Hamilelik sürecinde rahim de göbek ile birlikte büyümeye başlar. Hamilelik sürecinden önce ortalama 70 gram ağırlığında ve armut şeklinde olan rahim bebeğin gelişmesiyle birlikte büyür.
Hamilelikte ödem genellikle yüz, eller ve ayaklarda oluşur. Genellikle ağrılı olmayan bu şişkinlikler beslenme düzeninde değişiklikler yapılarak kontrol altına alınabilir.
Hamilelikte en sık görülen rahatsızlıklardan biri, vücutta meydana gelen şişliklerdir. Özellikle ellerde, ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda görülen şişkinlikler, hamileliğin 6. ayından itibaren oluşmaya başlar.
Gebeliğin İlk Haftası Yaşananlar
Adet döneminden kaynaklı olarak karın, bel ve kasıklarda ağrı sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve duygu değişiklikleri gibi adet kanamasına bağlı belirtilerin görülme olasılığı da yüksektir.
Evet, hamileliğin ilk haftasında gaz görülmesi hamilelik belirtileri arasındadır. Progestoron düzeyindeki artış sebebiyle gaz artışı görülebilmektedir. Oluşan gaz şişkinliğe neden olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Gebelik döneminde annenin vücut tipi ve bireysel farklılıklar da çok önemlidir. Zayıf anne adayları gebeliğin ilk günlerinde mide bölgesinde sertleşme yaşar. Kilolu anne adaylarında ise karın sertliği ise altıncı aydan itibaren yaşanmaya başlar.
Döllenen yumurtanın rahim duvarına tutunması sebebiyle zaman zaman kasık ağrıları görülebilir. Erken hamileliğin belirtileri arasında karnın alt kısmında şişkinliğin görülmesi de vardır.
Gebelik döneminde yükselmeye başlayan progeston hormonu hamileliğin on ikinci haftasından itibaren bağırsak faaliyetlerini etkilemeye başlar. Hormonel değişim anne adayında kabızlık, şişkinlik ve gaz problemlerinin oluşmasına neden olur. Hamileliğin ilk üç ayında mide sıvısının pH değerinde yükselme oluşur.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Hamilelikte şişkinlik ne zaman başlar dediğinizde sizlere herkes için geçerli olan bir dönem veremeyiz ancak ortalama 12. haftada yani 3. ayın sonunda vücutta ödem birikmeye başlar. Oluşan ödem vücudun geneline yayılır ve şişlik hissedilir.
Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Ne Zaman Başlar? Gebelikte karın sertleşmesi genellikle 6. aydan sonra daha yoğun olarak görülür. Ancak bazı anne adayları bu durumu daha erken ya da geç bir dönemde yaşayabilir. Özellikle kadınların kilosu bu durumunun yaşanacağı süre üzerinde etkilidir.
Karında yaşadığınız şişlik; gaz, hazımsızlık, şişkinlik ve guruldama şeklinde karşımıza çıkar. Bu durumların çeşitli belirtileri söz konusu olabilir. Çölyak hastalığı, mide ve bağırsak kanserleri, gastrit ve rahatsızlıklar karış şişliğine sebebiyet verebilir.
Aynı zamanda prenatal vitaminler kabızlığa katkıda bulunur ve yoğun bir gaz sancısı yaratabilir. Bu nedenle osurmak hamilelik belirtileri arasındadır. Yoğun gaz birikimi, her ne kadar yorucu olsa da hamileliğin sağlıklı olduğunu işaret eder.
Embriyo; içinde amniyon sıvısının yer aldığı şeffaf bir baloncukta (amniyon kesesi) yüzen bir karides şeklindedir. Hamilelik kesesi oluştuktan sonra beraberinde bebekte yolk kesesi oluşmuştur. Ancak 1 aylık gebelik muayenesinde bu kese görünmez.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Gebelik dönemlerinde anne adaylarında farklı pek çok durum değişikliği yaşanmaktadır. Bazı kadınlarda ağrılı dönemler yaşanır iken bazı kadınlarda ağrılar görülmemektedir. Fakat adet sancısı gibi görülen ağrılar her zaman hamileliğin belirtisi olmayabilir.
Gebelik testi sonucu pozitif çıkar ve hCG değeri 10 ıu/l üzerindeyse bu gebe olunduğu anlamına gelir. Korunmasız cinsel ilişkiden bir hafta 10 gün sonra eğer hamilelik oluşmuşsa kanda hCG hormonu yükselir; evde yapılan testlerde de böylece gebelik belli olabilir.
En erken hamilelik belirtileri adet döneminin gecikmeye başlamasıyla ortaya çıkar. Adet ağrılarına benzer kasık bölgesindeki şişkinlik ve rahatsızlık hissi yaşanabilir. Kadınlar, hamile kalmaya çalıştıkları dönemlerde sürekli olarak vücutlarını dinler ve adet ile hamilelik belirtilerini kıyaslar.
15 günlük gebelik durumunuz varsa yüksek ihtimalle idrar testinde veya kan testinde sonuç pozitif olacaktır. Fakat bir uzmana gidip sonucu kesin şekilde öğrenmekte fayda vardır.
Hamileliğin 3. günü ile birlikte her kadında görülmeyebilen bazı belirtiler ortaya çıkabilir. 3 günlük hamilelik belirtileri arasında en yaygın olanları vajinadaki akıntı artışı, lekelenme, sık idrara çıkma ve göğüs bölgesindeki hassasiyettir.
Beklenen adet tarihinin gecikmesi en önemli belirti olsa da, erken dönemlerde görülen bazı semptomlar da gebeliği düşündürebilir. Adet tarihinin gecikmesinden önce görülen en basit hamilelik belirtileri arasında; mide bulantısı, kusma, memelerde şişkinlik-ağrı ve yemek kokularına karşı hassasiyet yer alabilir.
Gebelikte karın sertleşmesine ne iyi gelir detayları ile derledik. Karın bölgesinde görülen sertleşme annelerin bebeklerine bir zarar gelir mi düşüncesi ile endişelenmelerine neden olur. Fakat bu durum hamilelik sırasında ortaya çıkan oldukça normal bir semptomdur. Bu yüzden endişelenmeye veya korkmaya gerek yoktur.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri