Ayakkabının ömrü herkesin kullanımına bağlı olarak değişse de tabandaki erimeler 500 km. den sonra artmaya başlıyor. Tabandaki dişlerin erimesi de sakatlıkları tetikliyor.
“Okula başlayan çocuğun sabahtan öğleye ya da akşama kadar ayakkabılarını çıkaramaması sebebiyle ayak problemlerinin ortaya çıkabileceğini belirten ayak sağlığı uzmanı Op. Dr. Selim Muğrabi, aynı ayakkabının 2 gün üst üste giyilmemesi gerektiğini söyledi.”
Ayakkabıları ister kendi kutularında, isterse de plastik kutularda saklamak mümkün. Kesinlikle nemli veya ıslak ayakkabıları kutulara koymayınız. Kuru ve temiz ise kutulara koyabilirsiniz. Ayakkabıların şeklini bozmaması için özel üretilen kalıplar satılmakta.
Ayakkabılar gerekli önlemler alınmadığında, giyilmese bile olduğu yerde de eskiyebilir. İşte bu kullanılmayan ayakkabıların eskimemesi için çeşitli teknikler var. Kullanılmayan ayakkabıların saklanması ile ilgili en önemli nokta, ayakkabıların içlerinde kalıp ile saklanmasıdır.
Gün içindeki aktivitelerin sona ermesinin ardından, ayakta halk arasında ''şişme'' denilen ödem oluştuktan sonra ayakkabı denenmelidir. -Sağ ve sol ayak arasındaki fark olabileceği için satın alınmadan önce her iki ayakkabı da denenmelidir ve 3-4 dakika bu şekilde beklenmelidir.
İlgili 33 soru bulundu
En sağlıklı ayakkabı modelleri üst kısmı yumuşak ve nefes alabilen malzemeden yapılmış ve tahrişi azaltarak ayakların daha rahat olmasını sağlayabilen ayakkabılardır. Ayakkabının üst kısmında ayağı ve ayak bileğini rahat bir şekilde sabit ve dengede tutmayı sağlayacak bağcıklar veya kayışlar bulunabilir.
Çocukların hızlı büyüme dönemlerinde her 3-4 ayda bir yeni ayakkabı ihtiyacı olabilir. 16 ay altında çocuklarda, ayak 2 ayda 2 numara büyüyebilir.16-24. aylarda ayaklar 3 ayda 2 numara büyürken, 24-36 aylık küçük çocuklarda 4 ayda 2 numara, 2 yaşından sonra 4-6 ayda 2 numara büyür.
Bir iş ayakkabısı çok çeşitli materyallerden oluşmaktadır, Bunların içerisinde poliüretan, miflon gibi materyaller yer alır. Bu materyaller bir noktadan sonra doğaları gereği çürümeye maruz kalmaktadır. Bu çürüme genellikle materyalin temas ettiği kimyasal bileşenlerden ve nemden kaynaklanmaktadır.
Ayakkabıları düzenli olarak bakım yapın. Ayakkabılarınızın malzemesine uygun bir bakım yaparak, ayakkabıların ömrünü uzatabilirsiniz. Deri ayakkabılarınızı düzenli olarak yağlamak, deriyi nemli ve esnek tutar, sentetik ayakkabıların üzerindeki tozları temizlemek, ayakkabıların parlaklığını korur.
Saklama Alanı Belirleme
Doğrudan güneş almayan bir yer seçimi de oldukça önemli. Deri ayakkabılarınızı saklayacağınız zaman, ayakkabınızın nefes alması gerektiğini unutmamalısınız. Ayakkabı saklama kutusunda açacağınız birkaç delik, hava alması için yeterli olacaktır.
Bir ayakkabıya dinlenmesi ve kuruması için en az 24 saat verin. * Ayakkabılarınızı tozdan koruyun. Aşırı toz, doğal ayakkabı renginin kaybolmasına ve eski görünmesine neden olur. Ömürlerini uzatmak için ayakkabılarınızı düzenli olarak cilalayın/temizleyin.
Su donana kadar 2-3 saat bekletin. Ayakkabıları buzluktan çıkardıktan sonra oda sıcaklığında buzlar eriyene kadar bekletin. Daha sonra ayakkabılarınızı giyebilirsiniz.
Küflenme, ayakkabının nemli bir ortamda kalması veya ayağın terlemesi sebebiyle oluşmaktadır. Küflenen deri ayakkabıların temizliğinde iç tabanın çıkarılması ve mikrofiber bir bez ile yüzeyin temizlenmesi gerekmektedir.
Gün boyunca giyilen ayakkabı, ayakların terlemesi sonucu nemleniyor. Ayakkabıda oluşan bu nem de ayaklarda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Ayaklardan akan terdeki asit ve ayakkabıdaki kimyasallar karışınca, ayakkabı çabuk çürüyebiliyor.
Ayakkabı kullanım amacına uygun olarak kullanılmalıdır. Ayakkabının emmiş olduğu ter 24 saatte buharlaşır. Bu nedenle ayakkabınızı 1 gün ara ile giymeniz daha uzun kullanım olanağı sağlar. Ayakkabı rutubetli ortamlarda bekletilmemelidir.
Aynı ayakkabı her gün giyilmemelidir. Ayakkabının formunun bozulmaması için giyildikten sonra 24 saat dinlendirilmelidir. Giymediğiniz ayakkabıyı tahta kalıplarda muhafaza edebilirsiniz. Böylece ayakkabınız fazla neme maruz kalmaz.
Bir koşu ayakkabısının ömrü 800-1000 km.'dir.
Ayakkabılarınızı ağzını sıkıca kapattığınız su dolu torbalarla doldurun. Ayakkabılarınızı, su dolu torbalar tamamen donana dek buzlukta bekletin. Kısa bir süre çözülmeleri için bekleyin ve sonra buz torbalarını alın. Ayakkabınızın yapıldığı malzemenin, öncekine kıyasla biraz daha esnemiş olduğunu göreceksiniz.
Terle ıslanan ayakkabılar, kullanım sırasındaki aşınma ve iplik atmaya bağlı olarak iç astarda yırtılma oluşturuyor. Üstelik bu deformasyon kötü kokuyu da beraberinde getiriyor. Ayakkabı astarının nemlenmesini azaltmak için modelleri çorapsız giymemeye de özen göstermelisin.
Ayakkabıyı Çamaşır Makinesinde Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler. Kısa ve 30 derecelik bir programda çalıştırılmalıdır. Daha yüksek bir derece veya uzun bir program ayakkabıya zarar verecektir. Ayakkabılar ile birlikte başka bir giyim parçası veya benzeri eşyanın yıkanmaması gerekmektedir.
Nike siparişini satın aldıktan sonra en geç 30 gün içinde iade edebilirsin. Nike ayakkabılarında veya giysilerinde üretim tarihinden (ayakkabıların veya giysilerin etiketinde bulunabilir) itibaren iki yıl içinde malzeme veya işçilik hatası oluşursa bu ürünleri iade edebilirsin.
Ayakkabı İade Koşulları Neler? Ayakkabının 1 gün ya da daha fazla giyilmiş olması, iade koşullarında bir değişiklik yaratmaz. Ayakkabı dış ortamda giyildi ise satıcı ürünü kabul etmeme hakkına sahiptir.
Alırken akşam saatlerini seçin
Sıkan ayakkabılar ciltte tahrişlere, su toplanmalarına, tırnak batmalarına ve uzun vadede eklem bozukluklarına neden olabilir. Ayağınızı sıkmaması için satın alırken ayak boyutunuzun en büyük olduğu akşam saatlerini tercih etmeniz daha doğru olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri