Elma püresi, yoğurt, muhallebi, reçel kullanabilirsiniz. İlacı meyve suyu, hazır mama (süt şeklinde) ya da sütle karıştırmak aslında etkin olmaz; çünkü ilacın büyük bir kısmı bu sıvıyı içerken biberon ya da bardakta kalacaktır.
Vereceğiniz ilaç eğer şurup gibi sıvı bir yapıda ise ağzın orta bölümünden değil yan tarafından verilmesi daha uygun olacaktır. Böylelikle öğürme refleksini ortadan kaldırmış olursunuz. Eğer vereceğiniz ilaç tablet halinde ise ilacı dilin gerisine kadar ilerleterek tükürme olasılığını kaldırmış olursunuz.
Bir yiyecekle karıştırın
Bu ufaklığınızın ilacı içmesinin en rahat yöntemlerinden biri. İlacı yemeğine karıştırabilir veya çikolata aromalı bir yiyecekle/içecekle karıştırıp tadını ve kokusunu bastırarak fark etmeden yemesini sağlayabilirsiniz. Taneli ve pütürlü formda olanları yoğurda katarak yedirebilirsiniz.
Plastik bir şırınga ya da damlayla ya da bir biberon memesi aracılığıyla ağzının yan tarafından dilinin gerisine doğru ilacı damlatın. Yanak boşluğuna boşaltmayın, ilk fırsatta tükürür. Boğazına da boşaltmayın; boğulabilir. İlacın peşinden süt ya da meyve suyu verin.
İlacı meyve suyu, hazır mama (süt şeklinde) yada sütle karıştırmak aslında etkin olmaz; çünkü ilacın büyük bir kısmı bu sıvıyı içeren biberon yada bardakta kalacaktır. Sıvıyla karıştırmanız gerekirse az sıvı kullanın böylelikle ilacın tümü çocuğun sistemine ulaşsın.
İlgili 21 soru bulundu
En rahat ve ucuz olanı, ilacın ağız yoluyla tablet veya şurup olarak alınmasıdır. Ağız yoluyla ilaç içemeyenlere, bulantı-kusması veya ishali olanlara ya da durumu ağır olanlara antibiyotik kas veya damar içine iğne ile zerk edilerek verilmelidir.
Şurup bile içmiş olsanız mutlaka üzerine bir bardak su için. Çünkü alınan ilacın etkili olabilmesi için, mide veya bağırsakta çözünerek, kana karışması gerekir. Sizin ilaçla beraber içeceğiniz su, bu çözünmeyi kolaylaştırır, kana karışmayı hızlandırır.
Tansiyon ilacı, ağrı kesici, vs. ilaçların zehirlenmelerinde olay fark edildiğinde çocuk ilacı alalı çok kısa süre geçmişse kusturmaya çalışılmalıdır. Kusturmak için parmakla boğaza uyarı verilebilir, sıcak, tuzlu su içirilebilir. Kussa da, kusmasa da hemen bir hastanenin acil birimine başvurulmalıdır.
Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemelidir.
3 aydan küçük çocuklarda aşı sonrası görülebilecek ateş durumunda yarım ölçek ( 2.5 ml) , 3 ay- 1 yaş arası çocuklarda yarım- 1 ölçek ( 2.5- 5 ml ), 1 yaş- 6 yaş arası çocuklarda 1-2 ölçek ( 5- 10 ml ) doz şeklinde kullanılır. Her doz arasında en az 4 saat aralık bırakılarak günde 4 kere kullanılabilir.
Medicana Hastanesi Bahçelievler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Özkılıç, ilaçların mutlaka yemekten 1 saat önce veya sonra verilmesi gerektiğini söylüyor. Özkılıç, ilacın yemekle birlikte ve yemeğe yakın bir saatte alınması halinde beklenen sonucun alınamayacağını belirtiyor.
İlacın peşinden de sevdiği bir içeceği içirin. Soğuk tat dokularını bir süreliğine çalışmaz hale getireceğinden ilacın tadı öğürtmez. İlaç, çikolatalı sos ya da meyve suyuyla karıştırılabilir. 1 ve 4 yaş arası çocuklar ilaca çok karşı koyar.
Sıvı ilacı kullanmadan önce mutlaka şişenin çalkalanması gerektiğini söyleyen Türksever, "Sıvı ilacın doğru dozunu ölçmeden önce, ilacın bir bölümü dibe çökmüş olabileceğinden şişeyi çalkaladığınızdan emin olun" diye uyardı.
Profesör Bailey ilaç alınmasından 4 saat önce içilen meyve suyunun ilacın etkisini ortadan kaldırmadığını ifade etti. İlaçların meyve suyu ile beraber alınmasının çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinin altını çizen Bailey, en etkili yöntemin ise ilaçların aç karnına ve suyla alınması olduğunu söyledi.
Açıldıktan sonra 15 gün içinde kullanılmalıdır. 25°C altında oda sıcaklığında saklayınız.
Doktor önermediği sürece gereksiz antibiyotik kullanmayarak bakterilerin ilaca karşı direnç geliştirmesi yavaşlatılabilir ve yayılması önlenebilir. Antibiyotik ile birlikte meyve suyu ya da süt kullanımı ilacın etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle ilaç kullanırken sadece su tüketilmesi önerilir.
Çoğu antibiyotiği meyve suyuyla almak da önerilmez, en doğrusu bolca suyla birlikte almak olacaktır. Tetrasiklinin dahil olduğu bazı antibiyotikler eğer bol demir içeren gıdalarla alınırsa vücut tarafından iyi bir şekilde emilemezler.
Antibiyotikler çok düşük konsantrasyonlarda dahi çeşitli süt ürünlerinin üretiminde kullanılan kültürlerin laktik asit üretimini yavaşlatmakta ya da tamamen durdurabilmektedir. Dolayısıyla antibiyotikler starter bakterilerin çalışmasını yavaşlatıcı, hatta durdurucu etki yaratırlar.
Antibiyotiği içer içmez kusan bir bebekte, aynı dozda ilacı 30 dakika sonra (çocuk rahatladıktan sonra) tekrar yavaş yavaş vermek gerekir. Gerekirse peşinden bir miktar su içirilebilir. O sırada ateşi yok ise karna sıcak su torbaları ve boğaza sıcak su buharı yapılarak, tekrar kusma ihtimali azaltılır.
Erişkinlerde kronik (uzun süreli ve tekrarlayarak) günlük dozlarda alındığında karaciğer hasarına neden olabilir. Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
Çocuk tükürüğünü yutamayabilir. Ağızdan salya akmasının yanında, disfaji, göğüste ağrı, karın ağrısı, stridor, çekilmeli/ inlemeli solunum görülebilir.
Plastik bir şırınga ya da damlayla ya da bir biberon memesi aracılığıyla ağzının yan tarafından, dilinin gerisine doğru ilacı damlatın. Yanak boşluğuna boşaltırsanız ilk fırsatta tükürür. İlacı bebeğin boğazına da boşaltmayın; çünkü boğulabilir. İlacın peşinden süt, meyve suyuya da su verin.
Greyfurt, elma ve portakal suyunun bazı ilaçların etkisini azaltabildiği, bu nedenle tehlikeli sonuçlar doğurabileceği bildirildi.
Evet... Uzun süre devam eden araştırmalar sonunda ilaç içmek için kullanılacak en ideal sıvının su olduğu tesbit edilmiş. İlaçların etkisini azaltan en önemli madde ise kafein. Yani çay ve kahve, bütün ilaçların etkisini azaltıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri