Bebek keçi sütü tüketmeye 8. ayını doldurduğu andan itibaren başlayabilir.
Keçi sütünün inek sütüne oranla daha az alerjen etki gösterdiğinden bahsettik ancak 12. aydan önce bebeklerin sindirim sistemi keçi sütünü sindirecek düzeyde gelişmez. Bu sebeple 12. aydan önce bebeğinize keçi sütü veya inek sütü verilmesini istemiyoruz!
Yapılan araştırmalar keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olduğunu ortaya koymuştur. A, B ve D vitamini yönünden son derece faydalı olan keçi sütünün laktoz değeri ise inek sütüne göre azdır. Ancak bu özelliğine rağmen bebeklerinize bir yaşından önce keçi sütü vermemelisiniz.
Keçi sütünün besin değeri yüksektir. Protein ve mineral açısından oldukça zengindir. Keçi sütü maması özellikle de kilo alma sorunu yaşayan bebeklere verilmektedir. Doktorun uygun gördüğü ölçüde ve aralıklarla keçi sütü maması alan bebeklerin kilo ve boy gelişimi pozitif yönde gelişebilir.
Normal sütlere göre daha küçük yağ molekülleri içerdiğinden ve proteinin oluşturduğu pıhtı daha yumuşak olduğundan hazmı da kolay olan keçi sütü bebeklerin ve sindirim zorluğu çeken kişilerin beslenmesinde kolaylık sağlar.
İlgili 43 soru bulundu
Günlük yaklaşık olarak 0.2 litre ile 0.3 litre arasında süt ürettiği bilinen dişi eşeklerden elde edilen eşek sütü anne sütüne en yakın bileşime sahip süt olarak biliniyor.
Keçi sütü gaz yapar mı? İnek sütüne oranla keçi sütü daha az hazım sorunlarına yol açar. Yani inek sütünden oluşan gaz sorunları keçi sütü tüketiminde o kadar da yüksek oranda söz konusu değildir.
Anne sütüne en yakın olan süt keçi sütüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Selenyumdan zengin içeriği ile kansere karşı koruyucudur. İnek sütüne oranla çok daha fazla kalsiyum, magnezyum ve vitamin içerir.
Keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olduğunu belirten uzmanlara göre; vitamin bakımından çok yüksek değerlere sahip olan keçi sütü, bebeklerde 12 ay ve sonrasında kullanılmalıdır.
Bu nedenle arzu edenler bebeklerine 6 aydan itibaren keçi sütü ile yapılmış yoğurt ve peynir verebilirler, fakat keçi sütü ile yapılmış muhallebi, keçi sütüne bisküvi eklemek ve direk olarak çiğ olarak içirmek aynı inek sütünde olduğu gibi 1 yaşına kadar yapılamaması gereken beslenme uygulamalarıdır.
Uzm. Dr. Anıl Yeşildal da bu konuda benzer şeyler söylüyor. İnek sütüne göre daha az alerjik ve daha kolay sindirilen keçi sütü 1 yaşın altındaki bebeklerin böbrekleri, sindirim sistemleri, bağışık sistemleri ve alerji açısından inek sütüne göre çok daha masum.
Kalsiyum açısından zengin besinler arasında peynir, süt, yoğurt, yeşil yapraklı sebzeler ve bazı baharatlar sayılabilir. Ancak süt ürünlerinde inek sütünün bağırsak emilimi sırasında vücuda zarar verdiği bilinmektedir. Bu yüzden keçi ve manda süt ürünleri tercih edilmelidir.
1 yaşından önce inek sütü içen bebeklerde bağırsak içi kanamalar görülebilir. Bu da bebekte kansızlık yani anemiye yol açar. İnek sütü bebeğin vitamin ihtiyacını karşılamaz, bu da gelişim geriliğine ve büyümede yavaşlamaya yol açar. İnek sütünde iyot ve çinko oldukça azdır.
Manda sütü, inek ve keçi sütüyle kıyaslandığında daha yüksek besin değerine sahiptir. Doğum öncesinde ve sonrasında annenin daha sağlıklı olması, süt kalitesinin yükselmesi için manda sütü içmesi önerilir. Şayet annede alerjik bir durum yoksa manda sütü, anne sütünün besin değerini yükselterek üretime destek olacaktır.
4,5 ve 6 aylık bebeklerin normal şartlarda anne sütü ile beslenmesi gerekir. Bebekler için en doğal ve en sağlıklı gıda anne sütüdür. Fakat ek gıda verilmek istenirse 4 aylıktan itibaren bebeklere keçi sütü yoğurdu, meyve ya da sebze suları vermek mümkündür.
''Keçi sütü, içeriğindeki besin miktarlarının yoğun olması nedeniyle özellikle bebekler için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bebeklere verilmeden önce biraz sulandırıp tüketime hazır hale getirmeliyiz.
Mersin'in Erdemli ilçesinde dünyanın en pahalı sütü olarak bilinen ve besin değeri çok yüksek olan arı sütü hasadı devam ediyor. Tüketicileri uyaran 60 yıllık arı sütü üreticisi Şahbaz Çay, "Kilosu 10 bin liranın altında olan arı sütü sahte arı sütüdür" dedi.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üreticinin, üyelerimizin zor şartlarda üretmiş oldukları sütün değerinden satılması için yapmış olduğumuz değerlendirmeler ve girişimler neticesinde 2022 yılı toptan çiğ keçi sütü referans alım fiyatımız 6,75 tl. + nakliye bedeli (süt toplayana maliyeti 7,5 tl.)
Kalsiyum, protein, potasyum oranı yüksek olan keçi sütü, minik gurmenizin kemik gelişimi açısından faydalıdır. Bebekler için keçi sütü yüksek oranda A ve D vitamini ve bolca B vitamini barındırıyor. Fakat en büyük özelliği inek sütüne göre sindiriminin çok daha kolay olması.
Laktozu fazla olarak yüksek protein değeri taşıyan keçi sütü, kıymetli besin ögelerini bulunduruyor. Yeni doğan döneminde anne sütü yetersizse, ihtiyaç duyacağı besin elementlerini keçi sütünden alınabilir.
Baby Goat Bebek Maması
Baby Goat Bebek Mamaları çiftliklerde yetişen keçilerin tam yağlı sütlerinden üretilmektedir. Bu sayede keçi sütü yağı ile birlikte bitkisel olan birçok faydalı yağı da içermektedir. Keçi sütünün protein, kalsiyum ve potasyum oranı yüksek olduğu için bebeklerin kemik gelişimine faydalıdır.
1 yaşından sonra çocuğun devam sütü denilen hazır mamayı tüketmesi için hiçbir neden yok! 1 yaşına kadar anne sütü mümkün değilse formül mama, sonrasında ise keçi sütü tercih edilmeli.
Günlük diyetimizde yer alan dört önemli besin grubundan birisi olan süt ve süt ürünlerinin özellikle protein ve kalsiyum içeriği açısından tüketilmesini mutlaka öneriyoruz. Süt içerisinde bulunan B2, B12, A vitaminleri, tiamin, niasin, fosfor ve magnezyum olmak üzere birçok besin öğesi önemli kaynaktır.
Bebeklere keçi sütü nasıl verilir? Doktorunuzdan onay aldıktan sonra keçi sütünden yoğurt yapıp bebeğinize yedirebilirsiniz. Yahut keçi sütünü su ile karıştırıp bebeğinize içerebilir veya mamasına ekleyebilirsiniz.
Keçi sütü kemik ve iskelet sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Keçi sütünün yoğun kalsiyum oranı keçi sütünü daha faydalı hale getiriyor. Yağ yakma ve bağırsak çalıştırma gibi görevleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri