Seçimde eşit olasılık sağlamanın en kesin yolu, tesadüfî seçim yolunu kullanmaktır. Bu, evrendeki herkesin adının yer aldığı bir liste oluşturmayı gerektirir. Bu listeye örneklem çerçevesi adı verilir. Daha sonra örneklem için gerekli sayıda örnek, bu listeden kurayla seçilir.
Seçim işlemlerinde popülasyon büyüklüğü (N) örneklem büyüklüğüne (n) bölünerek bir birimin kaç birimde bir örnekleme alınacağı belirlenir (k= N/n). Örnek olarak, N = 5.000, n = 250. k = 5000/250 = 20.
Araştırma evreni içerisinden amaca uygun herhangi bir yöntemle seçilen ve evreni temsil yeteneğine sahip birimler veya elemanlar kümesine örneklem denir (Ural, 2011: 23). Evren içerisinden evreni temsil eden birimleri seçme (örnek alma) işlemine ise örnekleme denir (Ural, 2011: 23).
Örneklemde en önemli nokta örneklemin temsil yeteneğidir. Temsil yeteneğine sahip bir örneklemin özellikleri şunlardır: • Örneklem büyüklüğü yeterli olmalıdır. Örneklem evrendeki dağılıma çeşit ve oran yönünden benzer olmalıdır. Örneklem olasılıklı örneklem yöntemlerinden biriyle seçilmelidir.
Genel kabule göre en az 1:5 oranında örneklem ile çalışılması beklenmektedir. Bazı araştırmacılar doğrudan en az 300 ya da 400 gözlem ile çalışılabileceğini öngörmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
ÖRNEKLEMİN TEMSİL YETENEĞİ
Her araştırmada temsil yeteneğine sahip bir örneklem seçmek temel ilkedir. Bunu sağlamak için, Örneklem büyüklüğü yeterli olmalıdır.
Örneklem büyüklüğü artarsa standart hata azalacağı için güç artmaktadır.
Örneklem büyüklüğünün kabaca belirlenmesi yöntemleri: – Tanımlayıcı (betimsel) araştırmalarda: Evrenden minimum %10 örneklem alınır, • Küçük evrenlerde evrenin %20'sine ihtiyaç duyulur. – Korelasyon çalışmalarında en az 30 denek gerekir.
Yer örnekleme aralığı, iki ardışık piksel orta noktası arası mesafenin yer üzerindeki uzunluğudur. Daha basit bir ifadeyle, GSD yerdeki bir pikselin boyutunu temsil eder. GSD değeri ne kadar büyük olursa, görüntülerin mekânsal çözünürlüğü azalacaktır ve ayrıntılar daha az görüntülenecektir.
Amaçlı örnekleme, örneklem grubunun belirli niteliklere sahip olmasının hedeflendiği rastgele bir örnekleme yöntemidir. Bu yöntem birçok popülasyonda kullanılabilir, ancak daha küçük bir örneklem büyüklüğü ve daha homojen bir popülasyon ile daha etkilidir.
Örneklem, belli bir evrenden, belli kurallara göre seçilmiş ve seçildiği evreni temsil yeterliği kabul edilen küçük kümedir (Karasar, 1982, s.116). , evrenden onu temsil edici örneklemin alınması işlemidir (Sencer ve Sencer, 1978, s.450).
Kolayda örnekleme yönteminin temel bir örneği, şirketlerin tanıtım broşürlerini dağıtması ve rastgele seçilen katılımcılarla bir alışveriş merkezinde veya kalabalık bir caddede sorular sormasıdır. İşletmeler bu örnekleme yöntemini, pazardan kaynaklanan kritik sorunları ele almak üzere bilgi toplamak için kullanır.
Alanyazındaki araştırmalarda sıklıkla kullanılan olasılıklı örnekleme yöntemleri basit tesadüfi örnekleme, sistematik örnekleme, tabakalı örnekleme, küme örnekleme ve çok aşamalı kümeleme yöntemleridir.
Kolayda örnekleme, ana kütle içerisinden seçilecek örnek kesimin araştırmacının yargılarınca belirlendiği tesadüfî olmayan örnekleme yöntemidir. Kolayda örneklemede veriler, ana kütleden en kolay, hızlı ve ekonomik şekilde toplanır (Malhotra, 2004: 321, Aaker vd., 2007: 394, Zikmund, 1997: 428).
Random örnekleme yöntemleri; basit random örnekleme (simple random sampling), taba- kalı örnekleme (stratified sampling), küme örnekleme (cluster sampling), sistematik örnek- leme, küçük örneklemli yinelemeler (sequential sampling), kademeli örnekleme (double sampling) olarak adlandırılmaktadır.
Örneklem büyüklüğünü tahmin etmede etkili birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar I.Tip hata (α), testin gücü (1-β) ve etki büyüklüğüdür.
Evren bir araştırmada toplanacak verilerin analizi ile elde edilecek sonuçların geçerli olacağı, yorumlanacağı gruptur. tüm birimlerine ulaşılarak bilgilerin toplanmasına sayım denir. Örneklem özellikleri hakkında bilgi toplamak için çalışılan evrenden seçilen onun sınırlı bir parçasıdır.
Yani örneklem sayısı arttıkça ortalamanın standart hatası azalır.
Evreni oluşturan birimlerin hepsine eşit seçilebilme şansının verildiği örnekleme türüdür. Evreni temsil etmek amacıyla seçilecek örneğe girecek birimlerin rastgele olarak seçilemeyip araştırmacının kendi inisiyatifi ile seçtiği birimlerden oluşan örneklemelerdir.
'Örneklem büyüklüğü', araştırma yapmak için dahil edilen bireylerin sayısını tanımlamak için kullanılan bir pazar araştırması terimidir. Araştırmacılar örneklemlerini yaş, cinsiyet veya fiziksel konum gibi demografik özelliklere göre seçerler. Örnekler belirsiz veya spesifik olabilir.
Örneklemin önemli niteliği evreni temsil edici olmasıdır. Bir örneklem, evren içinde aranan karakteristikleri yanlılığa yol açmadan yansıtması halinde temsil yeteneğine sahiptir (Akhun, 1983a, s.7; Aloba, 1980, s.139; Guilford, 1965, s.139; Karasar, 1982, s.118).
0,05'ten yüksek bir p-değeri istatistiksel olarak anlamlı değildir ve sıfır hipotezi için güçlü kanıtlara işaret eder. Bu, sıfır hipotezini koruduğumuz ve alternatif hipotezi reddettiğimiz anlamına gelir. İstatistiksel olarak anlamlı bir sonuç, bir araştırma hipotezinin doğru olduğunu kanıtlayamaz.
Klinik çalışmalarda etki büyüklüğü değerinin ≥0.5 olması önerilir. Gruplar arası fark (d) sembolü ile gösteril- mektedir ve klinik araştırmalarda karşılaştırılacak gruplar arasındaki mutlak farkı belirtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri