Biyomateryal veya biyomalzeme tıbbi sistemler için biyolojik sistemlerle etkileşime girecek şekilde tasarlanmış herhangi bir maddedir. Terapötikdir, vücudun doku işlevini tedavi eder, güçlendirir, onarır veya değiştirir veya tanısaldır. Bir bilim olarak, biyomalzemeler yaklaşık elli yıldır mevcuttur.
➢Biyomalzemeler, insan vücudundaki canlı dokuların işlevlerini yerine getirmek ya da desteklemek amacıyla kullanılan doğal ya da sentetik malzemeler olup, sürekli olarak veya belli aralıklarla vücut akışkanlarıyla (örneğin kan) temas ederler. BİYOUYUMLULUK NEDİR ?
Biyomalzeme, uygulandığı kemik dokuyla, arada sınırlı fibröz bir doku olmadan birleşir. Çoğu zaman biyomalzemeler uygulandıkları dokuyu, dokularda kendilerine uygulanan metaryali etkilemek çabasındadırlar. Biyoinert etki, bu tür etkileşimlerin görülmediği biyomalzeme-doku ilişkisine verilen addır.
Biyouyumluluğu yüksek olan malzemeler, kısacası biyomalzemeler; metaller, seramikler, polimerler ve kompozit malzemeler olarak gruplandırılmaktadır. Biyoseramikler; vücudun zarar gören veya işlevini yitiren parçalarının tamiri, yeniden yapılandırılması veya yerini alması amacıyla kullanılan seramiklerdir.
Ameliyat ipliği, vidalar, deri implantasyonu, silikonlar, diş telleri ve dental implantlar gibi pek çok alanda biyomalzemeler kullanılmaktadır. Biyomalzemeler, teknolojik gelişmesini sürdürürken biyouyumluluklarının çok önemli olduğu karşımıza çıkmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Biyomalzemeler, sadece protez ve implant olarak değil, ekstrakorporeal cihazlarda (vücut dışına yerleştirilen fakat vücutla etkileşim halindeki cihazlar), teşhis kitlerinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Biyomalzemelerin Kısa Tarihi
1880'de fil dişinden yapılmış protezler vücut içine yerleştirilmiş. İlk metal protez vitalyum 1938'de üretilmiş. Fakat daha sonraları bu protez, ciddi anlamda metal korozyonuna uğramış ve canlı organizmalar için tehlike oluşturmuş.
BİYOSERAMİK Vücudun zarar gören veya işlevini yitiren organlarının onarımı, yeniden yapılandırılması veya yerini alması amacıyla özel olarak tasarlanan seramiklere denir. Neden biyoseramik ? Biyoseramikler, genelde sert iskelet dokularını onarmak veya bu dokuların yerine geçmede kullanılırlar.
Biyoinert seramikler, implante edildikleri mikroçevre içerisinde pasiftirler. Kendilerini çevreleyen doku ve organlarla herhangi bir tepkimeye girmezler.
Biyomalzeme olarak kullanılan iki tip kobalt-krom alaşımı vardır. Bunlar; CoCrMo • CoNiCrMo alaşımlarıdır.
Doğal Biyouyumlu Polimerler
Doğal polimerler, biyolojik olarak üretilen ve benzersiz işlevsel özelliklere sahip olan polimerlerdir. Proteinler (örneğin kollajen, jelatin, elastin, aktin, vb), polisakkaritler (selüloz, nişasta, dekstran, ki tin, vb) ve Polinükleotidler (DNA ve RNA) başlıca doğal polimerlerdir.
ZET Biyomalzemeler, insan vücudundaki organ ya da dokuların işlevlerini yerine getirmek veya desteklemek amacıyla kullanılan malzemeler olup, metaller, seramikler, polimerler ve kompozitler olmak üzere 4 gruba ayrılırlar.
Vücudun tamamını veya bir sistemini tedavi etmek, ogmente etmek; doku, organ veya vücudun bir fonksiyonunu yerine koymak amacıyla kullanılan ilaç harici doğal veya yapay herhangi bir veya birden fazla maddenin karışmasından oluşan materyallere biyomateryal denir.
Vücudun hasarlı, hastalıklı veya aşınmış kısımlarında kullanılmak üzere tasarlanan ve üretilen seramikler biyoseramik olarak adlandırılır. Biyoseramikler, polikristalin yapılı seramik (alümina ve hidroksiapatit), biyoaktif cam, biyoaktif cam seramikler veya biyoaktif kompozitler şeklinde hazırlanabilir.
Biyomalzemeler Ve Kullanım Alanları
Özellikle metal ve alaşımlar bir çok alanda biyomalzeme olarak kullanılmaktadır. Çünkü, mekanik ve kimyasal yapıları bu iş için uygundur. Metal ve alaşımlar; diş protezinde, kas iskelet sisteminde ve kalp kapakçıklarında sıklıkla kullanılmaktadır.
Seramik kir, leke ve pas tutmama özelliği sayesinde yaşantınızı kolaylaştırır ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Nem yaymaması ve yüzeyinde mikrop barındırmaması sayesinde oldukça sağlıklı bir seçimdir. Ortamdaki doğal nemi korur ve alerjik hastalıkları tetiklemez. Ayrıca seramik en uzun ömürlü kaplama malzemesidir.
|Bazıları antika olan seramik eşyalar olmadı, seramik işiyle uğraşan kişiler işsiz kalırlardı, mutfakta çokça kullandığımız seramik tabak çanak vb. şeylerimi olmazdı. Zaten mutfaklardaki çoğu araç gerek seramik olduğundan cam tabaklara vb. şeylere kalırdık. Evimize koyduğumuz süs eşyaları, abajurlar falan da olmazdı.
Seramik, yüksek ısıda pişirilen ve ardından soğutma ile hazırlanan inorganik, metalik olmayan bir katıdır. Genellikle kil, kaolen, kuvars, feldspat gibi maddelerin yüksek sıcaklıkta birleşmesi ile meydana gelirler.
Biyoseramik kök kanal patı, kök kanalda enfekte olmuş pulpa dokusunun çıkarılmasından sonra kök kanalı doldurmak için kullanılır. Bioserra akışkan bir macun kıvamındadır ve tek kullanımlık uç ve yoğunlaştırıcı bir ajan kullanılarak kök kanal içerisine kolayca uygulanır.
Biyoaktif malzemeler, ara yüzeyde kendine özgü bir biyolojik tepki oluştururlar ve sonuçta malzeme ve dokular arasında kemik oluşumu. Biyoaktif seramikler kemikle etkileşime girdiğinde bağlanma gerçekleştirebilen seramiklerdir. Bunlar; biyoaktifcamlar ve kalsiyum fosfatlardır.
Kompozit Biyomalzemeler
Kompozit, farklı kimyasal yapıdaki iki ya da daha fazla sayıda malzemenin, sınırlarını ve özelliklerini koruyarak oluşturduğu çok fazlı malzeme olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla kompozit malzeme, kendisini oluşturan bileşenlerden birinin tek başına sahip olamadığı özelliklere sahip olur.
Biyomalzeme bilimi tıp, biyoloji, kimya, doku mühendisliği ve malzeme biliminin öğelerini kapsar. Biyomalzeme doğadan elde edilebilir ya da metal bişenler, polimerler, seramikler ya da bileşik maddeler kullanan bir çeşit kimyasal yaklaşımlarla labarotuvarda sentezlenebilir.
Metalik Biyomalzeme Türleri
Metallerin biyolojik ortama uygunluğu vücut içerisinde korozyona uğramalarıyla ilgili. İnsan vücudundaki akışkan, su, çözünmüş oksijen, klorür ve hidroksit gibi çeşitli iyonlar içerir. Bu nedenle, insan vücudu biyomalzeme olarak kullanılan metaller için oldukça korozif bir ortamdır.
Polimerik Biyomalzemeler: Yaşayan sisteme implante edilmek ve organ ve dokuların işlevlerini kısmen veya tümden üstlenmek üzere tasarlanmış materyaller biyomateryallerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri