Bilgisayarı yeniden başlatın. Bilgisayar, BIOS kurulumuna girene kadar klavyedeki F2 tuşuna birkaç kez basın. BIOS kurulumunda BIOS Recovery from Hard Drive (Sabit Sürücüden BIOS Kurtarma) seçeneğinin bulunması Dell bilgisayarınızın BIOS kurtarma 2'yi desteklediği anlamına gelir.
Çökmüş biosu kurtarmak için bios dosyasını fat32 formatlı boş bir usb belleğe kopyalayın. Bilgisayardaki disk sürücülerini söküp arkadaki usb 2.0 girişine flash belleği takıp bilgisayarı açın. Bios kurtarma seçenekleri ekrana gelecektir.
BIOS, bilgisayarı açtıktan sonra çalışan ilk bellenimdir. Bilgisayarınızdaki BIOS bozulursa bilgisayar Windows'a önyükleme yapamaz. BIOS, normal çalışma sırasında, çevresel koşullar (güç dalgalanması ya da güç kesintisi gibi), başarısız BIOS yükseltmesi veya virüs kaynaklı hasarlar nedeniyle bozulabilir.
Bilgisayarınızı yeniden başlatın, klavyenizdeki DEL tuşuna basın, BIOS'a girin ve klavyenizdeki F5 tuşuna basın. "Optimize Edilmiş Varsayılanları Yükle" ibaresi ekranda belirdiğinde "Tamam" öğesini seçin. BIOS varsayılan değerlere döndürülecektir.
İlgili 27 soru bulundu
Bios (CMOS) pilini çıkararak sıfırlamak
Kasa içinde ki anakartın (büyük levha) üzerinde ki pili (genelde alt tarafta olur. Yuvarlaktır ve saat piline benzer) kenarında ki metali çekerek çıkarın. Birkaç dakika bekleyip tekrar takın. Böylece CMOS sıfırlanmış olur.
Fabrika ayarları dediğiniz, bios içindeki default ayarlardır. Bu ayarlara getirmek ile sistem zarar görmez, overclock yapanlar ise ayarlarını tekrar eski ayarlarına manuel olarak getirirler ki aynı performans için bu da sizin yapmadığınız bir işlem olduğundan bir sorun teşkil etmez. Hayır sistem zarar görmez .
BIOS veya UEFI parolaları, kullanıcıların bilgisayara yetkisiz erişimi önlemeleri için bir güvenlik katmanı sağlar.
Sistem Saati ve Tarihi Sıfırlanır
BIOS pili, sistem saati ve tarihini tutar. Eğer pili bitmişse, bilgisayarın saat ve tarihi sıfırlanır ve her açılışta başlangıç tarihine döner. Bu, zamanla yapılan işlemlerde ve programların zamanlamasında sorunlara yol açabilir.
BIOS pili olmadan bilgisayarı çalıştırmak mümkün fakat yazımızın başında da değindiğimiz gibi saat ve tarih ayarı BIOS pili için oldukça önemli bir etken. BIOS pili bilgisayarınızda takılı değilse bilgisayarınızı her açtığınızda sizden tarih ve saat ayarlarını güncellemenizi isteyecektir.
Hayır sıfırlanmaz. Sadece BIOS güncellemesi yaparsanız veya BIOS pilini çıkarırsanız sıfırlanır.
Anakart üreticileri, anakart BIOS güncelleme konusunda kullanıcıları uyarır çünkü genelde kısa sürmeyi BIOS update sırasında elektrikler kesilir veya sistem çökerse bilgisayar bozulabilir. BIOS güncelleme ayrıca PC ayarlarını varsayılan değerlere sıfırlar; bu da sistem kararlılığını etkileyebilir.
Bilgisayar henüz açılmamışken klavyede F2 tuşunu basılı tutun ve aynı anda [Güç düğmesine] basın (BIOS yapılandırma ekranını görene dek F2 tuşunu bırakmayın).
Denetim Masası arama kutusuna kurtarma yazın. Kurtarma > Sistem Geri Yükleme'yi Aç öğesini seçin. Sistem dosyaları ve ayarlarını geri yükle kutusunda İleri'yi seçin. Sonuç listesinde kullanmak istediğiniz geri yükleme noktasını ve ardından Etkilenen programları tara'yı seçin.
Şifrenin unutulması BIOS'a erişimi tamamen engelleyeceği gibi, kimi zaman bilgisayarın tümden açılmasına da engel olabilir.
Kod yalnızca 4 hanelidir ve Tek Kullanımlık Şifre olarak geçmez.
Güncellemeler ile anakarttan daha yüksek bir performans verimi alınırken aynı zamanda hatalar ile karşılaşmanın önüne geçilir. BIOS güncellemesi bilgisayar kullanıcıları için önemli olduğundan dikkatle yapılması gereken bir işlemdir.
Özellikle son dönemlerde kullanıcılar performans artışı için bios güncellemelerini takip etmektedirler. Bios güncelleme faydaları, herhangi bir yazılımın güncelleme almasından farksızdır. Hatalar giderilir, sistem/yazılım daha stabilize hale gelir ve performans artışı sağlanır.
Bios da hiç bir değişiklik olmayacak.
BIOS ekranına (BOOT) giderek BIOS ayarlarını “Default/Varsayılan” olarak belirleyip F10 tuşuna basın ve ardından “Yes/Evet/OK” diyerek işleminizi tamamlayın. Böylece BIOS sıfırlanmış olacaktır.
Hayır, BIOS sıfırlama depolama biriminizden dosya silmez. Nadir durumlarda boot modu değişir, bu da sistemin açılmamasına sebep olabilir.
Öncelikle bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız, ardından sistem kapanırken “Del”, “F2”, “F10” ya da “F12” tuşlarına seri şekilde basmanız, “BIOS setup nedir?” sorusunun da yanıtı olan BIOS ayarlarına giriş yapmanızı sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri