Devlet dini ya da resmî din, devlet tarafından onaylanan ve desteklenen bir dinî yapı ya da akide. Resmî dini olan bir devlet, seküler olmamasına karşın mutlaka teokratik olmak zorunda da değildir.
Ali Efendimiz'den sordular, “Devletin dini olur mu? “Hz. Ali Efendimiz, “Evet, devletin dini vardır ve adalettir” diye buyurdu.
Hz. Ali'ye sordular: Devletin dini olur mu? Şöyle buyurdu: Devletin dini adalettir, adaleti olmayan devlet dinsizdir.
Son Dakika - Hz. Ali'ye sormuşlar; Devletin dini olur mu? -Cevap; Elbette olur! Devletin dini adalettir.
1924 Anayasası'nda yapılan değişiklikler
Bu değişiklikler şunlardır: 10 Nisan 1928 tarihinde yapılan değişiklikle Anayasa'nın 2 maddesinde yer alan “Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır” hükmü çıkarılmıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye Devletinin şekli Hükümeti, Cumhuriyettir. Madde 2.- (Özgün hali) İcra kudreti ve teşri salâhiyeti milletin yegâne ve hakikî mümessili olan Büyük Millet Meclisinde tecelli ve temerküz eder. Madde 2.- (Değişik : 29.10.1339 (1923) - 364 S. Kanun) Türkiye Devletinin dini, Dini İslâmdır. Resmi lisanı Türkçedir.
Önceki Anayasalar. Madde 1.- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. Madde 2.- (Özgün hali) Türkiye Devletinin dini, Dini İslâmdır; resmî dili Türkçedir; makarrı Ankara şehridir.
Bu açıdan Erdoğan, ”Devletin dini adalettir“ derken İslami, şeriat hukukunun sözünü ettiği bir adaletten söz etmektedir. Dolayısıyla Erdoğan, “Devletin dini adalettir” derken dinden bağımsız bir adaletten değil İslami bir adaletten söz etmekte, gerçekte “Devletin dini İslam'dır” demektedir.
Hayrettin Karaman'a göre İslam hiçbir şekilde laiklik ile bağdaşmaz.
Ülkede her kesimin diline pelesenk olmuş bir motto; Hz. Ali'ye isnad edilen fakat gerçekliği olmayan, mesnetsiz bir söz: “Devletin dini, adalettir.”
Seküler devlet ya da laik devlet, resmî bir dini bulunmayan ve yasaların belli bir dine göre şekillendirilmediği devlettir.
Dini açıdan din işlerinin devlet işlerinden ayrılması manasında laiklik itikadı sahibini İslam dışına çıkarır. Herkesin dini inançlarını baskı görmeden yaşaması manasında laiklik, sahibini dinden çıkarmaz. Müslümanların azınlıkta olduğu bir ülkede laikliği savunmak, sahibini dinden çıkarmaz.
O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor." (Nahl,90). "Allah size, emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adalete uygun tarzda hükmetmenizi emreder. Allah bununla, size ne de güzel öğüt verir!" (Nisa,58) "Ey iman edenler!
Şu anda kullanılan nüfus cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartlarında din hanesi yer almayacak. İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın verdiği bilgiye göre bu bilgi isteğe bağlı olmak kaydıyla çipe yüklenecek.
Seküler olmayan yani anayasalarında din ibaresi bulunan ülkeler arasında Ortadoğu ülkeleri birinci sırada. Avrupa'dan ise sadece; İngiltere, İzlanda, Norveç ve Hristiyanlığın merkezi durumundaki Vatikan bulunuyor.
İslam. Optimar'ın 2019'da yaptığı ankete göre Türkiye nüfusunun %89,5'u Müslüman'dır.
Bir tekini bile inkâr ederse dinden çıkar. "Laiklik, kamusal alanı dinden ayırdığı için (din ve dünya ayırımı), kamusal alanda dini ve dinden referansı dışladığı için kabul edilemez ve dolayısıyla da laik Müslüman olmaz" diyerek konuyu kestirip atmayın!
İslâm'da din ve dünya ayrılığı yoktur. Bunlar tam bir bütünlük içindedir. Bu sebeple de 'din işi ayrı, dünya işi ayrı' gibi laik anlayışlara İslâm'da yer yoktur.
Esasen laiklik ve din birbiri ile çelişecek bir konumda değildir. Laiklik, top- lumda fikir ve inanç ayrılıklarının düşmanlığa dönüşmesini önleyen modern değişim dinamizmini sağlayacak bir ilkedir. İslam dini de, akla, bilime düşün- ceye ve hoşgörüye verdiği önem dolayısıyla laikliğe giden yolu açmıştır.
Cenab-ı Allah adil-i mutlaktır, yani sonsuz adalet sahibidir. Her şeyden evvel dünyada gördüklerimiz izafidir, size göredir, bize göredir, genelde çoğunluğa göredir.
Lâiklik, genel anlamda din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, dinî inançların devlet yönetiminde ve siyasette rol oynamaması esasına dayanır.
ADALET; haklılık, hakka uygunluk, karşılıklı menfaatler arasında eşitlik, denklik, orantılılık olarak tanımlanmıştır. Adalet sözcüğünün etik ve hukuki anlamı, dürüstlük, hakkaniyet ve eşitlik olarak kullanılır. Adalet ve eşitlik, adalet ve iyilik hem farklı ve hem de benzer kavramlar olarak yorumlanmıştır.
Vatandaşlığın tanımı Son değişikliklerden sonra, 1982 tarihli Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda vatandaşlığın tanımı 66. maddede aşağıdaki şekilde yapılmıştır: Madde 66. – Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür. Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür.
Müslüman nüfus her geçen yıl daha da artıyor
Hristiyan nüfusun 2020 yılında yaklaşık 2 milyar 550 milyon ve dünya nüfusuna oranının yüzde 33,3 olacağı sonucuna ulaşılan araştırmaya göre, Müslüman nüfusu ise 1 milyar 827 milyonla yüzde 23,9'a yükselecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri