Anakart üreticileri, anakart BIOS güncelleme konusunda kullanıcıları uyarır çünkü genelde kısa sürmeyi BIOS update sırasında elektrikler kesilir veya sistem çökerse bilgisayar bozulabilir. BIOS güncelleme ayrıca PC ayarlarını varsayılan değerlere sıfırlar; bu da sistem kararlılığını etkileyebilir.
BIOS güncellemesi, bir bilgisayarın performansı ve stabilitesi için hayati öneme sahip bir adımdır. Güncellemeler genellikle donanım uyumluluğunu artırır, yeni özellikler ekler ve çeşitli hataları düzeltir.
BIOS güncellendiğinde ayarları sıfırlanır. Her güncelleme sonrasında ayarları yeniden yapmanız gerekmektedir.
BIOS, bilgisayarın anakartındaki ROM (Read-Only Memory) bellekte saklanır ve bilgisayarın açılışı sırasında çalışır. BIOS güncellemesi, anakartın yazılımının güncellenmesi demektir. Bu güncelleme, anakartın çalışmasını iyileştirmek, hata düzeltmek veya yeni özellikler eklemek amacıyla yapılır.
İlgili 18 soru bulundu
Özellikle son dönemlerde kullanıcılar performans artışı için bios güncellemelerini takip etmektedirler. Bios güncelleme faydaları, herhangi bir yazılımın güncelleme almasından farksızdır. Hatalar giderilir, sistem/yazılım daha stabilize hale gelir ve performans artışı sağlanır.
BIOS güncelleme, standart bilgisayar bakımı olarak önerilir. Ayrıca bilgisayar performansını artırmaya, donanım bileşenlerine veya Windows yükseltmelere destek sağlamaya veya belirli BIOS güncellemelerini yüklemeye de yardımcı olabilir.
BIOS güncellemesi ancak yeni BIOS sürümünü yükselttiğinizde silinir. Format etki etmez.
Briketleme (Brick) Riski: Elektrik kesintisi sırasında bios güncellemesi tamamlanmadıysa, anakartın bios yongası bozulabilir. Bu durumda, bilgisayarınız briketleme adı verilen bir durumda kalır ve başlatılamaz hale gelir. Anakart tamir veya değişiklik gerektirebilir.
Bilgisayarınızı yeniden başlatın, klavyenizdeki DEL tuşuna basın, BIOS'a girin ve klavyenizdeki F5 tuşuna basın. "Optimize Edilmiş Varsayılanları Yükle" ibaresi ekranda belirdiğinde "Tamam" öğesini seçin. BIOS varsayılan değerlere döndürülecektir.
1- Hiç bir sorun olmaz.
Fabrika ayarları dediğiniz, bios içindeki default ayarlardır. Bu ayarlara getirmek ile sistem zarar görmez, overclock yapanlar ise ayarlarını tekrar eski ayarlarına manuel olarak getirirler ki aynı performans için bu da sizin yapmadığınız bir işlem olduğundan bir sorun teşkil etmez. Hayır sistem zarar görmez .
BIOS pili, sistem saati ve tarihini tutar. Eğer pili bitmişse, bilgisayarın saat ve tarihi sıfırlanır ve her açılışta başlangıç tarihine döner.
Bilgisayar açılışında gelen bios şifresini unutmak, yanlış yaptığımız bir ayar yüzenden Windows'un açılmaması veya bazı durumlarda kasaya görüntü gelmemesi gibi sorunlar yüzünden bazen Bios'u sıfırlamamız (Sıfırlamak demek fabrika varsayılan ayarlarına almak demektir) gerekebilir.
150 TL - 750 TL
Profesyonel ve güvenilir Bilgisayar Format Atma hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Bilgisayar Format Atma fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Format attıktan sonra bilgisayardaki veriler, tamamen silinmez. Hard diskte kendilerini korumaya devam ederler. Ancak hard diske yeni bir dosya kaydedilmek istendiğinde, disk üzerine belirli bir düzende kaydedilmeye başlanır. Bu durum, silinmiş dosyaların tamamen kaybolmasına neden olur.
Retail key ile 1 bilgisayara format atsanız dahi windows kurabilirsiniz. Oem key ile anakartınız windowsu kabul eder ve ona yapışır. Standart key ise tek seferliktir ve format atınca gider.
BIOS yazılımı bilgisayarda kuruludur ve bilgisayar açılırken bilgisayar tarafından işletilen ilk koddur (“önyükleme bellenimi- boot firmware”). BIOS'un temel işlevi işletim sistemini yüklemek ve başlatmaktır; bilgisayarı diğer donanım ve yazılımların çalışmasına hazır hale getirmektir.
BIOS sürümü programlı ve programsız şekilde öğrenilebilir. PC BIOS sürümü öğrenme programsız olarak oldukça basittir. Sistem Bilgisi ile öğrenmenin yolu; Windows arama bölümüne “msinfo32” yazılır.
BIOS'unu yükseltmek istediğiniz bilgisayara USB flash sürücüsünü takın. Bilgisayarı açın ve bilgisayar başlatılırken Dell Giriş ekranında F12 tuşuna art arda basarak önyükleme menüsüne girin. OTHER OPTIONS (DİĞER SEÇENEKLER) bölümünden BIOS Flash Update (Flash ile BIOS Güncelleştirmesi) öğesini seçin.
Öncelikle bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız, ardından sistem kapanırken “Del”, “F2”, “F10” ya da “F12” tuşlarına seri şekilde basmanız, “BIOS setup nedir?” sorusunun da yanıtı olan BIOS ayarlarına giriş yapmanızı sağlıyor.
Çalıştır menüsünü yeniden açın > Msinfo32 yazın ve çalıştır'ı tıklatın. "Özet" bölümünde, sağda "BIOS Sürümü ve Tarihi" nin görüneceği belirli seçeneklere sahip bir panel göreceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri