Günümüzde üretilen yeni arabaların tahmini kullanım süresi 15 yıl kabul edilir. Bu durum malzemelerin ömrü, motor kapasitesi ve içerisindeki teknolojilerin eskimesi gibi çeşitli parametreler ışığında belirlenmektedir.
üretim kalitesine ve kullanım şartlarına bağlı olmak koşuluyla 20-30 yıl arasında. ekonomik ömrü ise 10 yıldır.
20 yaşında bir araç masraf çıkartma potansiyeline sahip olsa da yeni bir araçtan daha masrafsızdır. Bu sebeple kondisyonu yüksek, ya da ilk elden bakımlı bir araç bulursanız içiniz rahat alabilirsiniz.
İkinci el araçlarda kredi yaş sınırı bulunmaktadır ve bu sınır bankaların inisiyatifine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genellikle en fazla 5 yaşında olan araçlara araç kredisi sağlanırken bu süre bazı bankalarca 10 yaşa kadar çıkarılmıştır.
Hurda Yasası Nedir? 2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası.
İlgili 30 soru bulundu
Trafik Karayolları Kanunu'na göre, her türlü ticari araç kullanan sürücüler için yaş sınırı bulunuyor. Ticari araç kullanan sürücülerde 5 yılda bir sağlık raporu çıkartmak zorunluluğu var. Kanuna göre 65 yaşını dolduran sürücüler, ticari araç kullanamıyor.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
Bu düzenlemeye göre ikinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu karara göre, sıfır olarak alınan araçlar 6 ayı ve 6 bin kilometreyi doldurmadan ikinci el olarak satılamayacak. Ayrıca bu düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yürürlükte kalacak.
Hibrit ve benzinli araçlarda 200.000 ile 300.000 km arası ömür biçilirken dizel araçlar için 400.000 ile 500.000 km arası ömür biçilmektedir. Aracın ömrünü belirleyen bir diğer unsur ise hiç şüphesiz nasıl kullanıldığıdır.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok.
Aracın yaşını belirleyen faktör ise aracın üretildiği yıldır. Türkiye Sigortalar Birliği tarafından belirlenen kasko değer listesindeki araçlar, yaşlarına bağlı olarak sıralanmaktadır. Yaş sınırı ile ilgili değerlendirmeler kasko değer listesine göre yapılmaktadır.
ARABA ALMAK İSTEYENLER BU AYLARA DİKKAT ETMELİ!
İşte, araba almak için uygun tarihler: Ocak ve Şubat Ayları: Bu aylarda kampanyalar yeni şartlarla devam eder, piyasa durgundur. Mart, Nisan ve Mayıs Ayları: Piyasanın en hareketli zamanı olarak bilinir. Fiyatlar yükselir, aracını satmak isteyenler için doğru zamandır.
Temiz kullanılmış ve bakımları eksiksiz yapılmış yüksek kilometreli bir aracı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz. Uzun bir zaman diliminde genellikle şehirlerarası yollarda yapılmış kilometreler otomobili olumsuz anlamda etkilemeyecektir.
Aracın uzun süre nemli ve kapalı ortamda kalması araç içerisinde rutubet, hareşe vb. istenmeyen durumların oluşmasına neden olabilir. Benzer bir şekilde aracın uzun süre güneş altında kalması da uzun vadede araç üzerinde güneş yanığı ve lekelenmelerin oluşmasına neden olabilir.
Benzinli Araçların Motor Ömrü Ne Kadardır? Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir.
uyruklular, yabancı plakalı taşıtlarını 2 yıla (730 gün) kadar Türkiye'de bulundurma ve kullanma imkânına sahiptir. ❖ Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen kadar süre verilir.
Yüksek Kilometre Dizel Araç Alınır mı? Özellikle dediğimiz gibi 200 bin km üzeri araçlarda problemlerin artık başlama ihtimalinin yükseldiğini belirttik ancak sağlıklı ve bakımları tam eksiksiz olarak yapılmış bir dizel motor 1 miliyon km ye kadar kullanılabilir.
Türkiye'de 2021 yılında trafiğe kayıtlı taşıtlar toplam 329 milyar 591 milyon kilometre yol katetti. Araçların yıllık ortalama katettikleri yol 14 bin 240 km oldu. Katedilen toplam yolun yüzde 54,3'ü otomobiller ile gerçekleşti.
160.000 TL civarı bir araba almak mantıklı olabilir. Ancak 300.000 km'de bir araç almak riskli olabilir. Bu nedenle, aracın bakımlarının düzenli yapıldığından emin olmanız gerekir. Ayrıca, aracın boyalı olması sorun teşkil etmez ancak kazalı olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var.
İlk tescil tarihinden itibaren aracın alımının üzerinden 6 ay 6000 km geçmeden ikinci el araçları satamayacaklar.
2. El Motor Alırken Kaç En Fazla Km Olmalıdır? Motosiklet gibi pratik ulaşım araçları da tıpkı arabalar gibi ne kadar uzun yol kat ederse, yıpranma payı o kadar artar. Motosiklet kullanıcıları tarafından sıkça sorulan “2.el motor alırken kaç km olmalı?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt, 25-30 bin km arasıdır.
Artık herhangi bir işletmeye bağlı olmayan kişilerin, yıl içerisinde en fazla üç araç satış hakkı bulunuyor. Araç alımı ile ilgili olaraksa yeni düzenlemede herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.
'BİZDE EHLİYET İÇİN ÜST SINIR YOK'
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
2005 doğumlu olanlar doğdukları aya göre 2023 yılında araba ehliyeti için müracaat edebilirler. Ehliyet almak için 18 yaşını doldurmak gerekiyor mu? Evet araba ehliyeti almak için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Ancak A1 motosiklet ehliyetini 16 yaşında alabilirsiniz.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verisine göre Türkiye'de 2021 yılında otomobillerin ortalama yaşı 13,2 yıl. Avrupa ve Türkiye'de otomobiller kaç yaşında? Avrupa'da en genç ve yaşlı araçlar hangi ülkelerde? Türkiye'de 2021 yılı verilerine göre otomobillerin ortalama yaşı 13,2 yıl.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri