşa ve Karamadazı, Sivas Hekimhan arasında Hasan Çelebi ve Doğu Marmara'da Çam Dağı, önemli demir alanlarıdır.
Demir; yeryüzünde en çok ABD, Fransa, İngiltere, İsveç, İspanya, Belçika, Almanya ve Rusya'da üretilmektedir. Türkiye'de de birçok demir yatağı vardır. Ülkemizde, Sivas Divriği demir yatakları en önemli yataklardandır.
Çamdağ demir yatağı, Silüriyen yaşlı arkoz, kumtaşı, ve konglomera ile başlayan, uyumsuzlukla Alt Devoniyen yaşlı kuvarsa konklomeraları, kil ara katkılı kireçtaşı ve dolomitlerle devam eden sedimanter istif içinde bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri