Âşıklar, aşk dostları.
Aşk, kişilerarası ilişki veya bir başka varlığa duyulan derin sevgidir. Bunun daha derini ise TDK sözlüğüne göre "güçlü sevgi, güçlü aşk" veya aşırı ve güçlü tutku, istek anlamına gelen hem ruhen hem de bedenen aşık olmayı kapsadığı düşünülen "sevda"dır.
Tavavvuf'ta zaman zaman hakiki aşkı; mürşid-i kamilin aklı doğrultan, gönlü uyandıran anlamında kullanılır. İçenlere ölümsüzlük bağışladığına, verdiğine inanılan efsanevi sudur.
Döndüğü yerde yanmak kaçınılmaz olsada… Çünkü aşıklar için cehennemde çıkan bir “Nar” daha vardır.Nar-ı Aşk Osmanlıca'da Aşk Ateşi anlamına gelir.”Nar”ise cehennemde yanan ateş türlerinden biridir.
Deli Divane Olmak deyimi, aşık olmak demektir. Bu tabir Divan edebiyatında daha çok ilahi aşkı anlatır.
İlgili 23 soru bulundu
Aşkın Yolculuk Hikayesi 🚎 Farsça bir kelime olan 'aşk', yine Farsça bir kelime olan 'Aşeka'dan geliyor. Aşeka 'sarmaşık' demek.
aşk / عشق (Işk) Çok ziyâde sevgi. Şiddetli muhabbet. Sevdâ.
Öyle ki aşk, en zor anlarında bile kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlayabiliyor. Aşk kişide dalgınlığa neden olup, zaman zaman kendisine sorulan sorulara geç cevap vermesine neden olsa da; kalbi koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor, kilo verilmesini sağlıyor, özgüven ve başarı hissini artırıyor.
taaşşuk / تعشق
Âşık olmak. Çok fazla derecede sevgi beslemek.
nar-ı beyza / nâr-ı beyzâ
Akkor, beyaz ateş.
Aşk kelimesi Arapça 'aşaka "sarmalamak, sıkıca sarılmak ve aşık olmak" kelimesinden gelmektedir. Zamanla 'ışk "şiddetle sevme, şiddetli ve yakıcı sevgi" kelimesine dönüşen bu sözcük Osmanlıca'da da ışk halini korumuş, zamanla dilimize aşk olarak yerleşmiştir.
İşte erkekte aşkın ömrü!
Online bilim dergisi Scientifiz Reports'da yayımlanan araştırmaya göre kadınlarda ilişkiye bağlılık süresinin 14 yıl, erkeklerde ise sadece 7 yıl olduğunu tespit edildi.
Platonik aşk ne demek sorusunu soran kişiler için duyulan masum ve tamamen karşılıksız, tek taraflı yaşanılan aşk şeklinde yorumlanmaktadır. Platonik aşk hakkında detayları derledik. Platonik aşk kavramı birine karşı kişinin kendi duyguları ve hayal gücü ile bağlanması ona aşk hissi duyması olarak bilinmektedir.
Bunlar, tutkulu aşk (Eros), arkadaşça aşk (Storge), oyun gibi aşk (Ludus), sahiplenici aşk (Mania), mantıklı aşk (Pragma) ve özgeci aşk (Agape)'tır.
(Tekili: Hibb) Mahbublar, sevgililer.
habib / habîb / حبيب / حَب۪يبْ
Sevgili. Seven. Dost.
Büyük aşk, şiddetli aşk.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Aşkın olmazsa olmaz diğer bir koşulu da aşkın mutlaka cinsellik içermesidir. Aşkın içinde cinsellik vardır. Cinsellik olmadan aşk olmaz ama aşksız seks olur. Dopamin ve norepinefrin, beyinde benzer ama farklı yapıları etkileyerek cinsel uyarılmayı ve motivasyonu artırırlar.
Aşık olan kişiler; kalbin daha hızlı çarpması, yüzün kızarması ve ellerin terlemesi gibi fiziksel tepkiler veriyor. Bu durumdan vücutta salgılanan dopamin, noradrenalin ve feniletilamin sorumlu. Dopamin yoğun mutluluk, yoksunluk ve bağımlılıkta önemli rolü oynuyor.
Arapçada Aşeka aşk anlamına gelir. Aşeka, aynı zamanda bir ağacı saran, beslenmesini ağaçtan sağlayan ve zamanla ağacın kurumasına sebep olarak onu öldüren sarmaşığın adıdır. Aşk kelimesi Arapçadaki Aşeka kelimesinden gelmektedir.
bedihi / bedihî / bedîhî
Ex sevgili veya ex aşk, ikisi de sosyal mecralarda çokça görülen ifadelerdir. Biten bir aşk ilişkisinin ardından, eski sevgili için duyulan özlemi, öfkeyi ve devam eden sevgiyi belirten bir kelimedir.
Tasavvuf tarihinde aşk kavramını ilk defa muhabbetten ayırarak ciddi bir şekilde inceleyen sûfî Ahmed el-Gazzâlî'dir (ö. 520/1126).
Telaffuzu "Dooset Daram"
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri