Bir bütünün kaç eş parçaya bölündüğünü ve bunlardan kaçının alındığını gösteren sayılara kesir denir. Örneğin, 1 2 , 3 4 , 2 5 birer kesirdir. kesri, 1 2 ikide bir şeklinde okunur. Yani bir bütünün iki eş parçaya bölünüp bir parçasının alındığını ifade eder.
3. Çeyrek : Bir bütünü dört eş parçaya böldüğümüzde, elde ettiğimiz eş parçalardan her birine çeyrek denir. Bir bütünde iki yarım, bir yarım içinde de iki çeyrek bulunur. Bir bütünde 4 çeyrek vardır.
YARIM: Bir bütünün 2 ayrı eş parçaya ayırdığımız zaman, her bir parça yarım olarak bilinir.
Eş parçalara ayrılmış bir bütünün her bir parçasını belirten kesre birim kesir denir. Birim kesirler, payı 1 olan kesirlerdir.
İlgili 31 soru bulundu
Denk kesir: Değeri aynı olan kesirlere denk kesir denmektedir. Bu kesirler aynı oran ile beraber Ayrıca aynı miktarı göstermektedirler. Yani her koşulda birbirine denk ve birbirine eşit olarak bilinen kesirlerdir.
Not: Herhangi bir çokluğun basit kesir kadarını bulabilmek için öncelikle elimizdeki sayıyı paydaya böleriz. Daha sonra çıkan sayıyı pay ile çarparız ve sonucu bulmuş oluruz.
Kesir: Bütünün eş parçalarından her birine “kesir”, bu kesirleri gösteren sayılara da “kesir sayısı” denir. Kesir sayılarında payda, bütünün kaç eş parçaya bölündüğünü, pay ise bu eş parçalardan kaçının alındığını gösterir.
Simetri: Bir nesnenin, şeklin ya da resmin birbirine iki eş parçaya ayrılmasına simetri denir.
Bir saatin 1/4'lük kesrini, ayrıca para birimi olarak mecidiye denilen gümüş 20 kuruşluğun 1/4'ü olan beşliği yani 5 kuruşu ifade etmek üzere kullanılır.
1 adet tam altın 4(dört) adet çeyrek altına eştir.
Çeyrek Altın en son 17.11.2023 - 23:35 tarihinde güncellenmiştir. Bu veriler doğrultusunda 6 Tane Çeyrek Altın 18432 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
Bu Yarım Altın kuru verileri doğrultusunda 4 Yarım Altın 24.208,52 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
Payda: Herhangi bir bütünün kaç eş parçaya ayrıldığını gösterir. Pay: Parçalar arasında kaç tanesinin alındığını ifade etmektedir. Görüldüğü gibi kesirler üzerinden pay üst kısmı yazılır ve payda ise alt bölüme yazılır. Bu sayede bir bütünün kaç eşit parçaya ayrıldığı ve bu parçalardan kaçının alındığı anlaşılır.
BİRİM KESİR: Payı 1 olan basit kesirlere birim kesir denir. Payı paydasına eşit veya payı paydasından büyük olan kesirlere bileşik kesir denir.
Daha açıkçası, Türkiye'da ilköğretim 4. ve 5. sınıflarda Kesir ve Ondalık Kesirlerin her birine birer ünite yer ayrılmış olup bu sınıflarda öğrenme konusu olan toplama ve çıkarma, çarpma ve bölme ünitelerinde de Kesir ve Ondalık Kesirlerle ilgili işlemlere ve sözel problemlere yer verilmektedir.
İlk olarak simetri nedir buna bakalım ve tanımını yapalım. Simetri: İki eş parçaya ayrılabilen şekillere simetri denir. Cisimler iki eş parçaya simetri doğrusu ile ayrılır. Bu doğru cismin tam ortasından dik bir açıyla iner ve cismi ikiye ayırır.
A, U, M, Y, W, T. V, Ü harfleri: Bu harflerin dikey yönde tam ortadan geçen simetri doğruları vardır. E, B, C, D harfleri: Bu harflerin yatay yönde tam ortadan geçen simetri doğruları vardır. X, H, I, O harfleri: Hem yatay hem de dikey yönde tam ortadan geçen 2 tane simetri doğruları vardır.
İnsan yüzünde tam bir simetri bulunmamaktadır. Bu kabul edilebilir asimetri normal olarak kabul edilmektedir. Ancak asimetri düzeyi az da olsa kişi için düşük öz güven, yaşam kalitesinde azalma ve depresyona neden olabilmektedir.
Bütünün iki eş parçasından her birine "Yarım" denir. "Çeyrek"ise bütünün dört eş parçasından her birine verilen isimdir. Bir bütün; iki yarım yada dört çeyrek eder.
Bir gün, Çak (Çağ) adı verilen 12 bölüme ayrılmıştır (1 ÇAK: 2 Saat). Her Çak ise Keh adı verilen sekiz parçadan oluşur (1 KEH: 15 Dakika).
3. Sınıf Matematik - PAYI PAYDASINDAN KÜÇÜK OLAN KESİRLER Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir denir.
Birim kesirler basit kesirlerdir denebilir. Yani bir sayı doğrusu üzerinde birim kesirlerin her zaman 0 ile 1 arasında olması bilinmelidir.
Basit kesirlerde pay 1 olduğu zaman birim kesir tanımını alıyor. Kısaca payı 1 olan basit kesirlere birim kesir denir. Örneğin; 1/5, 1/12, 1/25, 1/45 birim kesirlerdir.
Kesir, bir birimin bölündüğü parçalardan birinin veya birkaçının bütüne oranını ifade eden sayı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri