Depremin süresi ne kadardır? Bir ile doksan saniye arasında değişir. Depremler önceden belirlenebilir mi? Var olan koşullarda depremin önceden belirlenmesi olanaksızdır.
Genellikle, bir deprem sadece birkaç saniye sürer, ancak daha büyük depremler 1 dakika ile 90 saniye arasında değişmektedir. Ayrıca, bir depremin artçı sarsıntıları da birkaç saniye ile birkaç dakika arasında sürebilir.
Türkiye'deki en büyük deprem, 26-27 Aralık 1939 tarihinde, 7.9 büyüklüğünde Erzincan'da gerçekleşti. 52 saniye süren depremin ardından 32.962 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 100.000 kişi de yaralandı. Oluşan deprem neticesinde 116.720 bina yıkıldı.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
“Bölge yaklaşık 2 dakika boyunca sarsıldı”
“İlk deprem yani 7,7 büyüklüğündeki sabah saat 04.17'de olan depremin etkili olduğu süre 65 saniye, yani 65 saniye boyunca yıkıcı bir etki yaptığını söylüyoruz. Çok daha uzun bir süre ama etkili olduğu süre 65 saniye. İkinci depremin etkili olduğu süre 45 saniye.
İlgili 45 soru bulundu
Bugüne kadar kaydedilen en uzun süreli deprem, Endonezya'da Sumatra'da 26 Aralık 2004'te meydana geldi. 9,1 büyüklüğündeki depremde 230 bin kişi hayatını kaybetti. Sarsıntı, 8,3 ile 10 dakika arası sürdü.
Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir.
kişilerin üzerlerine devrilip düşebilirler. En tehlikelisi de tavanın çökmesi ya da evin tamamen yıkılmasıdır. Uykuda deprem olursa ve yataktan kalkmak güç olursa şiltenin altına girin.
Deprem 17 Ağustos 1999 da saat 03.02 de 40.70 kuzey enlemi ile 29.91 doğu boylamının tarif ettiği bölgede, İzmit'in 11 km. güney doğusunda meydana gelmiştir.
En çok deprem 18.00-24.00 arasında gerçekleşti.
17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen büyük Marmara depraminin üzerinden 23 yıl geçti. Ülkemizde bugüne kadar yaşanan felaketler arasında belki de en ağır hasarların ve kayıpların yaşandığı 17 Ağustos depremi üzerinden 23 yıl geçti.
Binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı deprem 7.9 büyüklüğünde meydana geldi ve 52 saniye sürmüştür. 13 Mart 1992 tarihinde Erzincan 6.8 büyüklüğünde bir deprem daha yaşadı.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
Hatay'da Çok Sayıda Kentte Hissedilen 6.4 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi Yaklaşık 15 saniye sürdü - YouTube.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
1. Valdivia, Şili (22 Mayıs 1960) - 9.5 Güney Amerika kıtasında yer alan Şili'nin Valdivia bölgesinde 22 Mayıs 1960 tarihinde meydana gelen ve dünya üzerinde kaydedilmiş en büyük yer sarsıntısı olarak kayıtlara geçen depremin şiddeti 9.5'tir.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin 2023'te değil, 2030-2040 yılları arasında olabileceğini ve büyüklüğünün 6.5-7 arasında olabileceğini belirtiyor.
Bu kez depremin merkez üssü Düzce'ydi... Saatler 18.57'yi gösterdiğinde, Düzce kuvvetli bir darbe ile sarsıldı ve yıkıldı. Bu kez 17 Ağustos depreminden daha büyük şiddetle sarsılan Düzce 30 saniye içinde adeta yerle bir oldu.
Özellikle kedi, köpek, kuş, at, inek gibi hayvanlar depremi önceden fark edebilirler. Genellikle huzursuzluk, agresiflik, korku gibi birtakım davranışsal değişiklikler gösterirler. Yapılan araştırmalara göre hayvanların duyu organları insanlara göre daha hassastır.
Deprem Sırasında Evde En Güvenli Yer
- Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durun. Sağlam sandalye ile desteklenmiş masa altında veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize bir hayat üçgeni oluşturmaya çalışın.
Eğer gece saatlerinde uyurken depreme yakalanırsanız ilk olarak sakinleşmeye çalışın ve ardından deprem esnasında yapılması gereken kuralları uygulamaya koyulun. Eğer yataktan kalkamayacak durumdaysanız şiltenin altına girin ve başınızı yastık ile korumaya çalışın.
Hayır, küçük depremler büyük depremin şiddetini azaltmaz.
Ancak bu gerilimler, büyük depremlerin neden olduğu gerilimlerle karşılaştırıldığında çok çok küçük olduğu için, küçük depremlerin büyük depremin şiddetini azaltabileceği düşünülmemektedir.
Balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın. Asansör kullanmayın. ACİL DURUMLARI ve YANGINLARI bildirmek dışında telefonları KULLANMAYIN. Kibrit ve çakmak YAKMAYIN, elektrik düğmelerine DOKUNMAYIN.
Artçı depremler büyük bir depremin yaklaştığını gösterdiği var sayılmaktadır yani pekte iyi bir şey sayilmaz 2. Sorunun cevabı için artçı depremler veya küçük depremler büyük bir depremin enerjisini almaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri