Ağız sütü yeni doğan bir buzağıya verilecek ilk ve en önemli gıdadır. Çünkü bu süt bir başka şekilde sağlan- ması mümkün olmayan bağışıklık maddelerini içerir. Böylece buzağılar ancak ağız sütünü içerek pek çok enfeksiyöz hastalığa karşı direnç sağlarlar.
Ağız sütünün içerdiği vitamin ve enerji de normal sütten daha fazladır. Buzağı sağlığı açısından ağız sütünün iki önemli etkisi vardır. Ağız sütü hafif ishal yapıcı özelliği ile doğum sonrası bağırsaklarda birikmiş katı dışkının (meconium) kolayca dışarı atılmasını sağlar.
Ağız sütünde; kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko gibi mineraller, thiamin, riboflavin, niacin, folikasit, pantotenik asit gibi vitaminler, B 12 vitamini, ayrıca yağda eriyen A,D,E,K vitaminleri ile betakaroten bulunur.
AĞIZ SÜTÜ TÜKETİM MİKTARI
Yenidoğan buzağılara verilmesi gereken ağız sütünün miktarı buzağının vücut ağırlığının yaklaşık %10- 12'si civarında olmalıdır ve bu miktarın yarısı doğumu takiben ilk 3-4 saat içerisinde, diğer yarısı ise 6-12 saat içerisinde verilmelidir.
ağız sütü; büyüme hormonu, büyüme faktörleri, antimikrobiyel proteinler, glikoproteinler, savunma sistemini aktive eden, vücut direncini arttıran, bakterilerin bağırsak duvarına tutunmasını engelleyen maddeler ihtiva eder. ayrıca; insülin benzeri büyüme faktörleri sindirim sisteminin gelişimi için çok büyük önem taşır.
İlgili 24 soru bulundu
Ağız Sütü Nasıl Pişirilir? 1000 ml inek sütünü tencerede kaynatın. Kaynayan sütü yavaş yavaş 1500 ml'lik ağız sütünün üzerine ekleyin ve kıvam alıncaya kadar karıştırın. Kıvama gelince soğuk suya oturun ve soğuyana kadar karıştırmaya devam edin.
Hayatın ilk yıllarında çok sık görülen ve ölümlere yol açabilen ishal, zatürre gibi enfeksiyon hastalıklarını bebeği koruyan 'ağız sütü'nün bir damlasının bile altın değerinde olduğunu belirten Prof. Örs, "Doğumdan sonraki ilk 30 dakika içinde bebeğe ağız sütü verilmelidir" diye konuştu.
Bebeğin için bağışıklık öğeleri içerdiği için ilk aşısı olan kolostrumun kalorisi yüksektir. Kıvamı bal gibi yoğun ve doyurucudur. Bir çay kaşığı kadarı bile bebeği doyurur.
Kolostrum sütü özellikle ilk hafta salgılanır. Doğumdan sonraki 5-10 gün içerisinde rengi gitgide açılarak beyazlaşır ve olgun anne sütüne dönüşmeye başlar. Yani “Kolostrum kaç gün gelir?” sorusu, ortalama 10 gün diye yanıtlanabilir.
İnek sütü, yüksek miktarda vitamin ve mineral içerdiğinden bebeğin henüz olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir, bu da böbrekleri zorlar. Bu nedenle bebeklere inek sütü bir yaşından önce verilmemelidir.
Kolostrum sütü, doğumdan sonra ilk 4-5 gün anne tarafından yavruya verilen ilk süttür, diğer ismi ağız sütüdür. Bileşimi normalden farklıdır ve sarımsı renkte hafif tuzlu ve tatlıdır.
Kesik sütten peynir yapabilirsiniz
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin.
- Sütünüzü derin dondurucuda (-18 °C nin altında) 6 aya kadar saklanabilir. - Kolostrum olarak adlandırılan doğumdan sonraki ilk 7 gün üretilen anne sütü sağıldıktan sonra içerdiği antikorlar sayesinde oda sıcaklığında 12 saat, daha sonra ki anne sütü ise 6 saat besin değerini kaybetmeden saklanabilir.
AĞIZ SÜTÜ (KOLOSTRUM):
Doğumdan hemen sonra memeden salgılanan koyu kremsi, sarı renkli ve bileşimi normal sütten oldukça farklı bir sıvıdır.
Ağuz özel bir yiyecektir. Yeni doğum yapmış ineğin ilk üç gün sağılan sütünden yapılır. Çok faydalıdır. Doğumdan sonra ilk gün sağılan 1 lt süte 1 su bardağı normal süt katılır.
Süt çabuk bozulmaya meyilli bir gıdadır. Eğer sütün ağzını açtıktan sonra buzdolabına koymayı unuttuysanız, süt kısa bir sürede bozulur. Sütün bozulup bozulmadığı kokusundan bariz bir şekilde anlaşılır.
Doğumun gerçekleşmesiyle beraber salgılanan ilk süte kolostrum sütü (ağız sütü) denir. Bebek doğduktan sonra en kısa sürede bebeğe verilmelidir.
Anne sütünü iyi şekilde alan bebek keyiflidir ve huysuzlanmaz. Anne sütü yeten bebek hareketlidir, kendisi için yeterli enerjiyi almıştır. Günlük 8-10 kez bez kirletiyor ve kakasını düzenli yapıyorsa gelişimi için her şey yolunda demektir.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Yenidoğan bebek her ağladığında mutlaka emzirmek gerekir. Çünkü ağlamasının muhtemel sebebi açlık olacaktır. Ancak bebek 2-3 haftalık olduğunda yavaş yavaş kolik denen gaz problemleri başlayabileceğinden her ağlama bu aşamada açlıkla ilişkilendirilmemelidir.
Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir. Anne sütünün temel şekeri laktozdur.
Çiğ süt yüzdeki ölü derileri gidereceği için düzenli olarak yüze sürülmelidir. Yüze genellikle çiğ süt sürülür. Bu şekilde süt içerisinde bulunan vitamin ve mineraller de cildin daha sağlıklı ve güzel görünmesini sağlayacaktır. Süt içerisinde bulunan laktik asit sayesinde yüz üzerindeki ölü deriler de giderilir.
Ayrıca bir kimsenin eşinin sütünü içmesi günah değildir. Ancak bu durum günah olmasa da, adaba uygun değildir. Kadının memesinden süt emmek veya içmek, süt anne ve süt evlatlığı için yeterli değildir. Süt evlatlığının meydana gelmesi için, süt emen kişi iki yaşını doldurmamış olması gerekir.
Kolostrumun en önemli özelliği bebeğin barsaklarını mekonyumdan (ilk dışkı) temizlemeye yardım eden müshil etkisi olmasıdır. Bu şekilde bilirübin de barsaktan atılır ve sarılığın önlenmesi kolaylaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri